Türkan Bebeğin Anısı Bursa'da Yaşatılacak
Türkan Bebeğin anısı adına Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla Bursa'da yaptırılan çeşme, düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Bulgaristan'daki Türklere uygulanan asimilasyon politikalarına karşı direşin simgesi olan ve 1984 yılında henüz 18 aylık iken annesinin sırtında komünist rejimin askerleri tarafından vurularak şehit edilen Türkan Bebeğin anısı adına Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla Bursa'da yaptırılan çeşme, düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Türkan Çeşmesi'nin açılması nedeniyle düzenlenen törene; Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AK Parti Bursa milletvekilleri Mustafa Öztürk, Hakan Çavuşoğlu, Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, BAL-GÖÇ Genel Başkanı Yüksel Özkan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
"Ezanlar susmayacak, bayraklar inmeyecek"
Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu milletin sadece Balkanlar'da değil, Anadolu'da da yok edilmek istendiğini ancak bu amaca kimsenin ulaşamayacağını söyledi. Türk Bayrağı'nın hiçbir zaman inmeyeceğini, ezanların hiçbir zaman susmayacağını kaydeden Başkan Altepe, "Biz bunun için 10 yıldır Balkanlar'da çalışıyoruz. Ecdadımızın bundan 625 yıl önce Türk ve Müslüman toprağı yaptığı Balkanlar bizim için ecdat emaneti. Bu emanete sahip çıkmak için elimizden gelini yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz" dedi. Başkan Altepe, açılışı yapılan Türkan Çeşmesi'nin hayırlı olması dileğinde bulundu.
Kendisinin de Bulgaristan göçmesini olduğunu hatırlatan AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk ise, 100 yıl süren asimilasyon politikaları ile Bulgaristan'da camilerin kapatıldığını, sünnetin ve kurban kesmenin engellendiğini hatırlatarak, ancak Türk hükümeti olarak o bölgedeki Türklerin her zaman yanında olduklarının altını çizdi.
Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali de, maddi açıdan çok önemli olmayan fakat manevi değeri itibariyle minik şehidin hatırasının yaşatılması anlamında büyük önemi bulunan Türkan Çeşmesi'nin hayırlı olmasını diledi.
Bulgaristan'da Türk direnişinin simgesi olan Türkan Bebeğin abisi Turhan Öztürk de, Bulgaristan'da yaşayan Türklerin 1980'li yıllarda büyük acılar çektiğini hatırlatarak, "Türk ve Bulgar halkı neredeyse kardeş denilecek kadar yakın, sorunsuz bir şekilde birbiriyle yaşıyordu. Ancak dönemin rejimi tarafından Türkler üzerinde baskılar başladı. Kimliğimizi yok etmek istediler. Yaşananlar karşısında sessiz kalmayan Killi köylüleri kadın erken çoluk çocuk 26 Aralık 1984'te belediyeye yürüyüşe geçti. Tamamen savunmaz halkın üzerine askerler tarafından yaylım ateşi açıldı. Annemin sırtında henüz 18 aylık dünyadan bi haber olan kardeşim de başından vurularak oracıkta şehit oldu. Ancak bu yaşananlar hiçbir millete zorla benliğinin unutturulamayacağını gösterdi. Burada yaptırılan çeşmenin neyi temsil ettiği, gelecek nesiller tarafından iyi bilinmeli" diye konuştu.
Killiler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mümin Kaşmer de, Killi halkının Türklüğü kutsal kabul eden, İslam'a sadakatle bağlı ve çalışkan bir toplum olarak bilindiğini belirterek, Bulgar hükümetinin sadece çalışkanlık özelliğini kullanmak istediğini, diğer değerleri ise silmek için yoğun gayret sarf ettiğini hatırlattı. Türklük ve İslam davası uğruna Killi'de şehitler verdiklerini dile getiren Kaşmer, dernek binası önüne yapılacak Türkan Çeşme ile yaşananları hiçbir zaman unutturmayacaklarını kaydetti.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, çeşmenin açılışını törenle gerçekleştirerek su içti. Türkan bebek ve bölgedeki direnişi anlatan şiirleri dinleyen bazı vatandaşlar göz yaşlarına hakim olamadı. Killi Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mümin Kaşmer, günün anısına Başkan Altepe'ye teşekkür plaketi takdim etti.
Özellikle 1980'li yıllarda Bulgaristan'da yaşanan asimilasyon politikaları sonucu, komünist rejim tarafından büyük baskılara maruz kalan, dinlerini yaşamaları engellenen ve camileri kapatılan Türkler, baskılara karşı sessizliğini 1984 yılında bozmuştu. Killi Bölgesi'nde yaşayan Türkler, 26 Aralık 1984 tarihinde kadın erkek, çoluk çocuk bir araya gelip, ellerinde hiçbir silah bulunmadan savunmasız bir şekilde bugünkü adı Benkovski olan belediye binasına doğru yürümeye başladı. Komünist rejimin askerleri, tamamen savunmasız olan Türk halkını yaylım ateşine tutarken, henüz 18 aylık olan Türkan Feyzullah annesinin sırtındaki kundakta başından vurularak şehit olmuştu. Bulgaristan genelinde Türk direnişinin simgesi olan Türkan Bebek anısına, şehit düştüğü Killi'nin Yurtçular Köyü'ne bir anıt çeşme yapılmıştı.
75 bin TL'ye maloldu
Millet Mahallesi'ndeki Yunusemre Orkide Parkı içerisine yaptırılan Bursa'daki çeşme ise; Bulgaristan'da uygulanan asimilasyon politikalarından kaçıp Killi Bölgesi'nden Bursa'ya yerleşen vatandaşlar tarafından kurulan Killiler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nce Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla hizmet vermeye başladı. Mart ayında inşa çalışmaları başlayan çeşme, Bulgaristan'daki asıl örneğine uygun olarak projelendirildi. Açık renk traverten taştan imal edilen çeşmenin tüm ayrıntıları el işçiliği ile üretildi. 3 yüzünde de Osmanlı motifleri kullanılan çeşme, 75 bin TL'ye maloldu.