Türk Telekom, Türkiye'den Sonra Dünyayı da Fiberliyor
Dünyanın en önemli ve yüksek kapasiteli denizaltı veri hatlarından birini inşa eden SEA- ME- WE- 5 konsorsiyumuna üye ilk Türk şirketi olan Türk Telekom, bu kapsamda uluslararası denizaltı fiber kablolama sistemine Marmaris istasyonunu ekledi.
Dünyanın en önemli ve yüksek kapasiteli denizaltı veri hatlarından birini inşa eden SEA- ME- WE- 5 konsorsiyumuna üye ilk Türk şirketi olan Türk Telekom, bu kapsamda uluslararası denizaltı fiber kablolama sistemine Marmaris istasyonunu ekledi. Kasım 2016'da hizmete girecek olan sistem, Asya'dan Avrupa'ya Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 17 ülkeyi birbirine bağlayacak.
Türk Telekom International ile birlikte dünyanın en önemli ve yüksek kapasiteli denizaltı veri hatlarından birini inşa eden SEA-ME-WE-5 konsorsiyumunda, Türk Telekom da yer aldı. Deniz altında kablo döşemek üzere özel olarak tasarlanan Teliri Cableship isimli İtalyan gemisi Marmaris Limanı'nda basına tanıtıldı.
Marmaris'te başlatılan fiber ağ kablolama çalışması sonucunda, Asya'dan Avrupa'ya, 20 bin kilometreden uzun bir mesafeye uzanan sistem Türkiye'ye bağlanmış olacak. Singapur'dan Bangladeş'e, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Mısır'a, İtalya'dan Fransa'ya kadar, toplam 17 ülkeyi deniz altı fiber hattı ile birbirine bağlayan sistem Kasım 2016'da hizmete girecek.
TÜRKİYE 20 BİN KM'LİK FİBER AĞA ENTEGRE OLDU
Türk Telekom Kurumsal İş Birimi CEO'su Mehmet Ali Akarca "Türk Telekom olarak 40 bini yurt dışında olmak üzere toplam 253 bin kilometrelik olan fiber altyapımızla, Türkiye'nin dijital geleceğini inşa ediyor ve bu önemli sorumlulukla yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz" dedi.
Yine aynı vizyonla grup şirketi Türk Telekom International aracılığı ile 2015 yılında SEA-ME-WE-5 konsorsiyumuna tam üye olarak katılan ilk ve tek Türk şirketi olduklarını anlatan Akarca, şöyle dedi:
"Bu kapsamda kurulan Marmaris İstasyonu ile Türkiye'yi; Fransa'dan Singapur'a uzanan ve 17 ülkeyi birbirine bağlayan 20 bin kilometre uzunluğundaki fiber ağa entegre ettik. Bu proje, Avrupa-Asya hattında kurulan ilk fiber denizaltı bağlantısı olmasının yanı sıra en kaliteli ses ve veri trafiğinde en az gecikme oranı ile de oldukça üst düzey bir teknolojiye sahip. Ayrıca bu sistemle, Türkiye'nin dünya ile dijital iletişimini güçlendirecek, hızla artan veri ihtiyacına 24 Tbps başlangıç kapasitesi ile en yüksek seviyeden karşılayabilecek altyapı inşa edilmiş olacak. Bunun yanı sıra SEA-ME-WE-5 fiber sistemi ile güçlü karasal fiber şebekemize bir de denizaltı hattını eklemiş olacağız." "TÜRKİYE'Yİ BÖLGENİN VERİ ÜSSÜ YAPACAĞIZ"
Türkiye'den sadece Türk Telekom'un katıldığı konsorsiyumun üyeleri arasında dünya telekomünikasyon sektörünün lider şirketlerinin yer aldığını ifade eden Akarca "Kıtalararası veri transferinin etkin şekilde sağlanmasında denizaltı kablo sistemleri stratejik bir önem taşıyor. Gelecekte, mobil cihazların sayısı şu anda kullandığımızdan 75 kat daha fazla olacak. Bununla birlikte veri kullanımının da 1000 kat artması bekleniyor. Dolayısı ile sadece karadan değil, denizaltından da yani ancak yurdu dört bir yandan fiberle sararak bu talebi karşılamak mümkün olacak. Türkiye'nin ekonomik gelişimine katkıda bulunmak ve ülkemizi bölgenin veri üssü olarak konumlandırmak üzere teknoloji yatırımlarımızı aralıksız sürdürüyoruz" diye konuştu.
ÖZTELCAN, "PROJE ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMLİ FIRSATLAR SUNACAK"
Türk Telekom International CEO'su Cengiz Öztelcan ise Türk Telekom Grubu'nun uluslararası toptan ses ve veri altyapı satış ve pazarlama faaliyetlerinden sorumlu şirketi olarak hedeflerini anlattı. Öztelcan, "Türk Telekom'un vizyonuna hizmet ederek ülkemizi bölgenin veri üssü yapmak. Eylül 2014'te başlayan ve 2016 yılı sonunda hizmete girecek olan SEA-ME-WE-5 konsorsiyumundaki varlığımız ve sorumluluklarımız da bu hedefin bir parçası. Bu proje tamamlandığında Türk Telekom, Avrupa'daki fiber altyapısına ek olarak Afrika ve Asya'ya da uzanarak Türkiye'yi bir telekomünikasyon köprüsü haline getirecek ve ülkemize ekonomik açıdan da yeni fırsatlar yaratacaktır" dedi.
- Muğla