Türk Edebiyatının Usta İsmini Anlattılar
Arkadaşları 'edebiyatın usta kalemi'ni anlattı.
Türk edebiyatının usta kalemi Ali Haydar Haksal, kendisini yakından tanıyan 20 şair, yazar ve edebiyatçı tarafından anlatıldı.
Küçükçekmece Belediyesi'nin düzenlediği "Yedi İklim Bir İnsan" adlı etkinliğe katılan konuşmacılar, Ali Haydar Haksal'ın kişiliğini, öykücülüğünü, ve Yedi İklim dergisinin edebiyat dünyası için önemine değindiler. Küçükçekmece Cennet Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen programı dinlemeye de çok sayıda edebiyatsever katıldı. Programın düzenleneceği salonda Yedi İklim kapaklarından oluşan bir sergi açıldı. Program öncesi verilen kokteylin ardından davetliler sergiyi gezdi. Daha sonra da programa geçildi.
AZMİ ÖĞRETTİ
Adem Turan, "Yedi İklim benim için bir okul olmuştur. Ali Haydar Haksal benim ustamdır. Ben Cahit Zarifoğlu ile bir defa görüştüm. Keşke sürekli görüşseydim. Bu ve bunun gibi değerli insanları hayatta iken görelim, yanlarına gidelim. Ali abiden azmi öğrendim. O azmi biraz açmak istiyorum. Ali abiyle Üsküdar'da karşılaştığım da Ali abi bu kadar nasıl okuyorsun diyorum. Ben hayretler içinde kalıyorum. okuma azmini ondan öğrendim. Okumayı ciddi anlamda anlatan Ali abidir. Benim ilk kitabım Yedi İklim yayınlarından çıktı. Heyecanlıyım..." diyerek konuşmasını Yedi İklim'de yayınlanan Yokluk şiirini okuyarak tamamladı.
YEDİ İKLİM'İN KAPILARI HER ZAMAN AÇIK
Ali Sözer, "Ali Haydar abinin kapıları hiç kapanmaz. Herkese açıktır. Dergiler mekteptir, medresedir. Medreselere öğrenciler gelir istedikleri kadara faydalanır ve başka medreselere giderlerdi. Sonra geri geldiklerinde o medreselerin kapıları onlara yine açıktı. Nerede olursanız olun Yedi iklimin kapıları hep açıktır. Birçok yazar yetiştirmiştir Yedi İklim. Ali abinin ve Yedi İklim'in kapıları her zaman açıktır. Gidenlere de yine Yedi İklim'in kapıları açıktır. Yedi İklim umum dergilerden farklı olarak çok kolay insanların kapısını çalabileceği önemli bir dergi olmuştur. Her dergi kolay kolay kapılarını açmaz ve kolay kolay da çekip gidemezsiniz. Yedi İklim nezaket barındırır. Ali abiyle 2009'da Urfa'da tanışmıştık. Öncesinde telefonla görüşüyorduk. Ama sanki uzun yıllar birbirimizi tanıyor gibiydik. Ali abinin Yedi iklim ekolünün önemli olduğunu düşünüyorum Yedi İklim bir gün ileri de daha geniş ele alındığında Yedi İklim'in birçok yazar kazandırdığı konuşulacaktır."
O DERGİ USTASIDIR
Ali Göçer, "Ali Haydar Haksal benim 40 yıllık dostumdur. Üniversiteden tanışıyorduk hala dostluğumuz aynı sıcaklığıyla sürüyor. Ali Haydar Haksal o zaman coşkuluydu, enerji doluydu. Onun bu özelliği 18 yaşında kaldı. Hala coşku dolu, umutlu. Çoğu insanın değişik zamanları vardır. Ali Haydar Haksal'ın da hasta olduğu, ticaretinin kötü gittiği günler oldu. Ama Haksal hiçbir zaman umudunu yitirmedi. Ali Haydar Haksal sanatçı kişiliğiyle, edebiyat türlerinde verdiği eserleri ve kişiliğinin dışında başarılı ve başarısız olduğu yönlerine dikkat çekmek istiyorum. Ali Haydar Haksal iyi bir dergi ustasıdır. Büyük Doğu geleneğini, Nuri Pakdil'in Edebiyat dergisi geleneğini Ali Haydar Haksal'ın Yedi iklim'inde büyük bir kararlılıkla sürdüğünü görmekteyiz. Edebiyatçılar, sanatçılar dünyanın en zor insanlarıdır. Egoları yüksektir. Ben merkezcidir. Bunu eleştiri olarak söylemiyorum, bu işin doğası böyle. Ali Haydar Haksal, kendine özgü kişiliğiyle o insanları dergide bir arada tutabilmiştir."
BİZE AİT DEĞERLERİ ANLATIYOR
Bünyamin Yılmaz, "Yedi İklim sadece bir edebiyat dergisi değil aynı amanda kendi kültürümüzü ve düşünce dünyamızı yansıtan bir akımdır. Uzun yıllar içinde insanda kalan tarafı, bizde karşılığı olan, bize ait olan değerleri anlatmasıdır. Benim hayatımdaki en önemli dergi Yedi İklim olmuştur."
BU DERGİLER UZUN YILLAR YAŞAMALI
Cemal Şakar, "Yedi İklim dergisiyle 26 yaşında iken tanıştım. Ben yaşlandım ama Yedi İklim hala genç. Hayatımda iki dergi önemli olmuştur. Bunlardan birisi Hece diğeri de Yedi İklim'dir. Bir dergiyi 30 yıl çıkarıyorsanız sorumluluğu vardır. Bu dergiler kapanmamalı. Bu dergiler uzun yıllar yaşamalı."
ALİ HAYDAR HAKSAL'I SEVMEK İÇİN 10 NEDEN
Hüseyin Akın, "Ali abiyi çok yakından takip etmişimdir. Keşke Ali haydar Haksal üzerinde konuşmak bu kadar geç olmasaydı. Ali Haydar Haksal'ı sevmenin 10 haklı gerekçesini anlatmak istiyorum:
1- Haksal 26 senedir dergi çıkarıyor. Yedi İklim'in 288. sayısı çıktı.
2- Edebiyat dünyasında yetişen kalemlerin yüzde 80'i Yedi İklim'den çıkmasına rağmen kapıyı çekip giden, vefasız yazarlara karşı tavır takınamamıştır. Bu hiçbir zaman kendisi için şikayet konusu olmamıştır.
3- Sevdiklerimizi sevdiği için severiz Ali Haydar Hakal'ı. Necip Fazıl, Cahit Zarifoğlu, Sezai Karakoç... gibi adamlarla gönül bağı kurmuştur.
4- Kendini her zaman İslamcı olarak tanımlamıştır.
5- Birçoğunun hırs kanseri olduğu ortamda, söyleşilerinde 'kendimi yenileyerek amatör ruhla yazıyorum' diyerek mütevazilik örneği sergilemiştir.
6- Öyküye şiirle başlamış, hali hazırda öyküyü şiirle devam ettirmiştir. Bu aslında köklere dönüştür. Bu onun şiir ve şairlerle akraba olan yönünü göstermektedir.
7- Müslüman şairler sekülerleşiyor uyarısını yazılarında dile getiriyor. Bunun için seviyoruz.
8- Hastalığının en yoğun olduğu dönemde yazgısının yazıyla dillendirmiştir.
9- Ali Haydar Haksal öykülerindeki kişileri yüzleştiren, bizim evimizden bahseden, içimizden biri olduğu için seviyoruz.
10- Onun hikayelerinde yalnızlık sarkacında sallanan insanları görürüz. Derinden konuşur. Onu anlayabilmek için onunla müşterek anlara sahip olmak gerekir."
ANLAMAK İÇİN KODLARINI ÇÖZMEK GEREK
Mehmet Özger, "Ali Haydar Haksal öykücülüğünü anlamak için bazı kodları çözmek gerekiyor. Ali Haydar Haksal okul hayatına 5 yıl ara vermiş ve okumaya başlamış. Azimle okuyor ve hala okuyor. Onun kodlarından birisi azim. Ali Haydar Haksal'ın dedesi hem mutasavvıf hem de alimdir. Ali Haydar Haksal onu görmemiş ama onun etkisini taşıyor. Medrese geleneğinin Ali Haydar Haksal öyküsüne sinen yönleri var. Bunu öykülerinde hüzün olarak görmekteyiz."
ÖZEL BİR DERGİ
Mustafa Cemil Efe, "Yedi İklim dergisi mizanpajıyla, kapak tasarımıyla, fontuyla, puntosuyla farklı ve özel bir dergidir."
BİZ MÜSLÜMAN'IZ DEMEYİ ÖĞRETTİ
Mahmut Bıyıklı, "Kimsenin bir şeyi beğenmediği, her şeyi eleştirdiği bir edebiyat dünyasında Ali abi duruşuyla, kişiliğiyle örnek olmuştur. Yedi İklim'in hangi sayısına baksak 'ama biz Müslüman'ız' demeyi öğretti Ali Haydar Haksal."
DOSTLUĞU ÇOK FARKLIDIR
Şakir Kurtulmuş, "Ali Haydar Haksal'ın dostluğu çok farklıdır. Benim için Ali Haydar Haksal'ın farklı bir yeri var. Ben yazmaya uzun süre ara vermiştim ve bir gün Ali Haydar Haksal'ı aradım telefonla. Kendisinden dergi ve kitap istedim. Edebiyat camiasından uzak kaldığım dönemleri gönderdiği dergi ve kitapları okuyarak tamamladım. O zamanın eskitemediği bir dost olmuştur."
SÜREKLİ AŞK İÇİNDE
Seyfettin Ünlü, "Ali Haydar Haksal abiyi sürekli bir aşk içinde gördüm. İnsan aşkının yanında Hakk aşkı da vardı."
YAŞADIĞI GİBİ YAZAN BİR SANATÇI
Selvigül Şahin Kandoğmuş, "Yedi İklim, yiğit bir dergisidir. 27 yıllık bir dergi. Böyle bir yiğit bir derginin arkasında yiğitçe duran herkesi selamlıyorum. Ali Haydar Haksal abiden özveriyi, sabrı, direnmeyi, yazıya ve okumaya aşkı öğrendim. Yaşadığı gibi yazan, yazdığı gibi yaşan bir sanatçıdır o."
İLK YEDİ İKLİM SAYFALARINI AÇTI
Suavi Kemal Yazgıç, "1990'lı yıllarda pek çok edebiyat dergisiyle irtibat kurmaya çalışmıştım ama olmadı. Sadece Yedi İklim'le irtibat sağlayabildim. Ali Haydar Haksal'a teşekkür ediyorum."
GELENEĞİ ÖYKÜLERİNE TAŞIMIŞTIR
Osman Koca, "Ali Haydar Haksal modern edebiyatın dar kalıplarında kalmamış, geleneği öykülerine taşımıştır. Ali Haydar Haksal hem aksiyonel hem de reaksiyoneldir. Ali Haydar Haksal'ın beni etkileyen yönü, seküler bir dünyada çekinmeden 'ben Müslüman'ım' diyebilen nadir insanlardan olmasıdır. Ali Haydar Haksal'ın eserlerinde Cahit Zarifoğlu etkisi vardır. Ali Haydar Haksal'ın öykü motiflerinde Müslüman'ca düşünüş, sabır ve metanet vardır. Ali Haydar Haksal öykülerinde kendisini ele veriri. Bunu yaparken de evrenseldir."
"İYİ Kİ AYNI ÇAĞDA YAŞIYORUZ"
Özcan Ünlü, "Ali Haydar Haksal ile iyi ki aynı çağda yaşıyoruz. Yedi İklim dergisi hepimizin zaman zaman uğradığı, tekrar tekrar dönerek ait olduğu bir dergidir. Yedi İklim'de çıkan şiirler beni daha fazla mutlu etmeye başladı. Ali Haydar Haksal'ı her şeyden önce Allah için seviyorum ama onun sahiciliği, ben merkezci olmayan tutumunu da seviyorum. Abiliğini, sabrını, öykücülüğünü, bizim meselemizi dert ettiği için seviyorum Ali Haydar Haksal'ı..."
"ZARİF BİR İNSAN"
Çağlar Göksel Çağlar, "Ali Haydar Haksal önemli biri, zarif bir insan. Kişiliğiyle örnek bir insan diyerek..." sözlerini okuduğu
bir şiirle tamamladı.
"ÖYKÜCÜLÜĞÜMÜZ ADINA ÖNEMLİ"
Vefa Taşdelen, "Ali Haydar Haksal'ın Öykü Ağacı kitabı üzerine bir yazı yazmıştım. Öykücülüğümüz adına önemli görüyorum. Önemli bir kitap."
O TAM ANLAMIYLA BİR MÜSLÜMAN
Yunus Emre Özsaray, "Ali Haydar Haksal'ı tek kelimeyle tanımlayacak olursam o ta anlamıyla bir Müslüman'dır. Bu yönüyle de bize örnektir" dedi. Gökhan Sertel ve Nuhan Nebi Çam da Ali Haydar Haksal'la ilgili yazdıkları şiirleri okudu.
YEDİ İKLİMDE BİRÇOK ARKADAŞIN EMEĞİ VAR
Programın sonunda konuşması için kürsüye davet edilen usta edebiyatçı Ali Haydar Haksal, "Burada benim konuşmam oldukça zor. Hem çok duyguluyum hem de çok mahcubum. Bu kadar şeyi hak ediyor muyum? Yedi İklim benim adımla özdeşleşti ama bu öyle değil. Burada olan ve olmayan birçok arkadaşımın emeği var Bir dergi birkaç kişiyle çıkmaz. Her şeyden evvel Peygamber Efendimizin çizdiği yol üzerindeyiz. Bizden önce ustalarımız, üstatlarımız vardı. Biz onlardan beslendik" dedi. Haksal'ın konuşurken duygulandığı ve gözlerinden yaşlar aktığı gözlendi.
PLAKET TAKDİM EDİLDİ
Programın kapanışında şair Osman Koca tarafından kaleme alınan 60. yıl hatırası şiiri Selahaddin Kocaaslan tarafından okundu. Daha sonra Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin İpek, Ali Haydar Haksal'a plaket takdim ettikten sonra kısa bir konuşma yaptı. İpek, "Ali Haydar Haksal hocam beni çok etkiledi. Onlarca kişinin içerisinde kendisini yok etmeye, mütevazi ola bir şahsiyettir" dedi.