Türk Öğrenciler Göçmenliği Yaşadı
Türk öğrenciler göçmenliği yaşadı Adana Semiha Uruninandı Ortaokulu öğrencileri, hazırladıkları "Her çocuk önemlidir-Eğitimde Göçmenler ve Mülteciler" konulu Erasmus+ projesi kapsamında İngiltere, Portekiz, İtalya ve Yunanistan'a ziyaretlerde bulunarak göçmen çocukların eğitime adaptasyonunu...
Türk öğrenciler göçmenliği yaşadı
Adana Semiha Uruninandı Ortaokulu öğrencileri, hazırladıkları "Her çocuk önemlidir-Eğitimde Göçmenler ve Mülteciler" konulu Erasmus+ projesi kapsamında İngiltere, Portekiz, İtalya ve Yunanistan'a ziyaretlerde bulunarak göçmen çocukların eğitime adaptasyonunu tanıdı
Yabancı öğrencilerle birlikte göçmenler hakkında fikir ve proje alışverişi yapan gençler, önümüzdeki günlerde yabancı öğrencileri ağırlayacak
ADANA - Adana'da Semiha Uruninandı Ortaokulu öğrencileri, hazırladıkları "Her çocuk önemlidir-Eğitimde Göçmenler ve Mülteciler" konulu Erasmus+ projesi kapsamında yaptıkları İngiltere, Portekiz, İtalya ve Yunanistan ziyaretlerinde farklı ülkelerdeki göçmen çocukların eğitime adaptasyonunu tanıyarak, göçmenler hakkında hazırladıkları çalışmalar hakkında yabancı öğrencilerle fikir alışverişinde bulundu. Bu ülkelerden öğrenciler de önümüzdeki günlerde Adana'ya gelecek.
Okul Müdürü Aydın Kassap ve Proje Koordinatörü Murat Tamer Taş'ın hazırladığı "Her çocuk önemlidir - Eğitimde Göçmenler ve Mülteciler" konulu Erasmus+ projesi kapsamında okulun öğrencileri İngiltere, Portekiz, İtalya ve Yunanistan'a çeşitli ziyaretler yaparak mültecilerin eğitimi adaptasyonunu anlama fırsatı buldu.
Okulun 6. sınıf öğrencisi İsmail Örnek, İtalya'daki Sicilya'ya gittiğini değinerek, yabancı dil bilmediği için büyük sıkıntılar çektiğini dile getirdi.
"Göçmenlerin dostumuz olduğunu öğrendik"
7. sınıf öğrencisi Büşra Örnek de babasının bir dönem Lübnan'da çalıştığını anlatarak, göçmenliği orada hissettiğini ifade etti. Kuzeni İsmail ile birlikte gittiği Sicilya'da yaşayanların kendisini yabancı hissettirmediklerini dile getiren Örnek, "O kadar iyilerdi ki ailemiz gibilerdi. Göçmenler hakkında onların bizim dostumuz olduğunu bu projede öğrendik. Orada dostluklar kazandım, onların kültürlerini öğrendim" dedi.
"Hayatın bu ülkeden ibaret olmadığını anladım"
8. sınıf öğrencisi Melisa Tunç ise Yunanistan'daki Midilli Adası'na gittiğini ifade ederek projeye ilişkin şu bilgileri aktardı:
"Projede göçmen çocuklar için slaytlar hazırladık. Yaşadığı zorlukları, ülkemizin onlara sunduğu imkanları tespit ettik. Daha sonra gittiğimiz ülkede arkadaşlarımıza gösterdik onlar da bize çalışmalarını sundular. Örneğin onların buraya geldikten sonra hayatlarında olan değişiklikler, savaştan sonra başka bir ülkeye geçerken yaşadığı zorluklar. Daha sonra buraya geldikleri zaman alışabildiler mi biz onlara ne gibi imkanlar tanıyoruz? Farklı ülkelerden gelen yaşıtlarımla tanıştım, farklı kültürler tanıdım. Bana çok güzel anılar bıraktı. Hayatımın sadece bu ülkeden ibaret olmadığını, başka yerlerin, başka insanların ve daha bir çok güzel yerin olduğunu anladım."
Proje tamamlanınca kitap ya da dergide yayımlanacak
Proje Koordinatörü Murat Tamer Taş da öğrencilerin yaptıkları ziyaretlerle farklı kültürden akranlarıyla tanıştıklarını ve göçmenlerin yaşadıkları zorluklar hakkında çalışma alışverişinde bulunduklarını anlattı. Taş, yaptıkları çalışmaları projenin sonunda kitap ya da dergi formatında yayımlayacaklarını bildirdi.