Haberler
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

Türk Sağlık-Sen'den Şiddete Karşı Kısa Film Önerisi

Türk Sağlık-Sen'den Şiddete Karşı Kısa Film Önerisi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kamu Sen'e bağı Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Balıkesir'de sağlık çalışanları ile buluştu.

Kamu Sen'e bağı Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Balıkesir'de sağlık çalışanları ile buluştu. Sağlık çalışanlara yönelik şiddete çözüm önerileri sunan Başkan Kahveci, televizyonlarda konuyla ilgili kısa filmler yayınlanabileceğini söyledi.

Türk Sağlık-Sen Balıkesir Şubesi'nin davetlisi olarak Balıkesir'e gelen Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ve Genel Başkan Yardımcıları Hasan Şirin, Abdurrahman Uysal ve İsmail Türk, sağlık çalışanları ile bir araya geldi. Türk Sağlık-Sen Balıkesir Şube Başkanı Mustafa Koç, sağlık çalışanlarına hitap ederek yetki sürecinde mazeretlere sığınmadan çalışılması gerektiğini söyledi.

Sendika ilçe temsilcilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Kahveci, sağlıkta dönüşüm süreci hakkında bilgi verdi. Kahveci, "Türkiye'de 10 yıldır uygulanan sağlıkta dönüşüm programı var. Bu proje tek bir bakan döneminde yapılmış bir projedir. Sağlık kuruluşlarının birleştirilmesi, genel sağlık sigortası, aile hekimliğine geçiş, performansa dayalı döner sermaye sistemi sözleşmeli istihdam politikalarının uygulanması hayata geçti. Sağlıkta dönüşüm programının bütün yükleri sağlık çalışanlarının sırtındadır. 10 yıllık süre içerisinde siyasilerin ifadesi ile söylüyorum. 'Yüzde 39 olan vatandaş memnuniyetini yüzde 76'ya çıkardık' diyenler sağlık çalışanlarının memnuniyetini acaba kaça çıkardı? Sağlık çalışanlarının üzerinde bir memnuniyet anketi yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları kamuoyu ile neden paylaşılmamıştır?" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na başarılar dileyen Kahveci, "Sağlıkta dönüşümle beraber sağlık çalışanlarının iş yükü artmıştır ve çalışma şartları güçleşmiştir. Buna mukabil de çalışanların ücretleri sürekli baskılanmıştır. Geçtiğimiz sürede bir bakan değişikliği oldu. Artık kaptan koltuğuna bir başka bakan oturdu, Sayın Mehmet Müezzinoğlu. Umarım bu süreç sağlık çalışanlarının beklentilerinin karşılandığı bir dönem olur. Çalışanların ücretleri ve çalışma şartları konusunda mutlaka bir düzenlemeye ihtiyaç var. Rakamlarla açıklayayım. Bir hemşire arkadaşımızın geliri 2 bin lira civarında. Bu maaş artı döner sermaye ama döner sermayeden aldığı gelir emekliliğine esas değil. Bir uzman arkadaşımızın aldığı ücret 2 bin 200 lira civarında. O da döner sermayesinden emeklilik için faydalanamıyor. Burada sorunlu bir alan var. Bu ücretlendirme politikası yeniden gözden geçirilmeli" diye konuştu.

"ŞİDDET SAĞIK GÜNDEMİNDEN DÜŞMELİ"

Toplantıda sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet konusunda görüşlerini ifade eden Genel Başkan Önder Kahveci, "Gün geçmiyor ki ya bir doktor ya da bir hemşire arkadaşımız şiddete maruz kalmasın. Türkiye'de adeta hasta yakınları şiddeti sorunları çözme yolu olarak görüyor. Hastaneye ya da acile gittiğinde ne kadar sorun ve problem çıkarırsa o kadar çabuk işinin hallolacağını zannediyor. Bu da şiddete dönüşüyor. Buradan Sayın Müezzinoğlu'na sesleniyorum. Bu konuda sağlık çalışanları yalnız bırakılmaktan üzgün ve kırgınlar. Hiçbir sağlık çalışanı haftada 40 saat çalışmıyor. Hepsi bu sürenin üzerinde çalışıyor ve ilave bir ücret hiçbirisine ödenmiyor. Hem zor şartlarda hem uzun süreli çalıştıracaksınız hem de bunun karşılığını vermeyeceksiniz, bu olmaz. Bu hakkaniyete uymaz. Biz sendika olarak bin 800 sağlık çalışanı üzerinde bir araştırma yaptık. Yaptığımız araştırmada sağlık çalışanlarının yüzde 62'si şiddete maruz kaldıklarını ifade ediyor. Özellikle hekimler yüzde 78 oranında, hemşireler de yüzde 76 oranında şiddete maruz kaldıklarını ifade etti. Bu yüzde 62'lik oranın üçte ikisi sözlü şiddet, üçte biri ise fiili şiddet olarak yansıyor. Bu noktada yeni bakanımıza görev düşüyor. Ne yapılabilir? Cezalar caydırıcı hale getirilebilir, toplum bilgilendirilmesi için çalışmalar yapılabilir, afiş broşür, el bildirileri gibi. Hatta daha ileriye gidilerek televizyonlarda farkındalık oluşturmak için kısa filmler yayınlanabilir. Birçok konuyla ilgili yapılıyor. Sendika olarak şiddetin çalışanların gündeminden çıkarılması için üzerimize her türlü sorumluluğu almaya hazırız" şeklinde konuştu. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title