Türk-Ermeni İlişkiler Sempozyumun Sonuç Bildirgesi Şehitlikte Okundu
Erzurum, Atatürk Üniversitesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen, 'Uluslararası Türk Ermeni İlişkileri ve Büyük Güçler Sempozyumu'nun sonuç bildirgesi, Ermeni çeteleri tarafından katledilen 3 bin Türk'ün anısına yaptırılan Yanıkdere Şehitliği'nde okundu.
Erzurum, Atatürk Üniversitesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen, 'Uluslararası Türk Ermeni İlişkileri ve Büyük Güçler Sempozyumu'nun sonuç bildirgesi, Ermeni çeteleri tarafından katledilen 3 bin Türk'ün anısına yaptırılan Yanıkdere Şehitliği'nde okundu. SOnuç bildirgesini sunan Dr. Mevlüt Yüksel, sempozyuma katılan 15'i yabancı 135 akademisyenin en yakın zamanda Ermenistan ve Güney Kafkasya'daki ülkelerden bilim adamları ile bir araya gelmek arzusunda olduklarını açıkladı.
Merkez Yakutiye ilçesinde Mecidiye Tabyalarının altındaki Şehitler Mahallesindeki Şehitlikte bugün saat 15.30'da düzenlenen törene Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Atatürk Üniversitesi Türk- Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, sivil toplum kuruluşları, milletvekili adayları, vatandaşlar ve bildiri sunan bilim adamları katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ardından şehitler için dua edildi.
SONUÇ BİLDİRGESİ OKUNDU
Yapılan konuşmaların ardından Atatürk Üniversitesi Türk- Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürlüğü'nden Dr. Mevlüt Yüksel sonuç bildirgesini okudu. 2'inci Uluslararası Türk-Ermeni İlişkileri ve Büyük Güçler Sempozyuma 15'i yabancı toplam 135 akademisyenin katıldığını ifade eden Yüksel, 25 oturumun gerçekleştiğini ve 15 bildiri sunulduğunu belirtti. Sempozyumun Birinci Dünya Savaşında işgale uğramış ve çok sayıda şehit vermiş bir şehir olan Erzurum'da yapılmış olmasının özel bir anlam taşıdığını kaydeden Dr. Mevlüt Yüksel şunları söyledi:
"Sempozyumda Türk- Ermeni İlişkileri ve Büyük Güçler konusunu tarihi, siyasi, ekonomik ve kültürel çalışmalara ilişkin bildiriler ile her yönüyle ele alınmıştır. Bugün Güney Kafkaslar'da barış, istikrar ve iyi komşuluk ilişkileri kurulmasında Ermenistan'dan kaynaklanan engel ve huzursuzluklar değerlendirilmiş yalnız Türkiye ve Ermenistan için değil Güney Kafkasya'da da barış güvenli ve istikrar ortamının yaratılmasına katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Tarihi olaylar siyasete alet edilmeden objektif bir biçimde bilimsel açıdan ele alınmıştır. Ermenistan 100 yıldır sürdüre geldiği karalama ve kötüleme kampanyasını artık sona erdirmeye, tarihi gerçeklerle yüzleşmeye, ortak acıları paylaşmaya, tüm komşuları ile bütün bölgenin huzur ve istikrarı için iyi komşuluk ilişkileri geliştirmeye davet edilmiştir. Ulusal hafızaların çeliştiği ortamlarda güvenilir ve ortak araştırmalar çerçevesinde adil hafızaya ulaşmak hedeflenmektedir. Bu çerçevede Türkiye'nin 2005 yılında Ermenistan'a resmen önerdiği tarihçiler ve diğer uzmanlardan oluşacak bir komisyonun tarihi sorunların çözümünde önemli bir araç olabileceği hatırlatılmıştır. Sempozyumda katılımcılar yakın zamanda Ermenistan da dahil olmak üzere Güney Kafkasya'daki ülkelerden ve dünyanın diğer ülkelerinden bilim adamları ile de bir araya gelmek ortak arzusunu beyan etmiştir." - Erzurum