Türk Profesörün Başkanlık Ettiği Sağlık Gurubu, 'İnsülinsiz Bir Hayat' İçin Çalışıyor
Türk Alman Sağlık Vakfı'nın girişimleriyle biraya gelen Max-Planck Enstitüsü, Giessen-Marburg Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Bursa Üniversiteleri'nden Türk ve Alman bilim adamları şeker hastalığını yenmek için çalışıyor.
Türk Alman Sağlık Vakfı'nın girişimleriyle biraya gelen Max-Planck Enstitüsü, Giessen-Marburg Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Bursa Üniversiteleri'nden Türk ve Alman bilim adamları şeker hastalığını yenmek için çalışıyor. Çalışma grubunun hedefi, şeker hastalığına karşı bulanacak yöntem ve aşılarla diyabetik hastalarını sevindirmek.
Başkanlığını Prof. Dr. Yaşar Bilgin'in yaptığı Türk Alman Sağlık Vakfı, Almanyla'dan Giessen-Marburg Üniversitesi ile Türkiye'den İstanbul Üniversitesi ve Bursa Üniversiteleri'nden bilim adamlarını biraya getirip şeker hastalığını yenmek için oluşturduğu çalışma grubu ile yoğun bir şekilde mesai harcıyor.
Giessen'de biraya gelen aralarında profesör, doktor ve araştırmacı bilim adamları hedef olarak şeker hastalığına karşı bulanacak yöntem ve aşılarla diyabetik hastalarını sevindirmek. İlk çalışmalardan başarılı bir sonuçlar elde edilmesi yönünde veriler alındığı kaydedildi.
BİLGİN: AMAÇ İNSÜLİNSİZ BİR HAYAT
Bilgin çalışmaları kapsamında gayelerinin şeker hastalarının kendi yağ hücrelerinden insülin üreten beta hücrelerini devşirip hastaya enjekte etmek olduğunu söyledi. Bilgin, "Bunun ile birlikte pankreas yeniden aktif hale gelecek. Böylelikle hastalar insüline bağlı olmadan normal olarak hayatlarına devam edecek" dedi.
Türk ve Hindularda şeker hastalığının fazla olduğunu söyleyen Bilgin, Türkler'de şeker hastalığının yüzde 15'lerde olduğunu söyleyerek, "Baklava, gibi tatlılar, fazla kilo şeker hastalığını arttırıyor. Kadınlarda bu daha çok görünüyor. Bu hastalık çok sinsidir. İnsanı komaya sokabilir. Tedavi olsanız bile 30-40 sene sonra ciddi sorunlarla karşılaşırsınız." dedi.