Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Türk Tıp Dünyası Kurultayı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş: "İnsan gücümüz özel sektörde de kamuda da çok önemlidir.

Sağlık Bakanlığı Müşteşarı Eyüp Gümüş, sağlık alanında insan gücünün özel sektörde de kamuda da çok önemli olduğunu belirterek, "Bir işi iyi yapan bir hekim varsa o kıymetlidir. Bu gücü efektif kullanmak lazım" dedi.

Türk Tıp Dünyası Kurultayı'nın açılışında konuşan Gümüş, geçmişe gidildiğinde Türkiye'nin ana gündemlerinden birinin sağlık sorunları olduğunu söyledi.

O dönemde hastanelerde kargaşa ve sıkıntıların yaşandığını, 112 sistemi olmadığı için olumsuzlukların meydana geldiğini anlatan Gümüş, kendisi dahil bir çok hekimin bu manzaraları yaşadığını kaydetti.

Toplum önceliklerini belirten Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre birinci sırada dinin, ikinci sırada sağlığın geldiğini vurgulayan Gümüş, şöyle devam etti:

"Burada mutluluk kaynağına bakacak olursak yine sağlık birinci sırada yer alıyor. Sağlığa harcadığımız kaynaklara baktığımızda bunun mikro ve makro faydalarını toplum üzerinde görüyoruz. Bireyden başlayarak topluma yansıyan birçok faydalarını görüyoruz. İnsan gücümüz 2002 yılında 256 binken, bugün 752 bin kişiyle hizmet veriyoruz. Bu sağlık ordusuyla ülkenin bütün alanlarında bu hizmeti sunmak insan gücüyle ilişkilidir. Sağlık harcamalarına baktığımızda, 2002'lerdeki rakamlar aynen devam ediyor. Burada Gayri Safi Milli Hasılamızın arttığını ifade etmek lazım. Sağlık harcamalarımıza baktığımızda, gelir grubu diğer ülkelerle karşılaştırdığımızda ülkemiz dünyanın, Avrupa'nın ve Avrupa Birliği ülkelerinin altında. Ama bu rakamlarla da biz çok efektif insan gücümüzün yoğun gayretiyle bunu gerçekleştiriyoruz."

"Yüksek motivasyonla çalışan insan gücü işin ana lokomotifidir"

Kamu-özel sağlık harcamalarının büyük bölümünü kamunun oluşturduğunu ifade eden Gümüş, ülkelerin gelişmişlik düzeyi arttıkça kamunun rolünün de arttığını dile getirdi.

Gümüş, 2003 yılında özel sektöre açılım sonucu yatırımlarda hızlı artış görüldüğüne dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"2008 yılında getirilen planlamayla özel sektörün payı makul seviyelere çekiliyor. Buradaki hedef ülkenin bütün kaynaklarını efektif kullanmaktır. Sonuçta insan gücümüz özel sektörde de kamuda da çok önemlidir. Bir işi iyi yapan bir hekim varsa o kıymetlidir. Bu gücü efektif kullanmak lazım. Toplam hastane sayımız yüzde 31 artmıştır. Yatak sayımız yüzde 24 artmıştır. Bu programda bütün hastaneler tek çatı altında toplandı. Vatandaşlarımızın eşit sağlık hizmeti alması noktasında bu birlikteliğin, birlikte bir güç oluşturmanın en önemli adımı olarak görülmesi lazım. Burada bilgi ve beceriyle donanmış yüksek motivasyonla çalışan sağlık insan gücü bence bu işin ana lokomotifini oluşturuyor. "

Eyüp Gümüş, sağlığın teşviki ve geliştirilmesi noktasında tütünle obeziteyle kronik hastalıklarla mücadelenin, erken tanı ve tedavi etmenin sağlıkta yapılması gereken projelerin başında geldiğini söyledi.

Sağlık turizminin de dikkate alınması gereken bir alan olarak görülmesi gerektiğine işaret eden Gümüş, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş, sağlık hizmetlerinden genel memnuniyet oranlarının da arttığını bildirerek, yaşanan gelişmeleri paylaştı.

- "Tıbbın duayenleri" bir araya geldi

Tıp alanında önemli çalışmalara imza atan dünyaca ünlü Türk bilim insanları, Sağlık Bakanlığı'nın düzenlediği Türk Tıp Dünyası Kurultayı'nda bir araya geldi.

Türkiye ve başka ülkelerde çalışma yürüten Türk bilim insanları ve akademisyenleri buluşturup karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımını amaçlayan kurultaya, Prof. Dr. Gazi Yaşargil, Prof. Dr. Münci Kalaycıoğlu, Prof. Dr. Özgür Harmanlı, Prof. Dr. Banu Onaral, Dr. Utkan Demirci, Prof. Dr. Ömer Özkan, Prof. Dr. Selim Arcasoy, Prof. Dr. Fahri Saatçioğlu, Prof. Dr. Cengizhan Öztürk, Prof. Dr. Ömer Baki Denkbaş, Prof. Dr. Murat Tuzcu, Prof. Dr. Şükrü Emre, Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Prof. Dr. Murat Tuncer, Doç. Dr. Ferit Saraçoğlu, Dr. Süreyya Savaşan gibi tıp dünyasının ünlü isimleri katıldı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu'nun açılışını yaptığı kurultayda, Kalkınma Bakanlığı, üniversiteler, YÖK, TÜBİTAK, SGK, teknokentler gibi kamu-özel kurum ve kuruluşların üst düzey yetkilileri de yer aldı.

Kurultayda, katılımcılara Türkiye'nin, yurt içi ve dışı sağlık politikalarıyla güncel mevzuat uygulamaları konusunda bilgiler sunulacak, görüş alışverişinde bulunulacak.

Dünyanın çeşitli noktalarındaki katılımcılar, Sağlık Bakanlığı'na yönelik talep ve önerilerini en üst düzeyde dile getirme imkanı bulacak.

Kurultay, çeşitli başlıklarda düzenlenecek oturumların ardından yarın sona erecek. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
title