Haberler

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile Baykar, dünyanın en büyük 50 havacılık şirketi arasında

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) 38. ve Baykar 49. sırada yer alarak 2023 yılında dünyanın en büyük havacılık şirketleri listesine girdi. Türkiye'nin savunma ve havacılık sanayisindeki başarısı dikkat çekiyor.

Türkiye'nin milli hava aracı üreticileri Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ( Tusaş ) ve Baykar, dünyanın en büyük 50 havacılık sanayisi şirketi arasında yer aldı.
Havacılık sektörüne yönelik global yayın organı FlightGlobal adına Counterpoint Market Intelligence tarafından yapılan derlemede 2023 faaliyetleri doğrultusunda sektörün en büyük 100 şirketine yer verildi.
Listenin hazırlanmasında kullanılan bilgiler şirketlerin yıllık raporlarından ve kamuya açık belgelerden derlendi.

HAVACILIK ZARARLARINI HIZLI TELAFİ EDİYOR

Kovid-19 salgından en fazla etkilenen sektörlerden biri olan sivil havacılıkta önemli bir geri dönüş yaşanırken, bu alanın en büyük aktörleri Boeing ve Airbus listenin zirvesindeki yerlerini geri aldı.

Boeing 77 milyar 794 milyon dolar satış rakamıyla listede ilk sıraya yerleşti. Boeing'i 70 milyar 829 milyon dolarla Airbus izledi.

Savunma sanayisine yönelik havacılık çözümleri ağırlıkta olan RTX 68 milyar 920 milyon, Lockheed Martin 67 milyar 571 milyon, Northrop Grumman 39 milyar 290 milyon dolar satış rakamlarıyla Boeing ve Airbus'ı takip etti.

Listede GE Aerospace 31 milyar 770 milyon dolar ile 6, Safran 25 milyar 107 milyon dolar ile 7, L3Harris 19 milyar 419 milyon dolar ile 8, Leonardo 16 milyar 549 milyon dolar ile 9, BAE Systems 14 milyar 757 milyon dolar ile 10. sırada yer aldı.

Sektördeki önemli aktörlerden Rolls-Royce 14 milyar 210 milyon dolar ile 11, Bombardier 8 milyar 46 milyon dolar ile 16, Thales 5 milyar 777 milyon 21, SpaceX 4 milyar 543 milyon dolar ile 28. olarak dikkati çekti.

TÜRK ŞİRKETLERİNİN BAŞARISININ KAYNAĞI

2023 yılına ait en büyük 100 havacılık şirketi listesinde Türkiye'den iki şirket yer aldı. TUSAŞ 38. sırada yer alırken, listeye ilk kez giren Baykar ise 49. basamakta kendine yer buldu.

ANKA, AKSUNGUR, ATAK, T70, HÜRKUŞ, GÖKBEY gibi platformları yurt içindeki ve dışındaki kullanıcıların kullanımına sunan TUSAŞ, ANKA III, HÜRJET ve Milli Muharip Uçak KAAN gibi hava platformlarını geliştirmeyi sürdürüyor. TUSAŞ, 2023'teki 2 milyar 674 milyon dolar satış rakamıyla havacılık sanayisindeki ilk 50 şirket arasında yer alma başarısına ulaştı.

TUSAŞ VE BAYKAR İHRACATA ODAKLANDI

TUSAŞ'ın AR-GE yatırımları ve yüksek teknolojili çözümleri şirketin rekabet gücünü artırırken, dost ülkelere yapılan ihracatlar, sivil havacılık şirketlerine yapılan yapısal ürün teslimatları şirketin gelirlerini ve dünya çapındaki yerini güçlendirdi.

Baykar ise 1 milyar 805 milyon dolarlık satış rakamıyla listeye güçlü bir giriş yaptı. Bayraktar TB2 ile en fazla ülkeye ihraç edilen silahlı insansız hava aracı ünvanına sahip olan Baykar, 2023'te bu başarıya Bayraktar AKINCI TİHA'yı da ekledi. Dünyanın en büyük SİHA ihracatçısı olan Baykar, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında Türkiye'nin savunma ve havacılık sanayisindeki ihracat şampiyonu oldu.

Son yıllarda gelirlerinin yüzde 90'ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar'ın, halihazırda imzalanan sözleşmelerinin yüzde 97,5'i ihracata yönelik olarak yapıldı. Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI için 35 ülkeyle ihracat anlaşması yapan Baykar, bu gelirlerle Bayraktar TB3 ve Bayraktar KIZILELMA platformlarını geliştiriyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile Baykar, dünyanın en büyük 50 havacılık şirketi arasında
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

Netanyahu için tutuklama emri

Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı

Rusya, Ukrayna'ya kıtalararası balistik füze saldırısı düzenledi

Savaşta bir ilk! Putin'in intikamı hayli ağır oldu

3 polisin yaralandığı çatışma, iki grup arasındaki pornografik görüntü kavgasından çıkmış

Cinsel ilişki görüntüleri sonrası kurşun yağdırmışlar

500

Yorumlar (10)

Haber YorumlarıEvvab:

Türkiye'nin gururu. kimse damat filan demesin. varsa böyle bir damadınız gurur duyun.

Yorum Beğen93
Yorum Beğenme17
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıAli Tokgöz:

Kanı bozuklar gurur duymaz.

yanıt3
yanıt4
Haber Yorumlarıtamer durmaz:

İlk 50 degil ilk 3 e sokmamız gerekiyor.Başlangıç yaptık inşallah dahada iyisi olacak şekilde ilerleriz.

Yorum Beğen46
Yorum Beğenme8
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıTutankamon Hoca:

Sen daha cok yabancı üğlkelere maddı yardım et onlarda silah alsın ilk üce girerkler

yanıt2
yanıt1
Haber Yorumlarısade vatandaş:

yorum sayısı rakamla dört yayınlanan üç tane benim damat yorumunu silmişsiniz ama rakam olarak kalmış bazıları elbirliğiyle iktidar ve damadı kolluyor ama marketteki pazardaki etiketlerede sansür uygulayın görelim

Yorum Beğen12
Yorum Beğenme32
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıTutankamon Hoca:

büyüklüğü Aldııkları teşvikler destekler sayesinde

Yorum Beğen14
Yorum Beğenme17
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıZaky:

Ataturk her zamanki gibi gene hakli cikti. Istikbal Goklerdedir lafini ancak yerine getirebildik.. Tayyip in dedigi gibi, 10 yil daha bu ulkenin basinda kalsaydi, simdi bu ulke bir Almanya, Japonya gibi sanayi devi olacakti..

Yorum Beğen8
Yorum Beğenme12
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıEmir önder:

dehset paralar

Yorum Beğen13
Yorum Beğenme1
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıFONCUSAVAR:

40 tane ülkeye SİHA İHA satıyor adamlar

yanıt2
yanıt0
Haber YorumlarıAydin Ayaydin:

once on kapinizi savunmayi ogrenin... sonra hava atin en iyi sirket olduk diye...

Yorum Beğen0
Yorum Beğenme1
yanıtYanıtla
Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title