Türk Kızılayı'ndan "Yol Güvenliği" İçin İşbirliği
Türk Kızılayı, sivil toplum kuruluşları ile birlikte trafikte emniyet kemeri kullanılmamasından kaynaklı ölümleri önlemek amacı ile oluşturulan ‘Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi’ni imzaladı.
Türk Kızılayı, sivil toplum kuruluşları ile birlikte trafikte emniyet kemeri kullanılmamasından kaynaklı ölümleri önlemek amacı ile oluşturulan 'Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi'ni imzaladı. Türk Kızılayı ve STK'lar, projeye dikkat çekmek için eylem çağrısı yaptı.
Türk Kızılayı, emniyet kemeri kullanılmamasından kaynaklı meydana gelen ölümleri ve yaralanmaları en aza indirmek ve bu alanda kamuoyunu bilinçlendirmek amacı ile program düzenledi. Programda Türk Kızılayı ve bazı sivil toplum kuruluşları 'Yol Güvenliği Savunuculuk Projesi' ile karar alıcıları, emniyet kemeri yasa değişikliği için harekete geçirmek amacı ile eylem çağrısında bulundu. Programda kamuoyuna mesaj veren Türkiye Kızılay Derneği Genel Sekreteri Ayşegül Genç, "Türk Kızılay'ı öncülüğünde insan eliyle oluştuğunu düşündüğümüz bir afet türü olarak algıladığımız trafik kazaları konusunda odak noktasını oluşturan emniyet kemeri ve çocuk koltuğu konusuna dikkat çektik bu konuda 2918 sayılı yasanın 78'inci maddesinde ciddi değişiklikler yapılmasını talep etmekteyiz. Bugün ki toplantımızın amacı buydu. Bu kapsamda bir değişiklik talebimiz var ve bu talebimizi sivil toplum kuruluşlarımızla beraber imza altına aldık. Bu yapılan çalışma neticesinde 78'inci maddenin daha somut hale getirilmesi gerektiğini talep etmekteyiz" diye konuştu.
Emniyet kemeri takmayanlara verilen cezaların arttırılmasını talep eden Genç, "Ölüm aparatları ile alakalı olarak yasada tanımlamaların çok net yapılmasını talep ediyoruz. Arabada çocuk koltuğu kullanımının Dünya Sağlık Örgütü'nün standartları çerçevesinde düzenlenmesi talep etmekteyiz. Bu nedenle daha önce çok daha muğlak ifadeler içeren 78'inci maddeyi detaylı hale getirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
"CEZALARIN CAYDIRICI OLMALI"
Genç, yasanın güçlü bir yasa olması için içeriğinin çok daha net olarak belirlenmiş olması gerektiğini ifade ederek, "Bunu yönetmeliklere bırakmış ve verilmiş olan cezalarda 88 Türk Lirası gibi bir rakam. Bununda arttırılması noktasında bir talebimiz var. Bu cezalar caydırıcı değil. Biz daha detaylı daha net hükümler koyarak bir metin hazırladık. Biz bu düzenlemelerimizle güçlü yasanın hayata bağlayacağını düşünüyoruz" dedi. - İSTANBUL