Türk Kadını Mutfaktan Uzaklaşıyor
Esma Aygün - Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, son yıllarda kadının mutfaktan uzaklaşmaya ve daha çok iş hayatında yer almaya başladığını belirterek, "Kadının mutfakla arasındaki bu"...
Esma Aygün - Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, son yıllarda kadının mutfaktan uzaklaşmaya ve daha çok iş hayatında yer almaya başladığını belirterek, "Kadının mutfakla arasındaki bu mesafe Türk mutfak kültürünü ciddi anlamda sekteye uğrattı" dedi.
Yenice, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk mutfağının gerçek sahibinin kadınlar olduğunu, yemek kültürünün evde başladığını söyledi. Ünlü mutfak ustalarının ve aşçıların kadınlar tarafından yetiştirildiğini ifade eden Yenice, Türk mutfağının temelinde hanımların bulunduğunun altını çizdi. Son yıllarda kadının mutfaktan uzaklaştığını ve daha çok iş hayatında yer almaya başladığına dikkati çeken Yenice, "Kadının mutfakla arasındaki bu mesafe Türk mutfak kültürünü ciddi anlamda sekteye uğrattı" diye konuştu. Yenice, gün boyu çalışan bir kadının doğal olarak mutfağa çok az zaman ayırabildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Dolayısıyla bu kadınlarımızı fast food'a yönelmeye itiyor. Çocuklar artık elbasan tavayı bilmiyor. Çünkü annesinin annesinden öğrenmeye zamanı olmamış. Sabah çocuk okula giderken, anne soğuk sandviç hazırlıyor yanına da bir süt... Çocuk akşama kadar bununla oyalanıyor. İşin ardından eve yorgun gelen anne, mutfakta hazır ve pratik bir şeyler yapmaya çalışıyor. Zaman zaman da çareyi buzdolabına telefon numarası yapıştırılmış fast foodcuları aramakta buluyor. Kadının mutfağa uzaklaşmasıyla Türk mutfağında ciddi anlamda bir erozyon başladı. "
Türk mutfağının kadınlardan tarafından yaşatılmaya devam etmesi için çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Yenice, çok önemli bir eğitim çalışmasının hazırlığı içinde olduklarını, pilot il ve ilçelerde unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri yaşatmak için etkinlikler gerçekleştireceklerini dile getirdi.
6 bin yemek çeşidimizin 4 bini kayıp
Yenice, Osmanlı saray mutfağının 5 bin 500 metrekarelik bir alana sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Osmanlı mutfağıyla övünüyoruz, Osmanlı mutfağının sahip olduğu 6 bin çeşit yemeğin 4 binini kaybetmişiz, hiçbir envanterde bu yemekler yok. Bunlara sahip çıkamamışsanız, geçmişinizden, temel değerlerinizden, kültürünüzden bahsedemezsiniz. Bugün mantıyı yapmak belli bir emek ve zaman istiyor. Mantı artık marketlerde hazır satılıyor. Akşam eve gelen kadın hazır mantı yapıyor ve ailesi de mantı yediğini sanıyor. Böylece her kentimizin kendine özgü yemek kültürü unutulmaya başlıyor. Fast foodun Türk mutfağının önüne geçmesi temel değerlerinin kaybolmasının en büyük nedenlerinden birisi."
"Türk mutfağı sağlıklı beslenmenin adresi
Avrupa ve Amerika'dan sonra dünyada obezite tehlikesiyle karşı karşıya olan ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini ifade eden Yenice, obezitenin bu kadar yaygınlaştığı bir dönemde Türk mutfağının sağlıklı ve doğru beslenmenin tek adresi olduğunu söyledi.
Yenice, şöyle devam etti:
"2 bin 500 yıl önce Urla'da zeytinyağı keşfedilmiş ama bugün zeytinyağı bizim mutfağımızda Avrupa'dan daha az kullanılıyor. Dolayısıyla sağlıklı beslenmenin adresi olan Türk mutfağı göz ardı ediliyor. Yemek kültürümüzün yerine fast foodu tercih ederseniz gelecek nesli obez yaparsınız. Obeziteden kurtulmak için ulusal bir seferberlik başlatıldı. Bu mücadele Türk mutfağını yaşatmakla eş değerdir. Devletin de yemek kültürümüze sahip çıkması lazım. Aynı tür yemeklerimiz lokantalarda farklı isimlerde yer alıyor. Halbuki Türk mutfağının bir reçetesi olması lazımdır. Bu reçete kaybolmuştur. Federasyonumuzun düzenlediği etkinlikler, festivaller Türk mutfağının doğru adresini bulmak içindir. " - Kayseri