Türk İş Adamlarından Ukrayna'ya Örnek Proje
Türk İşadamları bir araya gelerek, Odessa'nın ikinci büyük yetimhanesi olan Solnisko Kimsesizler Yurdu'nun onarımını gerçekleştirdi.
Ukrayna'da 1.5 milyar dolarlık yatırımları bulunan Türk İşadamları, Türk –Ukrayna İşadamları Derneği'nin (TUİD) önderliğinde bir araya gelerek, Odessa'nın ikinci büyük yetimhanesi olan Solnisko Kimsesizler Yurdu'nun onarımını gerçekleştirdi.
Türk işadamları, son olarak düzenlediği Avrupa Şampiyonası ile gündeme gelen Ukrayna'da gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projeleriyle Türkiye'nin bilinirliğini ve imajını artırmak için tam gaz çalışıyor. Bu projelerin sonuncusu, ülkenin tatil beldesi Odessa'nın en büyük ikinci yetimhanesi olan Solnisko Kimsesizler Yurdu'nun onarımıyla gerçekleşti. Türk-Ukrayna İşadamları Derneği'nin (TUİD) liderliğinde yapılan projeyle uygun şartlar altında barınma şansı bulamayan terk edilmiş Ukraynalı 110 çocuk güvenli ve konforlu bir yetimhaneye kavuştu. Projeye imza atan TUİD önümüzdeki dönemde de benzer projeleri hayata geçirmeyi hedefliyor. Ukrayna'da 700 Türk firması faaliyet gösterirken, Türk işadamlarının burada yaklaşık 1.5 milyar dolarlık yatırımları bulunuyor.
Türk insanın güzelliklerini yansıtıyor
Solnisko Kimsesizler Yurdu'nun açılışında konuşan Türkiye'nin Ukrayna Büyükelçisi Mehmet Samsar, genelde işadamlarının bir ülkede para kazanıp gittiğini ancak Türk iş adamlarının bunun aksine kazandıklarını o ülkenin halkı ve çocukları için harcadığına dikkat çekti. Bu tip yatırımların Türk insanının güzelliklerini yansıtacağını belirten Samsar, "Çocukların hiçbiri kendi tercihlerinden dolayı burada değil. Bizim görevimiz bu çocuklara yüzlerindeki gülümsemeyi yeniden kazandırmaktır. Bunun için işadamlarına teşekkür etmek istiyorum. Genelde iş adamları bir ülkeye gelip para kazanıp giderler, ancak TUİD burada Türk insanının yardımseverliğini ve merhametini en iyi şekilde göstermiştir. Burada kazandıklarını buranın halkı ve çocukları için harcadılar. Kendileriyle gurur duyuyorum. İşadamlarına bundan sonraki projelerinde biz de her türlü desteği vereceğiz" diye konuştu.
"Para kazanıyorsak katkı da yapmamız lazım"
Proje ile ilgili değerlendirmelerde bulunan TUİD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Murat Aytaç ise, Türkiye'nin bilinirliğini artırmada Türk iş adamlarına büyük sorumluluk düştüğünü söyledi. Bu anlamda Ukrayna'da sosyal yaşantıda da taşın altına ellerini koyduklarını ifade eden Aytaç, "Buradan para kazanıyorsak mutlaka buraya katkı yapmamız lazım" dedi. Aytaç, "Son yıllarda gelişen ekonomik ilişkiler iki toplumu birbirine daha çok bağladı. Son sekiz senede TUİD olarak Ukrayna toplumuna belli projeler ile katkıda bulunduk. 200'e yaklaşan üye sayımızla katkılarımız daha da devam edecektir. Projenin gerçekleştirilmesindeki en büyük katkı sponsorlarımızındır" dedi. Ukrayna'nın bağımsızlığını kazandığından bu yana ülkede olduklarını bildiren Aytaç, "Daha önce Kiev'de bir hastaneyi modernize etmiştik. Türk halkı gerçekten çok yardımsever. Proje ilk başta öngörülen maliyeti aştı ancak iş büyüdükçe yardımlar da büyüdü. Yardımlar da Azeri ve Ukraynalı iş adamlarından da destek aldık. Bunun yanı sıra Kiev'de de yeni kurulan bir yetimhaneye destek vereceğiz."
Türk işadamlarının Ukrayna'daki sosyal yaşantıda da taşın altına elini koyduğunu ifade eden Aytaç, "Şirketlerin başarıları sadece mali durumlarla ölçülmüyor, sosyal projelere katkı da bu anlamda önemli hale geldi. Türkiye'nin bilinirliğini ve amaçlarını üst seviyeye çıkarmamız lazım. Bu, bizim gibi işadamlarına bağlı, bunu devletten beklemenin bir anlamı yok. Buradan para kazanıyorsak buraya mutlaka katkı yapmamız lazım" şeklinde konuştu.
"Karadeniz'in iki yakasında iki dost istiyoruz"
Açılışta konuşan TUİD Başkan Vekili Burak Pehlivan ise, ülkede şu anda yaşanan kriz koşullarına rağmen işadamlarının yardımlarını esirgememesinin önemine dikkat çekerek, "Bu yardımlar son iki ile üç sene içinde kriz koşullarını yaşayan bir ülkedeki işadamlarından geldi. Bu açıdan çok önem taşıyor" dedi. Pehlivan, "Karadeniz'in iki yakasındaki iki ülkenin dost olmasını istiyoruz. Bu projelerin sadece hayır işi olarak değil, Türk insanının güzelliklerini yansıtması bakımından önemli bir projektör olduğunu, dolayısıyla iş adamlarımızın bu projelere böyle yaklaşmaları gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
Ukrayna'da 700 Türk şirketi bulunuyor
Sekiz yıllık bir geçmişe sahip olan ve ülke çapında 200 üyesi bulunan TUİD, onarım için 150 bin dolardan fazla yardımda bulundu. 15'i HIV virüsü taşıyan 110 çocuğun barındığı yetimhanede 216 bakıcı bulunuyor. Onarım sonrası HIV virüsü taşıyan çocuklar için ayrı odalar oluşturuldu. Ukrayna'da 700 Türk firması faaliyet gösteriyor. Türk iş adamlarının burada yaklaşık 1.5 milyar dolarlık yatırımları bulunuyor. İki ülke arasında 6 milyar dolarlık ticaret hacmi var. Ukrayna'ya 1.5 milyar dolarlık ihracat yaparken 4.5 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiriliyor. İş adamları, yaklaşık 46 milyon nüfusa sahip önemli bir tarım ve madencilik ülkesi olan Ukrayna'daki potansiyelin daha iyi şekilde kullanılması gerektiğine dikkat çekiyor. Türk firmaları bu ülkede genellikle büyük inşaat projeleri, perakende ve telekomünikasyon alanlarında faaliyet gösteriyor. Türkler tarafından işletilen Marks and Spencer, Colins ve Gap gibi markalar perakende de zirveye oynuyor. Ukrayna, Dünya Kolay İş Yapma Endeksi'nde de 182 ülke arasında 162'inci sırada yer alıyor.