Türk Telekom Pilott'u İkinci Başvuru Çağrısıyla Sürdürüyor
Girişimcilik ekosistemini güçlendirmek ve büyütmek amacıyla uygulanan PİLOTT Programı, seçilen girişimlere çekirdek sermaye desteğinin yanı sıra pek çok alanda da destek oluyor.
Türk Telekom, girişimcileri desteklemek, girişimcilerle işbirliği yaparak yenilikçi ürün ve servisler geliştirmek için başlattığı Girişimleri Hızlandırma Programı PİLOTT'u ikinci başvuru çağrısıyla sürdürüyor.
Türk Telekom'dan yapılan açıklamaya göre, girişimcilik ekosistemini güçlendirmek ve büyütmek amacıyla uygulanan PİLOTT Programı, seçilen girişimlere çekirdek sermaye desteğinin yanı sıra pek çok alanda da destek oluyor. Programa seçilen girişimciler, uzman mentorlardan danışmanlık hizmeti ve eğitimler alıyor, kendilerine sağlanan ofis alanında geniş yatırım ağlarına erişim imkanı ile projelerini hayata geçiriyor.
PİLOTT Programı'nın mentorları hem Türk Telekom'un alanında uzman yöneticilerinden hem de Türkiye'nin önde gelen seri girişimcileri ve yatırımcılarından oluşuyor. Mentorlar girişimcilere projeleri ile ilgili geri bildirim verip, kendi tecrübelerini aktarıyor.
Programın mentorları arasında Mynet kurucusu Emre Kurttepeli, Webrazzi Kurucusu Arda Kutsal, Lidyana kurucusu Hakan Baş, Pozitron kurucuları Fatih ve Fırat İşbecer, Markafoni kurucusu Sina Afra, Yemeksepeti kurucusu Melih Ödemiş, yatırımcılar Hasan Aslanoba ve Numan Numan gibi girişimcilik ekosisteminin önemli isimleri yer alıyor.
PİLOTT, ikinci çağrısı için başvuruları "www.pilott.com.tr" adresinden almaya başladı. Başvurular 20 Nisan 2014 tarihine kadar kabul edilecek. Jüri tarafından seçilecek başarılı girişimler, Türk Telekom ile işbirliği şansını yakalayacak. En başarılı ilk üç girişimci 60, 30 ve 10 bin liralık girişim sermayesine ve Silikon Vadisi seyahatine hak kazanacak.
PİLOTT programına 1,5 yaşından genç şirketler tüzel başvuruda bulunabilirken henüz şirketleşmemiş, 18-40 yaş arasındaki üniversite öğrencisi veya mezunu olan girişimciler ise ekip olarak başvuru yapabilecek.
Yoğun ilgi gören PİLOTT programının ilk dönemi sonunda 11 ekip mezun oldu ve bu ekiplerin 8'i Türk Telekom iş birimleriyle ortak ürün ve servisler üzerinde çalışmaya başladı. Mezun olan iki ekibin yatırım almasının yanı sıra 7 ekibin de yatırım süreçleri devam ediyor. Diğer yandan süreç boyunca seçilen ekiplere toplamda 250 bin liralık sermaye desteği yapıldı.
İlk dönemin en başarılı üç ekibi, Silikon Vadisi turuna hak kazandı ve iki hafta süresince ekipler Google, Facebook, Twitter, Citrix, Apple, Endeavor, Udemy, Koding, Mobile Action, TABC ve Wired ofislerini ziyaret etti. Dünyanın önde gelen hızlandırma programları olan 500 Startups, Plug&Play, SkyDeck hızlandırma programlarının ofislerini de ziyaret eden ekipler, Stanford ve UC Berkeley üniversitelerinde girişimcilik derslerine katıldı.
Girişimciler aynı zamanda Silikon Vadisi'ndeki yatırımcılarla da görüşerek, girişimlerini yatırımcılara anlatma fırsatı yakaladı. Silikon Vadisi'ndeki sunum etkinliklerine katılan girişimciler, oradaki diğer girişimcilerle tanışıp ileride doğabilecek iş birlikleri için de bağlantı kurma imkanı elde etti.
PİLOTT Programı'nın ilk döneminde Erol Kabadayı ve Volkan Kasaroğlu'nun MobiRoller projesi birinciliğe ulaşmıştı. Bireysel ve kurumsal kullanıcıların ekonomik fiyatlarla teknik bilgi gerektirmeden, hızlı bir şekilde mobil uygulama oluşturmalarını sağlayan SaaS tabanlı uygulama platformu MobiRoller projesi, 100 bin liralık ödülün de sahibi olmuştu. Cubic.fm ve PEAK ekipleri de MobiRoller ile birlikte Silikon Vadisi'ne gitmeye hak kazanmıştı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Türk Telekom Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Gökhan Kayalıbay, PİLOTT'un ilk döneminin çok verimli geçtiğini, Türk Telekom'un teknolojik odak alanlarında faaliyet gösteren girişimlerle yakın temas kurularak uzun soluklu işbirliklerinin temellerinin atıldığını belirtti. Kayalıbay, Türk Telekom olarak her zaman yenilikçiliğin yanında olduklarını, potansiyel iş ortakları olarak gördükleri girişimlere destek olmayı PİLOTT'un ikinci döneminde sürdüreceklerini de kaydetti. - İstanbul