Haberler

Türk Girişimciler Silikon Vadisine Hazırlanıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin önde gelen hızlandırıcı programı ve erken aşama yatırımcısı Etohum, San Francisco Toplantısının ikincisini gerçekleştirdi.

Dünyanın yüksek teknoloji merkezi Silikon Vadisi'nde e-ticaret pazarından veri tabanı ve mobil yazılım sektörüne kadar internet ekosistemindeki pek çok yeni iş fırsatı tartışılırken, Türkiye'ye teknoloji yatırımı yapmayı planlayan yurtdışındaki yatırımcıların ortak endişeleri de masaya yatırıldı.

ABD ve Türkiye arasındaki potansiyel iş fırsatlarını ortaya çıkarmak amacıyla düzenlenen Etohum San Francisco toplantısının ikincisi Galvanize hızlandırıcısında yapıldı. Her iki ülkede faaliyet gösteren girişimcileri ekosistemin güçlü oyuncuları ile buluşturan etkinlikte, Türkiye'deki ve Silikon Vadisi'ndeki girişimcilik ortamı artıları ve eksileriyle birlikte değerlendirildi.

Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Allen Taylor (Endeavor), Eren Bali (Udemy), Sina Afra (Girişimcilik Vakfı), Yusuf Azöz (Kariyet.net), Mehmet Sait Kayahan (Bilyoner), İlkan Gökyılmaz (Sporx), Ali Dağlı (GP Bullhound), Koray Karataş (Akakçe) ve Umur Çubukçu (CitusData) başarı öykülerini katılımcılara aktarırken, aynı zamanda kendi deneyimlerinden yola çıkarak Türkiye ve ABD'nin internet ekosistemininde rol oynayan farklı dinamikleri ele aldılar.

Profesyonel yöneticilikten kurumsal girişimciliğe nasıl geçilebileceği, bir şirketin nasıl gelir getirebileceği, site trafiğinin nasıl artırılabileceği ve yurt dışına açılma sürecinde nasıl bir yol haritası izlenebileceği gibi pek çok farklı konuya açıklık getiren konuşmacılar, gelir modellerinden yabancı ortaklıklarına kadar katılımcılara değişik örnekler sundular.

Konuşmasında Türkiye'deki girişimcilik ortamının zorluklarına değinen Intel Capital Direktörü Barış Aksoy ise, henüz yerel pazarın yeterli büyüklüğe ulaşmadığını, Türkiye'deki girişimcilik ekosistemi için gerekli olan uzmanlık ve yatırıma erişim imkanlarının hala kısıtlı olduğunu vurguladı.

Yeni ekonominin geleceği siyasi istikrara bağlı

Burak Büyükdemir'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Türkiye'deki Girişimcilik Ekosisteminin Zorlukları" başlıklı panel de, son 10 yıl içinde Türkiye'nin elde ettiği başarıları konu alırken, aynı zamanda yurt dışındaki yatırımcıların Türkiye ile ilgili ortak endişelerini özetledi. Sabancı Üniversitesi'nden Kutlu Kazancı, Boostable'dan Selçuk Atlı, BIC Angels'tan Joachim Behrendt ve ISPAT'tan Hasan Pehlivan'ın konuşmacı olarak yer aldığı panelde, melek yatırım şirketi BIC Angels'ın kurucusu Behrendt, Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için oldukça ilgi çekici bir pazar olduğunu, fakat henüz girişimcilik alanında uluslararası standartlara ulaşılamadığını belirtti. Siyasi istikrarsızlığın olası yatırımlar üzerinde olumsuz etki bıraktığının altını çizen Behrendt, "Yatırım yapılan şirketlerin istenilen yere ulaşabilmesi ve yatırım getirisinin elde edilebilmesi için ortalama 6-7 yıl gerekiyor. Yatırımcı, bu süre içinde ülkede yaşanabilecek siyasi çalkantılardan çekiniyor ve bu nedenle Türkiye'deki potansiyel yatırımlarıyla ilgili temkinli davranıyor" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close