Haberler
İsrail Savunma Bakanı Katz: Ateşkes ihlal edilirse güçlü bir şekilde yanıt vermeye hazırız

Dünya rahat nefes aldı derken yeni bir tehdit daha

Türkiye'yi sarsan 'sahte dolar skandalı' büyüyor

Piyasaları altüst eden olayda detaylar ortaya çıktı

Bomba iddia: En düşük emekli aylığı için 3 rakam belirlendi

En düşük emekli aylığı için 3 rakam belirlendi

Greta Thunberg'ten skandal Kürdistan paylaşımı

Van'a Kürdistan dedi, özerklik istedi

Türk İmplantı "Ka" Dünya Standartlarını Aşıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Bülent Katiboğlu tarafından tasarlanan ve "İmplant KA" adıyla üretimine başlanan implantın uluslararası standartların üzerine çıkarılması...

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Katiboğlu tarafından tasarlanan ve "İmplant KA" adıyla üretimine başlanan implantın uluslararası standartların üzerine çıkarılması amacıyla 3 doktora tezi ile 7 farklı bilimsel araştırma yapılıyor.

Prof. Dr. Katipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, implantın 25 yıllık bir çalışmanın sonucunda ortaya çıktığını, birçok üniversitenin teknik birimlerinin de kendilerine yardımcı olduğunu söyledi.

Türkiye'deki implantların ithal ürünler olduğunu ve bunların kalitesinin çeşitlilik gösterdiğini belirten Katipoğlu, bu nedenle kendilerince üretilen implantın Türkiye'de yankı uyandırdığını dile getirdi.

Katipoğlu, bu ürün için bir fiyat telaffuz etmediklerini anlatarak, devlet destekli olması halinde implantın fiyatının çok daha uygun hale getirilebileceğini kaydetti.

Söz konusu ürünün Türkiye'de üretildiğine dikkati çeken Katipoğlu, ürünün deneysel çalışmalarının 2 yıl önce tamamlanarak Sağlık Bakanlığı'ndan gerekli izinlerin alındığını söyledi.

Prof. Dr. Katipoğlu, İmplant için başlangıçta 29 öğretim görevlisinin çalıştığını, şu anda "İmplant KA" ile ilgili 3 doktora tezi ve 7 bilimsel araştırmayla çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, "Bu çalışmalar 'İmplant KA'yı şu anki implantolojinin uluslararası düzeyinden daha yukarı taşımak için. İlk defa her şeyi ile yerli çok kaliteli bir implant ortaya çıktı. Fiyatı da Türk Lirası olarak sunuluyor. Rakamlar sürekli değişiyor" diye konuştu.

-"Daha önce lüks kabul ediliyordu"

İmplant satışının yıllık 300 bin civarında olduğunu Türkiye'de büyük bir kesimin özellikle de emeklilerin bundan faydalanmadığını vurgulayan Katipoğlu,

"Bu daha önce devlet tarafında lüks olarak nitelendiriliyordu. Bence lüks değil, dişinizi kaybettiğiniz zaman psikolojiyi de kaybediliyor. Fizyolojik ve çeşitli sorunlar ortaya çıkıyor. Vatandaş da haklıdır, çok yüksek rakamlara ithal ediliyordu. Bu üretim ciddi bir kitleye hizmet edebilir, devlet bunu karşıladığı takdirde hem hekimler hem de vatandaş kazançlı çıkacak. Edinimleri kolay olacak" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Katipoğlu, hekimin diğer implantları uygularken karşılaştığı sorunları dikkate alarak tasarladıkları üründe bu olumsuzlukları giderdiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Biz implantı, Türk standartlarına tasarladık. Bu birçok kolaylığı getirdi. Hekim kolay uyguluyor, insanlarımızın çene kemiklerinde kolaylıkla uygulanıyor. En iyi yüzeyi ne ise aynı kalitede yüzeyi de üzerine ekledik, dış tasarımla Türk vatandaşının hizmetine sunduk. Bu her şeyi kolaylaştırdı. Kısa zamanda iyileşebiliyor. Bu ürünü uygularken hekim bir sıkıntı yaşasa, 15 dakika sonra kapısında yetkiliyi bulabilir. Bu büyük avantaj."

-Avrupalı hekimler beğendi-

İmplantı üreten Mode Medikal Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Akyüz ise akademisyen-sanayici birlikteliği sonucunda doğan yerli "İmplant KA"nın kendileri tarafından üretildiğini söyledi.

Kalitesini kısa zamanda kanıtlayan Dental İmplant KA'nın diş hekimlerinin öncelikli tercihleri arasına girmeyi başardığını anlatan Akyüz, "Türk biliminin ve Türk sanayicisinin kalitesi ve güvenirliği ile dünya pazarında da en kısa zamanda hak ettiği mesafeyi alacağına gönülden inanıyorum" şeklinde konuştu.

Almanya'nın Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip olduğunu ve genel ithalat hacminin ilk sırasında Türk Malı ürünler bulunduğunu hatırlatan ve Almanya'nın yıllık implant kullanımının 1,5 milyona ulaştığını belirten Akyüz, Dental İmplant KA'nın Avrupa'daki diş hekimlerince de tercih edilmeye başladığını anlattı.

-Ucuz implant için devlet desteği-

Dental İmplant KA'nın tanıtımıyla beraber fiyatıyla ilgili çeşitli spekülasyonlar ortaya çıktığını belirten Oğuz Akyüz, şöyle devam etti:

"Ürünümüzü lanse edip Türk diş hekimliği sektörüne hizmete başladığımız günden itibaren medyaya herhangi bir fiyat açıklamamız olmadı. Ancak ürünün kalitesi yanında, yeni olması ve birçok özelliğiyle özgün olması, daha da önemlisi yerli malı olması bir heyecana sebep oldu ve görsel ve yazılı basında fiyatıyla ilgili bazı beklentilere neden olabilecek yorum ve benzetmeler yapıldı. Biz mesleki etiği tüm değerlerin üzerinde tutan bir bilimsel kuruldan danışmanlık almaktayız. Dental İmplant KA ile ilgili bu güne kadar haber ve bilgilendirme toplantılarında fiyatla ilgili yetkili ağızlardan yapılan tek açıklama, Türk malı implantın fiyatının Türk Lirası ve doğal olarak daha uygun olacağıdır."

"Sonuç olarak implant tedavisinin herkesin arzu ettiği çok ucuz seviyelere inmesi ancak devlet desteği ile mümkün olabilir" diyen Akyüz, "Teknik ve bilimsel bir kurum olarak en büyük arzumuz devletin diş hekimi muayenehanelerinden hizmet alımı yapması ve dental implantı bir ihtiyaç olarak tanımlayıp, bedelini karşılamasıdır" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Kadir Yıldız / Murat Paksoy

Yayıncı: A. Fatih Tekcan - KOCAELİ

Kaynak: AA / Güncel
title