Türk Narenciyesinde Hedef Global Pazar
Narenciye Tanıtım Grubu (NTG), Rusya pazarında önemli bir yer edinen Türk narenciyesinin dünyanın dört bir yanında tüketilmesini hedefliyor.
Narenciye Tanıtım Grubu (NTG), Rusya pazarında önemli bir yer edinen Türk narenciyesinin dünyanın dört bir yanında tüketilmesini hedefliyor.
NTG'den yapılan açıklamaya göre, narenciye üretiminde dünya 10'uncusu, ihracatında dünya 5'incisi olan Türkiye, tüm dünyaya narenciye satmak için harekete geçti. Geçen yıl 3,8 milyon ton narenciye üretimi gerçekleştiren Türkiye, bu üretimin 1,5 milyon tonunu yurt dışına sattı ve 842 milyon dolarlık gelir elde etti. Yurt dışında en büyük pazar 300 milyon dolara yaklaşan hacimle Rusya, en fazla tercih edilen narenciye ise mandalina oldu.
Özellikle son birkaç yıldır Rusya pazarında ciddi bir pazarlama stratejisi izleyen NTG, uluslararası medya kuruluşu Global Connection'ın yayınlarıyla bu pazardaki bilinilirliğini ciddi oranda artırdı.
NTG Başkanı Ali Kavak, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ihraç edilen narenciyelerin bozulmadan ve lezzetlerini kaybetmeden birçok ülkeye ulaştırıldığını belirterek, yabancıların Türk narenciyesinin tadını sevdiğini ifade etti.
En büyük pazarlarının Rusya olduğunu aktaran Kavak, "Rusya'da bu kadar öne çıkmamızı yaptığımız tanıtım çalışmalarına borçluyuz. Bunun yanında tanımlarımız Suudi Arabistan, Polonya, Kazakistan, BAE ve Romanya özelinde de çok etkin bir şekilde devam ediyor. Bu ülkeler bizim için çok değerli ortaklar ve böyle olmaya da devam edecekler ama önümüzdeki dönemde Türk narenciyesinin dünyanın dört bir yanında tüketilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Yani hem ihracat hem de partner hedefimizi bütün dünya olarak görüyoruz." dedi.
"Önemli olan bir yere bir kere mal satmak değil her yere her zaman mal satmak." diyen Kavak, şunları kaydetti:
"Bu nedenle kalitemizden hiçbir zaman taviz vermeden her yere mal satmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da dünya standartlarında üretim yapma prensibimizi devam ettiriyoruz. Özellikle geçtiğimiz 25 yıl içinde Türkiye'deki narenciye tarımı önemli gelişmeler gösterdi. Ulaşımdaki gelişmelerin yanı sıra paketleme, konserveleme ve toplama tesisleri ile soğuk hava depolarındaki teknolojik ilerlemelerle, tüketicilere maksimum kaliteyi sağlamak önceliğimiz."
Global Connection Genel Koordinatörü Onur Tayşu ise tanıtımlarında direkt hedef kitleye hitap ettiklerini ve NTG için hazırladıkları yayınlarda Türk narenciyesinin sağlık, lezzet, zayıflama ve zihin açma gibi özelliklerine vurgu yaptıklarını söyledi.
Ayrıca hem Türk hem de yabancı şeflerin, Türk narenciyesi hakkındaki düşüncelerini içeren köşe yazılarını yayınlarında kullandıklarını belirten Tayşu, Global Connection'ın 18 ülkenin önde gelen medya kuruluşlarıyla ortak yayınlara imza attığını da dile getirdi.