Türk Telekom'un Fiber Kablo Yatırımları
"Özelleştirmeden bu yana geçen 7 yılda 13 milyar lirayı aşkın konsolide yatırım gerçekleştirdik" dedi.
Türk Telekom Saha Yönetimi Başkanı Haktan Kılıç,
"Özelleştirmeden bu yana geçen 7 yılda 13 milyar lirayı aşkın konsolide yatırım gerçekleştirdik" dedi.
Kılıç, Adana'da bir otelde düzenlenen toplantıda, Türk Telekom olarak hayatı kolaylaştıran teknolojilerle müşterileri için 81 ildeki altyapı yatırımlarıyla ekonomi, sosyal sorumluk projeleriyle de toplum için değer yarattıklarını söyledi.
Türk Telekom'un 2 milyar dolarlık marka değeriyle bağımsız marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından yapılan analizlerde 4 yıldır üst üste Türkiye'nin en değerli markası seçildiğini vurgulayan Kılıç, 31 Mart 2013 itibarıyla 14 milyon sabit erişim hattı müşterilerine ve 7.1 milyon genişbant müşterilerine hizmet sunduklarını ifade etti.
Kılıç, sundukları hizmetin kalitesini artırmak, sahip oldukları teknoloji ve altyapıyı geliştirmek için sürekli yatırım yaptıklarını belirterek,
"Özelleştirmeden bu yana geçen 7 yılda 13 milyar lirayı aşkın konsolide yatırım gerçekleştirdik. 2013 yılının ilk 3 ayında gerçekleştirdiğimiz konsolide yatırım tutarı 254 milyon liraya ulaştı" dedi.
Vizyonlarını, "Türkiye'yi teknoloji ve altyapı açısından liderler arasına sokmak, ülkenin her noktasına hizmet götürmek" olarak belirlediklerini anlatan Kılıç, şöyle konuştu:
"Ülkemizin bilgi toplumuna geçişi sürecinde büyük bir etken olacağına inandığımız genişbant yatırımlarımızı sürdürüyoruz. 2003 yılı sonunda Türkiye'yi genişbant internet deneyimi ile tanıştırdık. Sahip olduğumuz teknoloji ve altyapı sayesinde interneti bugün Türkiye'nin 81 ilinde bir çok noktasına ulaştırmış durumdayız. 21 bin 500'ü aşkın çalışanımızla, 81 ilde sayısı bin 600'ü aşkın Türk Telekom ofisi ve bayimizle internetten faydalanmak isteyen herkese değişik hız ve kapasitelerde hizmet verebilir durumdayız. 2013 yılı birinci çeyreği itibari ile 7.1 milyon genişbant müşterimiz mevcut. Kişi başına aylık ortalama data kullanımına baktığımızda, 2005 yılında kişi başına ortalama kullanım oranı 2.1 GB seviyelerindeyken bu miktarın bugün yaklaşık 16 katlık artışla 32 GB'a ulaştığını görüyoruz. 2005 yılında 30 Gbps olan yurt dışı çıkış kapasitemizi ise yaklaşık 55 kat artırarak 1.640 Gbps'e ulaştırdık. Müşterilerimizin yüzde 73'ü limitsiz paketlerimizi kullanıyor. Müşterilerimiz her geçen gün artan hız ve kapasitelerle genişbant internet ayrıcalığını yaşıyorlar."
Hızın, günümüzün en önemli iletişim mecrası olan interneti daha da değerli kıldığını söyleyen Kılıç, Türk Telekom olarak genişbant internet hizmetini fiber internet ile bir üst seviyeye taşımak amacıyla 2012 başlarında 81 ilde fiber dönüşümünü başlattıklarını anımsattı.
Kılıç, Türk Telekom'un fiber kablo yatırımlarının hız kesmeden sürdürdüğünü anlatarak, şunları kaydetti:
"Türkiye'yi layık olduğu çağdaş haberleşme altyapısına kavuşturarak fiber hizmetini binalara ve evlere kadar kullanıma sunuyoruz. 2013'ün ilk 3 ayında Türkiye'deki fiber optik kablo uzunluğumuz yaklaşık 170 bin kilometreye ulaştı. Türkiye'ye, dünyanın çevresini 4 kez dolaşacak kadar fiber döşedik. Dünyadaki fiber optik altyapımızı da eklediğimizde, fiber altyapımızın uzunluğu 197 bin kilometreye ulaşıyor. Şu ana kadarki altyapı çalışmalarımızın ortalamasını hesapladığımızda saatte yaklaşık 9 kilometre fiber döşediğimizi görüyoruz. Ülkemizde yaklaşık 2.1 milyon haneyi fiber kapsamına almış durumdayız. Saha dolabına kadar fiber altyapımız ise 4,7 milyondan fazla haneye ulaştı. Bilişimin geleceğinin fiber internetle şekilleneceğine, ülkemizde dijital yaşam dönüşümünün tetikleyicisinin Türk Telekom'un fiber altyapısı olacağına inanıyor, eski, yeni yerleşim yeri ayrımı gözetmeden tüm Türkiye'nin iletişim altyapısını hızla yeniliyoruz. Türkiye'nin fiber kablo altyapısını dünya ülkeleri arasında örnek oluşturacak bir seviyeye taşımak için çalışıyoruz."
-Adana ve bölgedeki yatırımlar-
Türk Telekom Güney 2. Bölge Müdürü Mehmet Bektaş da Adana ve bölgedeki yatırımlarla ilgili bilgi verdi.
Bölgenin, başta Adana olmak üzere Niğde, Mersin, Osmaniye, Hatay, Kilis, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ı kapsadığını belirten Bektaş, "Adana'da 456, diğer illerde de bin 467 kişiye istihdam sağlıyoruz. Türkiye'ye Değer' konseptiyle yürüttüğümüz kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarımız kapsamında Adana'da 14 İnternet Evi ile Güney 2 Bölge'de toplam 4 Türk Telekom Okulu ve 100 İnternet Evini halkımızın hizmetine sunduk. Yine Türk Telekom olarak Adana'da 1, bölgede ise toplam 6 amatör spor kulübüne destek veriyoruz. Bölgemizde eğitime ve spora destek vermeye bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de devam edeceğiz" diye konuştu.
Bektaş, Mersin'in Tarsus ilçesi, Adana Hacı Sabancı ve Gaziantep organize sanayi bölgelerindeki KOBİ'leri fiber altyapının avantajlarından yararlandırmak için yapılan çalışmaların başarılı sonuçlar verdiğini, Akdeniz Oyunları'nın iletişim altyapısının Türk Telekom tarafından sağlanacağını kaydetti. - ADANA