Türkçe, 9 Ülkeyi "Tiyatroyla" Buluşturacak
Şenay Ünal - Kırgızistan'dan Irak'a, Dağıstan'dan Makedonya'ya aynı dili konuşan kardeşler, "Konya Bin Nefes Bir Ses Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali"nde bir araya gelecek.
Şenay Ünal - Kırgızistan'dan Irak'a, Dağıstan'dan Makedonya'ya aynı dili konuşan kardeşler, "Konya Bin Nefes Bir Ses Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali"nde bir araya gelecek.
Bu yıl 6. kez gerçekleştirilecek etkinliğe 9 ülkeden çok sayıda oyuncu, 14-24 Nisan tarihlerinde tiyatroseverlerle buluşacak.
Konya Devlet Tiyatrosu (DT) Müdürü ve Sanat Yönetmeni Bengisu Gürbüzer Doğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Farklı ülkelerden, farklı dinlerden dostlar, kardeşler, hoşgörü ve barış içinde bir açık hava müzesi konumundaki Konya'da aynı dili sanatla konuşma imkanı bulacak" diye konuştu.
Konya'nın, Karamanoğlu Mehmet Bey'in Türkçe'yi resmi dil olarak ilan ettiği yer olması nedeniyle Türkçe konuşan ülkeler için ayrı bir önem taşıdığına işaret eden Doğru, festival sayesinde Konya halkının da tiyatroya olan ilgisinin de önemli oranda artış yaşandığını söyledi.
Koltuk doluluk oranlarının yüzde 90'ların üzerinde olduğunu bildiren Doğru, festivalde 1 milyonuncu seyirciye ulaşacaklarını, gişede belirlenecek seyirci için sürprizler hazırladıklarını bildirdi.
Sezonu, Orhan Asena'nın kaleme aldığı "Ya Devlet Başa ya Kuzgun Leşe" oyunuyla açtıklarını anımsatan Doğru, Konya'da çok sayıda oyun sergilediklerini ve yıl içinde turnelerle farklı şehirlere ve ülkelere de gitmeye devam edeceklerini kaydetti.
-Akrabalar aynı dilde sanatla konuşacak-
Festival sorumlusu Doğan Doğru da etkinlik fikri ortaya çıktığında, Türkçe tiyatro yapan ülkelerin dillerinin, lehçelerinin anlaşılmamasından endişe duyduklarını fakat endişelerinin "sanatın dilinin tek olması" nedeniyle yersiz çıktığını gördüklerini dile getirdi.
Doğru, festivalin 14-24 Nisan tarihlerinde düzenleneceğini belirterek, şunları söyledi:
" Makedonya, Kosova, Bulgaristan, Kuzey Irak, Dağıstan, Balkarya, Azerbaycan, KKTC ve Kazakistan'dan tiyatrolar Türkiye'de ortak dili konuşacak. Türkçe'nin farklı lehçeleri ve ağızlarını konuşuyor bile olsak temelde kullandığımız kelimeler aynı. Bu sebeple Türkçe ve sanat, bizi ortak noktada buluşturacak. Festival sayesinde aslında kardeşlerimizle tanışıp birlikte evrensel bir işi hayata geçirme fırsatı bulduk. Onlar buraya gelirken evlerine, ailelerine kavuşuyormuş gibi en kıymetli hediyelerini getiriyorlar bize. Bu etkinlik sayesinde, arasına mesafeler giren akrabalar yıllar sonra da olsa yeniden kavuşuyor."
-Festival takvimi-
Dilek Sabancı Devlet Konservatuvar Sahnesi'nde, Münir Caner'in atölye liderliğinde "Orta Oyunu Tiplemelerinin Kökeni ve Sahne Yansımaları" 15 Nisan'da, Trabzon DT "Ben Feuerbach"i 16 Nisan'da, Kabardey-Balkarya Cumhuriyeti K.Kuliyev Adındaki Balkar Devlet Drama Tiyatrosu "Çonay Evliliği"ni 18 Nisan'da, Ankara DT
"Cesaret Ana ve Çocukları"nı 19-20 Nisan'da, "Pal Sokağı Çocukları"nı 23 Nisan'da, Kazakistan Astana Devlet Kamu Kurumu Jastar Tiyatrosu "Aşk Melodisi" 22 Nisan'da izleyicinin karşısına çıkacak.
Konya DT Sahnesi'nde ise Trabzon DT "Bu da Geçer Yahu"yu 14 Nisan'da, Konya DT 15 Nisan'da "Ya Devlet Başa ya Kuzgun Leşe"yi, Kosova Prizren Kültür Evi Nafiz Gürcü Ali Tiyatrosu "39 Basamak"ı 16 Nisan'da, KKTC Çatalköy Belediyesi Tİyatrosu
"Albayın Karısı"nı 17 Nisan'da, Azerbaycan Gence Devlet Tiyatrosu "Mösyö Jordan ve Derviş Mesteli Şah"ı 18 Nisan'da, Makedonya Milli Kurum Türk Tiyatrosu "Bütün Oğullarım"ı 19 Nisan'da, Irak Ulusal Türkmen Tiyatrosu da "Kerkük Pusuda"yı 21 Nisan'da sergileyecek.
Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA