Haberler

Türk Medyasında Yeni Dönem!

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BulutBroker'ın NetApp ile birlikte hayata geçirdiği yeni altyapı sayesinde Doğuş Yayın Grubu da petabaytları bulan zengin medya içeriklerini buluta arşivlemeye başladı.

Veriler artık güvenle buluta arşivleniyor

Dünyada her gün 2,5 milyon terabayt veri üretiliyor.

Ortaya çıkan yeni teknolojilerin etkisi ile diğer tüm sektörlerde olduğu gibi medya ve eğlence (M&E) sektörü de hızlı bir dönüşüm geçiriyor. Bağımsız bir kuruluşun 2016 yılında yaptığı araştırmaya göre global internet trafiği 2020 yılına kadar 2,3 zettabayta (2,3 milyar terabayt) ulaşacak.[1] Artan bu veri trafiği sınırsız denilebilecek depolama alanlarına ihtiyacı da beraberinde getiriyor.

Bu değişime dikkate alan Doğuş Yayın Grubu, Bulutistan'ın kardeş şirketi BulutBroker ile iş birliğine giderek petabaytları bulan zengin medya içeriklerini buluta arşivleyen yeni bir altyapı inşa etti. NetApp ile birlikte BulutBroker'ın hayata geçirdiği model ile Doğuş Yayın Grubu, kendisine seçim özgürlüğü sunan ve regülasyonlara uyumlu hibrit buluta giriş de yapmış oldu.

GÜÇLENDİRİLMİŞ HİBRİT BULUT SERVİSİ

Yeni mimaride verileri korumak için bulut ile entegre depolama cihazı olan NetApp© AltaVault™, büyük veri arşivleri için özel geliştirilmiş yazılım NetApp© StorageGRID Webscale™ ve veri havuzu için NetApp© E-Series bir arada kullanıldı. Anında veri tekilleştirme, sıkıştırma ve 256-bitşifreleme ile AltaVault, veri transferini güvenli bir şekilde kolaylaştırırken depolama ve erişimi hızlandırıyor. Ayrıca medya şirketleri sadece terabayt tüketimleri için aylık ödeme yaparak ek maliyetlerden de kurtuluyor. Servis kurulumu da çok basit olan bu cihaz, herhangi bir kaynaktaki verilerle de çalışabiliyor.

BULUT, MEDYA DÜNYASINI YENİDEN ŞEKİLLENDİRİYOR

BulutBroker yönetici ortağı Orçun Özalp konuyla ilgili değerlendirmesinde "AltaVault sadece beklentileri fazlasıyla karşılamakla kalmadı aynı zamanda mobil bileşenler gibi yeni projelerin ortaya çıkmasına da katkıda bulundu. Sahadaki muhabirler, artık doğrudan bulut platformu içerisindeki videolar ile haber görüntülerin daha da zenginleştirebiliyor. AltaVault üzerine inşa edilmiş hizmetlerimiz ile müşterilerimize birçok fayda sağlıyoruz. Bu sayede müşterilerimiz, zorunlu görevlerin yüksek maliyetlerini ve eski teknolojilerin uyumsuzluk sorunlarını ortadan kaldırabilir. Ayrıca verileri Türkiye'deki veri merkezlerinde saklandığından, yasal ve sektörel regülasyonlara da uyumlu hale geliyorlar. Ek olarak dilediklerinde herkese açık bulut kaynaklarını değiştirebilir ya da yeni kaynaklar ekleyebilirler." dedi.

NetApp Türkiye Genel Müdürü Behçet Yumrukçallı ise konuyla ilgili şunları söyledi: "Medya dünyası günümüzde hiç olmadığı kadar büyük veri üretiyor. Bu nedenle geleneksel yedekleme ve depolama yavaş, riskli, pahalı ve karmaşık kalıyor. Kurumsal yedeklemede depolama alanı büyürken bütçe ve edinme maliyetleri yatay seyrediyor. Bant genişliği maliyetleri ve kısıtlamalar, büyüyen veri tabanlarını daha da yavaşlatıyor ve ağırlaştırıyor. İşte tam bu noktada bulut teknolojileri oyun değiştirici olarak M&E sektörüne büyük faydalar sunuyor. NetApp'ın Data Fabric ve hibrit bulut çözümleri sayesinde diğer sektörlerde olduğu gibi medya sektöründeki şirketler de verilerini en verimli şekilde kontrol edebiliyor ve güvenliklerini en üst seviyede tutabiliyor. NetApp AltaVault çözümlerini kapsayan hibrit bulut yedekleme stratejisi etkili ekonomi, hız ve güvenlik sunuyor."

DÜNYADA HER GÜN 2,5 MİLYON TERABAYT VERİ ÜRETİLİYOR

Avrupa'daki TV kanalları ile ilgili verileri toplayan MAVISE Veritabanına[2] göre Avrupa genelinde 12 binden fazla TV kanalı bulunuyor. IBM'in verilerine göre ise dünyada her gün 2,5 milyon terabayt veri üretiliyor.[3] Bu rakamlar dikkate alındığında dünyada üretilen veri için sınırsız denebilecek bir depolama ihtiyacının ortaya çıktığı da görülüyor. Bulut teknolojileri burada da devreye girerek medya dünyasını kurtarıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close