"Türk Tarihiyle İlgili Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri"
Üniversitelerin tarih bölümü başkanları, Türk Tarih Kurumu'nun (TTK) organize ettiği "Türk Tarihiyle İlgili Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri I.Tarih Çalıştayı"nda bir araya geldi.
Üniversitelerin tarih bölümü başkanları, Türk Tarih Kurumu'nun (TTK) organize ettiği "Türk Tarihiyle İlgili Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri I. Tarih Çalıştayı"nda bir araya geldi.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, çalıştayda yaptığı konuşmada, TTK'nın topluma karşı çok önemli bir işlevinin olduğunu belirterek, TTK'daki eksikliklerin giderilmesi ve çağın gereklerine uygun hizmetler sunabilmesi için akademisyenlerin görüş, öneri ve isteklerini dinlemek istediklerini ve bu nedenle etkinliği gerçekleştirdiklerini söyledi.
TTK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü de TTK'yı, çağa, bugünün insanına hitap eden bir konuma getirmek istediklerini ifade ederek, atılacak adımların, hayata geçirilecek projelerin en doğrusunun el ele verilerek, ortak akılla şekilleneceğini anlattı.
Hülagü, 90 üniversitenin tarih bölümü başkanları ve başkan yardımcılarının katıldığı toplantıda, nasıl bir Tarih Kurumu öngördüklerini ve yürütülen projeleri aktardı.
TTK'yı evrensel hale getirmek istediklerini bildiren Hülagü, Türk tarihinin daha fazla kitlelere anlatılabilmesi, tanıtılması için üniversitelerin tarih bölümleriyle TTK arasında kurulması gereken işbirliğinin önemini vurguladı.
Tarihçilerin, kurumdan beklentileriyle planlama aşamasındaki projelere ilişkin fikirlerini söylemelerini isteyen Hülagü, devam eden çalışmaları katılımcılarla paylaştı.
-Toplumun tarihe ilgisini artırmak hedefleniyor-
Topluma ulaşma noktasında yenilikler yapılmasının şart olduğunu dile getiren Hülagü, "Toplum artık görsellere okumaktan daha fazla ilgi gösteriyor. Bizim de bu çerçevede bazı yenilikleri gerçekleştirmemiz, eksiklikleri tamamlamamız lazım. Bizce TTK kendi dışındaki kurumlarla üniversitelerle STK'larla işbirliği yapan bir kurum olmalı. Pasif kalan TTK'yı aktif hale getirmek istiyoruz" dedi.
Hülagü kurumun kütüphanedeki kaynakları, el yazmalarını, nadide eserleri ve ellerindeki tüm koleksiyonları dijital ortama aktarmaya hazırlandıklarını, yaptırılacak ya da desteklenecek kamu spotları, belgesel, sinema filmleri ve televizyon dizileriyle toplumun tarihe ilgisini artırmayı hedeflediklerini kaydetti.
Benzer toplantı ve sempozyumları daha sık düzenleyeceklerini ifade eden TTK Başkanı Hülagü, yerel tarihçiler, üniversitelerdeki tarih kulübü başkanları, emekli tarihçiler ve liselerdeki tarih öğretmenleriyle de buluşmak istediklerini sözlerine ekledi.
Çalıştayda, akademisyenler de projeler ve çalışmalara ilişkin görüşlerini paylaştı. - ANKARA