Türk Lirası Yunus Emre'li Dönüyor
Türk Lirası'nda Atatürk Portesinin Dışında Arka Yüzünde Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı, Ord. Prof. Dr Cahit Arf, Mimar Kemalleddin, Itri, Fatma Aliye Hanım ve Yunus Emre'nin Resimleri Yer Alıyor.
TL'den 1 Ocak 2005 tarihinde 6 sıfır atılmasıyla kullanıma giren YTL, 1 Ocak 2009'dan itibaren yerini tekrar TL'ye bırakacak.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Türk Lirası Tanıtım Toplantısı"nda yaptığı açıklamada, "Türk Lirası" ve "Kuruş" adını alacak olan banknot ve madeni paraların, yenilenen tasarım, değişen boyut ve gelişmiş güvenlik özellikleriyle kullanıma sunulacağını bildirdi. Yılmaz, 1 Ocak 2005 tarihinde büyük bir reforma imza atarak paranın altı sıfırının atılarak, "YTL"ye geçişin başarıyla yapıldığını kaydetti. Şimdi söz konusu reformun ikinci ve sonuç aşamasına gelindiğini ifade eden Yılmaz, 1 Ocak 2009'da paranın asli ve geleneksel adı olan "Türk Lirası"na dönüleceği ve para reformunun tamamlanacağını söyledi.
Yılmaz, piyasaya sürülecek banknotlarda konu bütünlüğü bulunduğunu, farklı Atatürk portrelerinin belirli bir anlayış içinde kullanıldığını dile getirdi. TL banknotların "seri tasarım anlayışı" ile hayata geçirildiğini kaydeden Yılmaz, tüm güvenlik özelliklerinin banknotlarda aynı yerde ve aynı şekilde uygulandığını belirtti. Kupürler arasında bağlantılar ve ortak özellikler bulunduğuna vurgu yapan Yılmaz, seri ve sıra numarasının 9 haneden 10 haneye çıkarıldığını ifade etti. Tüm banknotların uzun kenarlarında 6 mm, kısa kenarlarında ise iki kupür aynı olmak koşuluyla 4 mm fark bulunduğunu kaydeden Yılmaz, banknot boyutlarındaki farklarla görme engellilerin banknotları kolaylıkla birbirlerinden ayırabilmelerinin amaçlandığını söyledi.
-ÜÇ FARKLI ATATÜRK PORTRESİ YER ALIYOR-
Banknotların ön yüzlerinde üç farklı Atatürk portresi bulunduğunu belirten Yılmaz, 5 ve 10 TL, 20 ve 50 TL ile 100 ve 200 TL'de aynı Atatürk portreleri ile perspektif uygulanan ay-yıldız motifinin yer aldığını kaydetti. Yılmaz, kullanılan portrelerin Atatürk'ün gülümsediği fotoğraflardan yararlanılarak tasarlandığını söyledi. TL banknotların arka yüzlerinde ulusal ve uluslararası ölçekte değer yaratan şahsiyetlerin portrelerinin yer aldığını belirten Yılmaz, arka yüzde ayrıca söz konusu kişilerin çalışma alanları ve eserlerini sembolize eden öğelerin bulunduğunu ifade etti.
-İLK KADIN FELSEFECİ BANKNOTA GİRDİ-
Yılmaz, 1 Ocak 2009 tarihinde piyasaya sürülecek banknotlara ilişkin şu bilgileri verdi:
"-5 TÜRK LİRASI: En düşük değerli banknot olan 5 TL'nin ön yüzünde, Atatürk portresi, portreyi çevreleyen kırmızı ay-yıldız motifi ve stilize edilmiş atom motifi yer aldı. Arka yüzde bilim tarihçisi Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı'nın portresi kullanıldı. Arka yüzde ayrıca bilim tarihindeki bazı önemli olayları sembolize etmek üzere güneş sistemi, atom yapısı, DNA ve ilk çağ mağara resimleri gibi motiflere yer verildi. Yurt dışında da saygın bir bilim adamı olarak tanınan Sayılı, Polonyalı astronom Kopernik konusundaki çalışmalarından dolayı, 1973 yılında, Polonya hükümeti tarafından Kopernik Madalyasına layık görüldü. 1977 yılında TÜBİTAK Hizmet Ödülünü alan Aydın Sayılı, 1980 yılında UNESCO Uluslararası Yazar-editör Komitesi'ne seçildi. 1981 yılında İstanbul Üniversitesi tarafından Üstün Hizmet Ödülüne, 1990 yılında ise bütün çalışmaları göz önünde bulundurularak UNESCO Ödülüne layık görüldü. Sayılı'nın ulaşmış olduğu sonuçlar, Ortaçağ bilim tarihinin yeniden değerlendirilmesini gerektirecek nitelikte.
-10 TÜRK LİRASI: 10 TL'nin ön yüzünde Atatürk portresi, portreyi çevreleyen mor ay-yıldız motifi, ikili sayı sistemini ifade eden rakamlar, içinde abaküsten bir kesit bulunan yedigen şekil ve abaküs motifi yer aldı. Arka yüzde ise Ord. Prof. Dr. Cahit Arf'ın portresine yer verildi. Arka yüzde ayrıca aritmetik diziler, abaküs, sayılar, Arf Değişmezi'nden bir kesit ve ikili sayı sistemini ifade eden rakamlar kullanıldı. Arf, kendi adıyla bilinen teoremleri ile dünya çapında tanınan, ülkemizin yetiştirdiği en büyük matematikçilerden birisi. Arf, 1948'de İnönü Ödülü'nü, 1974'de TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kaza