Haberler

Türk ve Almanların Ön Yargılarını Araştıracaklar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Araştırmayla iki toplumun birbirlerine olan ön yargılarının tespit edilerek, günlük yaşamda bunların olumsuz etkilerinin azaltılması hedefleniyor TAM Başkanı Prof. Dr. Uslucan: "Var olan ön yargıları tespit edip bunları kırmak çeşitli pedagojik alanlarda da bunların etkisini azaltmak için bu çalışma.

Almanya ve Türkiye'de eş zamanlı başlatılan "Türk ve Alman Klişe Düşüncelerinin Karşılaştırılması" araştırılmasıyla iki toplumun birbirlerine olan ön yargılarının tespit edilerek, günlük yaşamda bunların olumsuz etkilerinin azaltılması amaçlanıyor.

Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM), Duisburg- Essen Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesince yapılan "Türk ve Alman Klişe Düşüncelerin Karşılaştırılması" araştırmasıyla ilgili Berlin'deki Bahçeşehir Üniversitesi Kampüsü'nde basın toplantısı yapıldı.

TAM Başkanı Prof. Dr. Halil Uslucan, amaçlarının Türk-Alman ilişkilerindeki ön yargıları, basmakalıp düşünceleri incelemek olduğunu söyledi. Çok büyük bir kitleye ulaşarak hem nicelikli hem de nitelikli bir araştırma yapmak istediklerini dile getiren Uslucan, şöyle devam etti:

"Bilimsel boyutu yanında bu araştırmanın sosyo-siyasi bir yönü de var. Var olan ön yargıları tespit edip bunları kırmak çeşitli pedagojik alanlarda da bunların etkisini azaltmak için bu çalışma önemli. Bunun, iki ülke içinde çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Türklerin Almanlar hakkındaki ön yargıları ve Almanların Türkler hakkındaki ön yargıları ve bu ön yargıların nasıl etkisini gösteriyor bunu araştıracağız. Özellikle bunların negatif etkisini nasıl azaltabiliriz bunları araştıracağız."

Uslucan, Türkiye'deki 15 üniversiteyle işbirliği yaptıklarını vurgulayarak şu anda 468 kişiyle araştırma projesinin başladığını ancak bunu 15 bin kişiye ulaştırmayı amaçladıklarını belirtti.

"Araştırmada özellikle ön yargılar nasıl gelişiyor, ne gibi ön yargılar var, psikoloji bunu nasıl açıklıyor?" sorularına yanıt arayacaklarını dile getiren Uslucan, mevcut araştırmalarda ön yargıların günlük yaşamda strese ve bireyin sosyal alanlardan geri çekilmesine neden olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Uslucan, ön yargının uyum konusunda da olumsuz bir etkisi olduğuna dikkati çekerek, "Ön yargı uyum konusunda insanları geri çekilmesine neden oluyor. Ön yargılar uyumu da etkiliyor" diye konuştu.

TAM Başkanı Uslucan, araştırmanın Almanya Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından desteklendiğini belirterek, gelecek yıl kasım ayında sonuçları açıklamayı planladıklarını sözlerine ekledi.

- Almanların Türklere yönelik düşüncesi olumlu -

Duisburg Essen Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rupprecht Baur ise yaklaşık 1 yıl boyunca Almanların Türkler hakkında, Türklerin de Almanlar hakkındaki ön yargılarını araştıracaklarını söyledi.

Ön yargıların iki toplum arasındaki ilişkileri nasıl etkilediğini de araştıracaklarını dile getiren Baur, Almanya'da şu anda kadar 468 kişiye bu konuda sorular yöneltildiğini ve ilk sonuçlara göre Almanların Türkler için pozitif bir düşünceye sahip olduklarının ortaya çıktığını kaydetti.

Bahçeşehir Üniversitesi Berlin Rektörü Prof. Dr. Süheyla Schröder de araştırmaya üniversite olarak hem Almanya'da hem de Türkiye'de destek vereceklerini söyledi. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel
title
Close