Türk-Rus İşadamları Arasında İşbirliği Anlaşması
"vizeler Karşılıklı Kaldırılmış Durumda. Türk ve Rus İş Adamları İçin Bu Çok İyi Bir Fırsat"
"Vizeler karşılıklı kaldırılmış durumda. Türk ve Rus iş adamları için bu çok iyi bir fırsat"
Dünya'daki Türk işadamlarını biraraya getirmek için kurulan Dünya Türk İş Konseyi'nin (DTİK) ikinci bilgilendirme toplantısı yapıldı. DTİK VE TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türk girişimcilerin 'facebook'u dediği DTİK İletişim Platformu projesini de tanıtarak "75 farklı ülkeden 2 bine yakın Türk girişimci ve profesyonel kendi iş profillerini oluşturdu" dedi.
TÜRK-RUS İŞADAMALARI ARASINDA İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI
DTİK'in bilgilendirme toplantısından önce ise Rusya?nın en fazla yabancı yatırımcı çeken Moskova bölgesindeki 2000'e yakın sanayici ve girişimciyi temsil eden Moskova Sanayiciler ve Girişimciler Konfederasyonu (MCIE) ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) arasında işbirliği anlaşmasının imza töreni yapıldı. Anlaşmaya DEİK Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Cem Kozlu ile MCIE Başkanı Yelena Panina imza attı. Hisarcıklıoğlu da imza töreninde her iki tarafa eşlik etti.
Rusya'nın Türkiye'nin birinci ekonomik partneri olma noktasına geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Vizeler karşılıklı kaldırılmış durumda. Türk ve Rus iş adamları için bu çok iyi bir fırsat" dedi. MCIE Başkanı Yelena Panini ise Türk-Rus ilişkilerinin son bir kaç ay içinde farklı bir hız kazandığını belirterek anlaşmanın her iki taraf içinde hayırlı olmasını diledi.
Anlaşmanın imzalanmasının ardından DEİK bünyesinde Dünyadaki Türk işadamları arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla kurulan Dünya Türk İş Konseyi'nin ikinci bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıya aralarında Coca Cola Genel Müdürü ve CEO'su Muhtar Kent'in de bulunduğu birçok tanınmış işadamı katıldı.
CESARET ÇİÇEKLERİ
Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yaptığı konuşmada yurtdışındaki Türk iş adamlarını "cesaret çiçekleri" olarak adlandırarak, "DTİK olarak bu girişimcilerimizi, yani cesaret çiçeklerini, yurt dışında birbirinden pay kapmaya değil, güç birliğine yönlendireceğiz" dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Dünya Türk İşkonseyi (DTİK) olarak Türkiye'de ve yurt dışında hayata geçirdikleri proje ve faaliyetlerle ilgili bilgi veren Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin küresel bir güç olması için çalışmaların devam ettiğini belirterek, önümüzdeki dönemde Avrasya Bölgesini küresel işbirliği sahası olarak gördüklerini, Avrasya'da sloganlarının "Lojistikten enerjiye,ticaretten yatırımlara maksimum entegrasyon" olduğunu bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, "Buradan yola çıkarak Çin'in Şangay şehrinde DEİK'in temsilciliğini açmayı kararlaştırdık. Şanghay temsilciliğimizi, Türkiye ile Çin arasında bir geliştirme ofisi olarak tasarlıyoruz" diye konuştu.
Rusya ile ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkması için ABD'deki ATC konferanslarına benzer bir yapı ve etkinliği tasarlamaya başladıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, bu yılın Türkiye'de Japon yılı olduğunu, yılsonunda geniş katılımlı Türk-Japon İş Konseyi toplantısı yapacaklarını ifade etti.
TÜRK GİRİŞİMCİLERİN FACEBOOK'U
Dünya Türk İş Konseyi İletişim Platformunun (ww.dtik.org.tr) geçen yıl kasım ayından itibaren deneme amaçlı kullanıma açıldığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, "Bugün dünyadaki Türk girişimciler arasındaki ilk eşleştirme ve bilgi paylaşım portalını resmen hizmete açıyoruz. Amacımız, yurtdışında değişik ülkelerde yaşayan Türk işadamlarının birbirinden haberdar olmasını sağlamaktır. DTİK İletişim Platformu Projesi, Türkiye'de bir ilktir. Buradaki bağlantı eşleştirme sistemi vasıtasıyla üyelere yaklaşık 200 bin eşleşme sağlandı. Türk girişimcilerin 'facebook'u olarak gördüğümüz bu platform üzerinden 75 farklı ülkeden 2 bine yakın Türk girişimci ve profesyonel, kendi iş profillerini oluşturdu. Bine yakın yeni üyelik başvurusu dadeğerlendirme aşamasındadır" dedi.
TÜRK DİASPORASI
"Türk diasporası olarak 10 temel hedefimiz var" diyen Hisarcıklıoğlu, hedeflerini şöyle sıraladı: "Diaspora üyeleri, Türk pasaportunun yanı sıra bulunduklarıülkenin pasaportunu taşıması gerekir. Türk girişimcilerin ve Türkler'in başarı gösterdikleri ülkenin basınında yer alması için çaba göstermesigerekir. Dünya Bankası, IMF, OECD gibi çokuluslu kuruluşlarda daha fazla Türk'ün yer almalı. Diaspora üyesi Türkler, yerel veulusal düzeyde siyasete girmeli ama yalnızca Türklerin değil, herkesin sesi olmalıdır"
Konuşmasında aralarında Coca Cola CEO'su Muhtar Kent, İşadamı Rona Yırcalı, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, İşadamları Zeynel Abidin Erdem, Vural Öger ve Modacı Atıl Kutoğlu gibi isimlerin de yer aldığı Dünya Türk İş Konseyi Yönetim ve İstişare Kurulu üyeleri hakkında bilgi veren Hisarcıklıoğlu yurt dışındaki Türk iş adamlarını 'Cesaret çiçekleri'ne benzettiğini ifade etti.
Hisarcıklıoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti: "Kayaların arasındaki çatlaklarda biten çiçekler gibi risk alarakzorluklara rağmen uzaklarda var olmayı başardılar. Ancak, bazen de bulunduklarıülkelerde birbirlerine rakip olarak hız kaybettiler. Artık DTİK olarak bugirişimcilerimizi, yani cesaret çiçeklerini, yurt dışında birbirinden pay kapmayadeğil, güç birliğine yönlendireceğiz. Hedefimiz 2023 yılında 2 trilyon dolar milli gelir, 500 milyar dolar ihracat yapan, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmiş Türkiye'dir"
Bilgilendirme toplantısını ardından soru -cevap bölümünde konuşan Coca Cola CEO'su Muhtar Kent ise, Dünya Türk İş Konseyi İletişim Platformu'nun deneme safhasından uygulama safhasına geçtiğini belirterek, "Bu Türkiye'de de bir ilk ve çok önemli bir eksikliği gidereceğine inanıyorum" dedi.