Türk Sigortacılığı Güç Kazanacak
İstanbul Finans Zirvesi'nde sigorta forumu yapıldı.
İstanbul Finans Zirvesi'nin ikinci gününde Sigorta Forumu düzenlendi.
Emeklilik Gözetim Merkezi Başkanı ve Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan moderatörlüğünde gerçekleşen Forum'a BNP Paribas Cardif Türkiye CEO'su Cemal Kişmir, Aviva Sigorta Türkiye CEO'su Tom Spink ve Ashmore Portföy Yönetim Türkiye CEO'su Johan Hattingh konuşmacı olarak katıldı. Emeklilik Gözetim Merkezi Başkanı ve Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, "45 Milyar TL'lik aktif büyüklüğe sahip Türk sigorta sektörünün kişi başı 135 dolarlık pirim üretimiyle dünya ortalamasının üzerinde büyüdüğünü, fakat henüz potansiyelini realize etmediğini " söyledi.
Emeklilik Gözetim Merkezi Başkanı ve Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, İstanbul Finans Zirvesi kapsamında gerçekleşen Sigorta Forumu'nun moderatörlüğünü gerçekleştirdi. Bostan açılış konuşmasında, "Bankacılık Türkiye'de halen toplam finans sektörünün yüzde 90'ınını teşkil ediyor. Onun ardından gelen sigortacılık sektörü ise sadece 2.8 oranında bir paya sahip. Gelişmiş bir finans sektöründe bu oranların çok farklı olduğunu görüyoruz. Bu toplantının amacı bu sektörü ve bu sektöre önemli bir katkı sağlayan portföy yönetimi sektörünü konuşmak ve nihayetinde İstanbul finans Zirvesi kapsamında Türkiye'de bu sektörler açısından ne gibi fırsatların bizi beklediğini konuşmak istiyoruz" dedi.
45 Milyar TL'lik Sektörün Potansiyeli Dünya Ortalaması Üstünde
Sigortacılık sektörünün 45 Milyar TL'lik bir aktif büyüklüğe sahip olduğunu belirten Bostan, bunun yüzde 85'inin hayat dışı tarafta olduğuna dikkat çekti. Bostan sözlerini şöyle sürdürdü: "Sigortacılık sektörünün hayat tarafında da büyümeye devam ettiğini görüyoruz. Sektörde yoğun bir rekabet var. Ve bu rekabet de fiyat üzerinden yaşanıyor. Sonuçta Türkiye hızlı şekilde büyürken kişi başı pirim üretimi 135 dolar düzeyinde gerçekleşmiştir. Büyüme açısından sektörün hızı dünya ortalamasının üzerinde … Ciddi bir potansiyel var. Ancak bu potansiyelin henüz realize olmadığını görüyoruz."
Spink: Lokasyon Eşsiz, Genç Nüfus Şahane
Aviva Sigorta Türkiye CEO'su Tom Spink ise Aviva Sigorta'nın dünyadaki 6. Büyük sigorta grubu olduğunu ve birçok ülkeye erişimi olduğunu hatırlatarak, Türkiye'de hayat dışı sigorta sektörünün büyümesi için çok çalıştıklarını, dünyanın pek çok yerindeki uygulamaları Türkiye koşullarına adapte etmek için sürekli arayış içinde olduklarını söyledi. Bazı fiyatlandırma tekniklerini Türkiye'de de uyguladıklarını belirten Spink şunları söyledi: "Uzun süre İngiltere'de yaşadıktan sonra Nisandan beri Türkiye'deyim. AVIVA PLC içerisindeki deneyimlerimden yararlanarak karşılaştırma yaptığımda çok çarpıcı sonuçlar çıkıyor. Örneğin; İngiltere'de yaşlı bir nüfus ve doymuş bir sektör varken, Türkiye'de genç nüfus ve düşük penetrasyon söz konusu. Ayrıca şehirde gezdiğimde varlıklı kesime yönelik de büyük bir sektörün var olduğunu gördüm. Sosyal medyada dünya ikincisi bir katılım olduğunu da belirtmeliyim. Türkiye ekonomisinde yüzde 4'lük büyüme öngörülüyor. Sigortacılık sektörü için çok büyük fırsatlar söz konusu. Eğitim ve bilincin artırılması gerekiyor. Ayrıca Türkiye'nin eşsiz bir lokasyonu var. Bir de finans merkezi haline getirdiğinizde mükemmel olacağını düşünüyorum."
Sigortacılık Ekonominin 30 Katı Büyüklüğünde Riski Üstleniyor
BNP Paribas Cardif Türkiye CEO'su Cemal Kişmir de konuşmasında sigorta sektöründe 40 Milyarlık prim toplanmasına karşın verdikleri teminatın 40 Trilyon TL'nin üzerinde olduğuna dikkat çekti. Kişmir risk alan bir sektör olduklarını hatırlatarak şöyle konuştu: "Verdiğimiz teminata baktığımızda sigortacılık sektörünün ekonominin 30 mislinin üzerinde bir teminat verdiğini görüyoruz. Sigortacılık sektörünü merkeze koyduğumuzda çok önemli bir riski üstlenmiş olduğu anlaşılıyor. BES'te vergi teşviği sisteminden devlet katkısı modeline geçilmesi sektörün ihtiyacı olan büyümeyi hızlandıracak. Şirketlere yönelik vergi avantajının yüzde 15'e yükseltilmesi grup katılımları artıracak. Ayrıca emtia cinsi yatırım imkanlarıyla fon çeşitliliği sağlanacak. Yeni sistem hızlı büyümeyi erkene çekmiş oldu. BES'in büyümesinin makro ekonomiye önemli katkısı olacak."
Genç Nüfus Tasarruf Oranlarının Artmasını Sağlayacak
Ashmore Portföy Yönetim Türkiye CEO'su Johan Hattingh de Türkiye'de bireysel emekliliğin henüz çok yeni bir kavram olduğunu; 2003'te 6 şirketle başlayan BES sektörünün günümüzde 9'u yabancı sermayeli 17 BES şirketine ulaştığını söyledi. Hattingh, Türkiye'deki bireysel emeklilik sisteminin sosyal güvenliğe bir ek tedbir olarak görüldüğünü, gönüllülük esasına dayandığını hatırlattı. Hattingh, "19 Milyar TL'lik BES sektöründeki emeklilik fonu yöneticilerinin karşılaştığı zorluklardan biri yüksek mevduat faizi getirileri oldu. Emeklilik Fonlarının yatırım fonları gibi günlük alım satım sunuyor olması da portföy yöneticilerinin stratejilerini uygulamakta zorluk yaratmaktaydı" dedi.
Emeklilik sisteminde "devlet katkısı" uygulamasının sektöre olumlu yansımaları olacağını belirten Hattingh portföy yönetim şirketleri tarafından olumlu görünen faktörleri de şöyle sıraladı: "Devlet katkısını takiben, fon büyüklüklerindeki farkedilebilir artışla beraber, katılımcıların sistemde daha uzun süreli kalmasının da teşvikiyle, fon yöneticileri stratejilerini uygulamada rahatlayacaktır. Daha düşük faiz ortamında olduğumuz bu konjonktürde, büyüyen fon büyüklükleri, emeklilik şirketlerini birden fazla portföy yönetim şirketi ile çalışmaya, istikrarlı, sağlıklı getiri peşinde alternatif varlık sınıfları aramaya yöneltecektir."