Türk Filmleri Çin Seddinin Ötesinde
İzmir Sinema Derneği, 15-25 Ağustos 2013 tarihleri arasında Çin'de Türkiye Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında Pekin ve Xi'an kentlerinde Türk Filmleri Festivali düzenliyor.15 Ağustos'ta gerçekleştirilen açılış töreni, Pekin'in önemli kültür...
İzmir Sinema Derneği, 15-25 Ağustos 2013 tarihleri arasında Çin'de Türkiye Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında Pekin ve Xi'an kentlerinde Türk Filmleri Festivali düzenliyor.
15 Ağustos'ta gerçekleştirilen açılış töreni, Pekin'in önemli kültür sanat merkezi Broadway Cinematheque'te gerçekleştirildi. Açılış resepsiyonuna; Türkiye'den oyuncu ve yönetmenler, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği çalışanları, Çinli üst düzey bürokratlar, Çinli sinema sanatçıları ve davetlilerin yanı sıra birçok basın mensubu katıldı.
Geçen mart ayında, Kültür Bakanı Ömer Çelik'in katılımıyla başlayan 2013 Çin'de Türk Kültür Yılı Etkinlikleri devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Çin SARFT( State Administration of Press, Publication Radio, Film and Television P.R. China) kurumu tarafından desteklenen etkinlik Xİ'an eyaletinde de devam edecek.
İLK DURAK PEKİN
Programında yer verdiği filmler aracılığıyla Türk sinemasının yanı sıra Türkiye'nin ve Türk kültürünün tanıtımında da önemli bir görevi yerine getirecek festival, Çin'in önemli iki kentinde seyirci ile buluşmaya hazırlanıyor. İlk durak Pekin'de 15-21 Ağustos 2013 tarihleri arasında seyircisi ile buluşacak olan etkinlik, 19-25 Ağustos 2013 tarihleri arasında ikinci durağı Xi'an şehrinde sinemaseverlerle olacak.
PROGRAMDA HANGİ FİLMLER VAR?
Festival, Sundance Film Festivali'nde ödüllü ve yönetmenliğini Raşit Çelikezer'in yaptığı "Can" adlı filmle açılış yaptı. Programda, Berlin Film Festivali'nden ödüllü usta yönetmen Reis Çelik'in yaptığı "Lal Gece", yönetmenliğini Leyla Yılmaz'ın yaptığı "Bir Avuç Deniz", yönetmenliğini Erdem Tepegöz'ün yaptığı "Zerre" ve sırasıyla "Bu Son Olsun", "Babam ve Oğlum", "Selvi Boylum Al Yazmalım" sinemaseverlerle buluşacak. Etkinlik kapsamında Türk Sinema tarihi açısından önemli yeri olan filmlerin derlendiği afişten oluşan özel bir sergi hazırlandı. Festivale katılan yönetmenlerce imzalanacak afişler MOMA Beijing fuayesinde yıl boyu sergilenecek.
Festivale katılan Türk sinemacılar, dünyanın önemli sinema endüstrilerinden biri olarak kabul edilen Çin sinemasının Pekin'de bulunan iki önemli merkezini ziyaret edecek. Dünyanın en büyük film platoları arasında yer alan China Film Base (Huairou) ve 2007 yılında açılan dünyanın en büyük sinema müzesi olan China Film Museum'u ziyaret edecekler. Festivali düzenleyen İzmir Sinema Derneği Başkanı Kayhan Kırmızıgül, etkinlikle ilgili şunları söyledi: "Türk sinemasını Uzakdoğu'da özellikle bu coğrafyanın önemli sinema merkezlerinden biri olarak kabul edilen Pekin'de tanıtmak bizim için büyük bir mutluluk. Kültür Bakanlığı'nın önemli katkılarıyla gerçekleştirilen bu etkinliklerin ülkemizin tanıtımı açısından önemli olduğuna ve kültürel alanda yapılan bu yatırımların son dönemdeki lider konumuna katkıda bulunacağına inanıyorum. Bir Türk filminin bu yıl bitmeden Çin'de sinema salonlarında yerini alması için girişimlerde bulunacağız. Hem sektörel açıdan hem de kültürel açıdan bu oldukça önemli ve devam etmesi gereken bir etkinlik. Film izleyicisi ve sinema tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Çin'de, Türk filmlerini sinemaseverlerle buluşturmaktan son derece mutluyuz." - İZMİR