Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dizilerdeki şiddet sahnelerine tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran sahne!

İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na yeni dava

Erdoğan, mahkemedeki o sözleri affetmedi

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Hülagü Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Türk tarihine bir bütün olarak bakıyoruz.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, "Türk tarihine bir bütün olarak bakıyoruz. Doğrusuyla, yanlışıyla, güzeliyle, çirkinlikleriyle bir bütün olarak görüyoruz. Bakir kalan, durulmasında tereddüt edilen son dönemi masaya yatırıyoruz" dedi.

Türk Tarih Kurumunun Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlediği "Son Halife Abdülmecid Efendi " Sempozyumu'na katılmak üzere Edirne'ye gelen Hülagü, gazetecilere yaptığı açıklamada, kurum olarak özellikle Osmanlı'nın son dönemini ele alan sempozyumlar düzenlediklerini söyledi.

Geçmişi anlamadan, geleceği kestirebilmenin mümkün olmadığına dikkati çeken Hülagü, şöyle konuştu:

"Bugünü anlamak için biraz dün üzerinde düşünmek gerekiyor. Dünü anlamadan bugünü anlayamayız. Türk tarihine bir bütün olarak bakıyoruz. Doğrusuyla, yanlışıyla, güzeliyle, çirkinlikleriyle bir bütün olarak görüyoruz. Bakir kalan, durulmasında tereddüt edilen son dönemi masaya yatırıyoruz."

Hülagü, kurum olarak çok ele alınmayan konuları, tamamen akademik çerçevede masaya yatırmaya devam edeceklerini dile getirdi.

"Abdülmecid Efendi, çok renkli bir kişilik"

Hülagü, Abdülmecid Efendi döneminin de üzerinde çok durulmayan konulardan biri olduğunu söyledi.

Tarihe tek taraflı bakıldığını belirten Hülagü, "Bu son dönemdeki geçişlerden, travmalardan, acılardan, kabuk değiştirmeden kaynaklanıyor olabilir. Örneğin Abdülmecid Efendi'yi ne kadar tanıyoruz. Bence çok tanımıyoruz. Örneğin Abdülmecid Efendi çok renkli bir kişilik. 5-6 dil biliyor, piyano çalıyor, dolayısıyla biraz da Abdülmecid'i insan olarak tanımak, yaptıklarını da dönemin şartların içerisinde değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Hülagü, Abdülmecid'in milli mücadeleye yardım ettiğinin, milli mücadele için çalıştığının, o dönemde Anadolu ile temas edildiğinin de çok fazla bilinmediğini ifade ederek, "Damat Ferit'le arasının iyi olmadığını, Vahdettin'in siyasetlerine karşı çıktığını bilelim, bütün olarak tartışalım. Ondan sonra burası doğrudur burası yanlıştır diyelim" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Hülagü, aralık ayında da Sultan Vahdettin sempozyumu düzenleyeceklerini kaydetti. - Edirne

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Hülagü Açıklaması
Kaynak: AA / Güncel
title