Türk Şekerleme Sektörü Rusya'ya Çıkarma Yaptı
Türk şekerleme sektörü, 10-14 Şubat tarihlerinde Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Prodexpo 2014 Fuarı'na çıkarma yaptı.
Türk şekerleme sektörü, 10-14 Şubat tarihlerinde Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Prodexpo 2014 Fuarı'na çıkarma yaptı. 12 Türk firması, ürünlerini dünyanın en büyük gıda fuarlarından biri olan Prodexpo'da dünyaya sergiledi.
2013 yılında 6,6 milyar dolarlık ihracat yapan Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Prodexpo 2014 Fuarı'na çıkarma yaptı.
İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Şekerli Mamüller Tanıtım Grubu Başkanı Zekeriya Mete, Rusya'nın Türk şekerleme sektörü açısından kritik öneme sahip olduğu söyledi. Mete, konuyla ilgili şunları söyledi: "Prodexpo 2014 Uluslararası Gıda, İçecek ve Gıda Hammaddeleri Fuarı'nın da milli katılım organizasyonunu 12 Türk firmasının katılımı ile gerçekleştirdik. 2013 yılında, 47.285 m2'lik net sergi alanında, 63 farklı ülkeden 2 bin 309 katılımcının yer aldığı söz konusu fuarı, 53 bin 833 kişi ziyaret etti. Prodexpo, Rusya ve Doğu Avrupa'nın en büyük fuar organizasyonlarından biri olmakla beraber, Moskova Hükümeti ile Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası himayesinde, Rusya Federasyonu Tarım Bakanlığı desteği ile gerçekleştirilmektedir. Rusya pazarı sektörümüz açısından özel bir yere sahip olması nedeniyle bu tür önemli faaliyetlerin içinde yer almaya önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz."
RUSYA BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR PAZAR
Rusya pazarının hacim bakımından dünyanın en büyük pazarlarından biri konumunda olduğu vurgulayan Zekeriya Mete, "Önümüzdeki yıllarda pazarda çikolatalı mamuller tüketiminin, pazarın giderek artan bir şekilde doyuma ulaşması nedeniyle biraz daha yavaş büyümesi bekleniyor. Bununla birlikte, gelir seviyesi yükseldikçe yüksek kaliteli çikolatalı mamullere yönelimin devam edeceği öngörüyoruz. Türk şekerleme ve şekerli mamuller sektörü açısından Rusya'nın özel bir yeri bulunmaktadır. 1990'lı yıllardan itibaren başta Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri olmak üzere eski Sovyet Cumhuriyetlerine sektörümüz ürün grubunda meydana gelen ihracat artışı paralelinde, talebi karşılamak için üretimde ani yükselişler olmuş, sektörde pek çok yeni yatırımların gerçekleştiği görülmüştür. Bu nedenle, sektörün şekillenmesi ve bugünkü halini alması açısından Rusya'nın önemi büyük" şeklinde konuştu.
"Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu olarak öncelikli hedefimiz sektörümüzü dünya piyasalarında layıkıyla tanıtarak, hem sektörümüze hem de ülke ihracatına ve ekonomisine faydalı olabilmek" diyen Zekeriya Mete, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şekerli mamuller Tanıtım Grubu olarak 2013 yılında 17 adet, kurulduğumuz günden (Nisan 2012) bugüne ise 25 adet info stand organizasyonu gerçekleştirdik. 2014 yılında sektörümüzün tanıtımı için katılım sağlamayı öngördüğümüz fuar sayısı 15'dir. Bunlar; ISM Uluslararası Şekerleme ve Bisküvi Fuarı (Almanya) PRODEXPO (Rusya), GULFOOD Uluslararası Gıda ve Otel Ekipmanları Fuarı (Dubai), II. Ecowas Türk İhraç Ürünleri Fuarı (Nijerya), Foodex Japan 2014 (Japonya), ANTAD 2014 (Meksika), Alimentaria Barcelona 2014 (İspanya), Sial Canada 2014 (Kanada), Djazagro -11. Uluslararası Gıda ve Gıda Teknolojileri Fuarı(Cezayir), Sial China (Çin), THAIFEX - Asya Gıda İhtisas Fuarı (Tayland), Summer Fancy Food (ABD), Africa's Big Seven (G. Afrika), Worldfood Moscow (Moskova), Sial Paris Uluslararası Gıda Fuarı (Fransa)'dır."
6,6 MİLYAR DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİ
Zekeriya Mete'nin verdiği bilgiye göre Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü 2013 yılında yaklaşık 6.6 milyar $ ihracat gerçekleştirdi. Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü içinde önemli bir yeri olan şekerli mamuller sektörünün ihracatı ise 2.5 milyar dolar civarında gerçekleşti.
Mete, Rusya pazarına ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu: "Temel pazarlama yöntemleri Rusya'da yeni yeni yaygınlaşmakta ve alışverişlerde tüketiciler genellikle nakit ödeme şeklini tercih etmekte. Pazarın potansiyeli ve özellikleri ihracatçılarımız tarafından iyi okunmalı, Rusya'nın değişik etnik gruplardan oluşan bir nüfusu barındıran ve çok geniş bir ülke olduğu dikkate alınmalı, tüketici zevk ve tercihlerinde de bu durum göz ardı edilmemelidir. Sektörümüzün büyüyen ve gelişen bir pazar olması, inovativ çalışmalara müsait olması, ülkemizin coğrafi olarak Rusya'ya yakın olması, sektörümüzün çok sayıda firmayı barındırması sektörümüzdeki söz konusu pazarda sahip olduğu avantajlar olarak değerlendirilebilir."
MERDİVEN ALTI SEKTÖR AZALDI
Mete, ihracatçı birlikleri olarak bizimde gördüğümüz Amerika dan kaynaklı ülkelerde bir hareketlilik var. Bize özgü değil diğer ülkelerde de var değişiklikler. İçeride en fazla katma değer bırakan sektörlerden biriyiz. Gıda sektörü olarak. Ama biz ihracatçı olduğumuz için Şeker, yağ bunları ithal aldığımızdan hepsi dolarla alıyoruz. Bunun yanında ambalajların hammaddesi ithal olduğundan Euro, Dolar endeksli dolayısıyla tedarikçilerimiz zam istiyor. Yarın öbür gün enerji fiyatlarında da oluşabilecek değişiklikler aslında ihracatçıya çok fazla da artı olarak yansımaz. Bizim sektör olarak üzerinde durduğumuz mesele hep ihracat. Böyle dönemlerde ihracatın önemi bir kat daha artıyor. Sektör fuara da getirdiğimiz gibi Anadolu'nun çeşitli firmalarını ihracatla tanışmaları için uluslararası fuarlara gelmeye teşvik ediyoruz. Yansımaları güzel oluyor kalite ve çeşitlilik anlamında, sektörün çıtasını yükseltmiş oluyoruz. Merdiven altı dediğimiz sektör son üç dört yıldır Türkiye'de azaldı bizim sektörde. Firmalar ciddi yatırımlar yapıyor, teknolojik sistemlerle. Hem dünyada rekabet adına hem de yurt içinde gerçekten çok güzel ürünler çıkmaya başladı. Kalitede AR-GE de rekabet var. İnovasyon da rekabet var. Sektör buralara geldi. Baktığımız zaman ihracatımız 2,5 milyon dolar, uluslararası arenada baktım zaman bizim sektör olarak Türkiye ihracatının 2-3 katını yapan şirketler var dünyada. Avrupa'da Amerika'da.. 14-15 aktivitemiz var. nerdeyse tüm kıtalarda aktivite olacak. Uluslararası fuarlarda yaklaşık 15 fuar aktivitesine katılacağız. İhracatta Irak birinci pazar sektörde. Sektör için stratejik bir öneme sahip olmaya başladı. Sadece Irak pazarına çalışan Türkiye'de şirketle var. Irak güçlü bir Pazar. Gelen pazarlarımız Cezayir, Mısır, Kuzey Afrika geliyor. Avrupa'yla ilgili en büyük sıkıntımız kotalar. Özellikle Türkiye'de yatırım yapan Avrupalı firmaların yine Avrupa ülkelerine ihracatından dolayı üçüncü ayda dördüncü ayda kotalar dolmaya başlıyor, bundan dolayı da Türk ihracatçısı ciddi sıkıntı yaşıyor. Kotalar önümüzdeki en büyük engel. Bu yıl hedefler yüksek ihracatta. Geçen yıl verilere baktığımızda 2023 hedeflerini tutan tanıtım gruplarımızdan bir tanesiyiz.
RUSLAR MESİR MACUNUNU ÇOK BEĞENDİ
Son 4-5 yılda şekerleme firmalarının yeniden Rusya pazarına odaklanmaya başladığını kaydeden Mete, özellikle farklı ürünlerle pazarda hakimiyet kurmak istediklerini belirtti. Bunun için fuara mesir macununu getirip tanıtıma başladıklarını anlatan Mete, şöyle devam etti: "41 çeşit baharatla hazırlanan 500 yıllık mesir macununu Rusya ile birlikte ilk kez yurtdışına çıkarmış oluyoruz. Rusların da mesirin tadını çok beğendiğini gözlemledik. Bu ülkede mesir macunu ve lokum ağırlıklı bir strateji izleyeceğiz. Önümüzdeki dönemde de mesiri soğuk ülkelerden başlamak üzere diğer pazarlara açacağız. Zekeriya Mete ,Lokum ve baklavanın artık her yerde bilinirliğinin olduğunu söyleyen Zekeriya Mete, söz konusu ürünler için tanıtıp kampanyası da düzenleyeceklerini söyledi. Mete, "Tanıtım grubu olarak lokum ve mesir macunu ile Türk tatlılarını Türk şekerlemesini tanıtacağız. Tanıtım ile ilgili de çok değişik şeyler düşünüyoruz. Dünya da ses getirecek enteresan projelerimiz var. Lokum ile ilgili olacak ve büyük ses getirecek tanıtımlarda yabancı bir isim yer alacak. Kısmet olursa yakın zamanda hayata geçecek" diye konuştu.