Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşmasının detayları belli oldu

Tarihi antlaşmanın detayları belli oldu! Gündem yaratacak "gizli madde" iddiası

Ateşkes anlaşması sonrası İsrail'den Lübnanlı sivillere yönelik uyarı

Ateşkesin yürürlüğe girmesi sonrası İsrail'den ilk uyarı

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili kısım dikkat çekti

Türk Dünyası Birlik Platformu 'Yesevi Yolunda' Projesini Hayata Geçirdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Dünyası Birlik Platformu, UNESCO’nun 2016 yılını Hoca Ahmet Yesevi yılı ilan etmesi üzerine, ’Yesevi Yolunda’ projesini hayata geçirdi.

Türk Dünyası Birlik Platformu, UNESCO'nun 2016 yılını Hoca Ahmet Yesevi yılı ilan etmesi üzerine, 'Yesevi Yolunda' projesini hayata geçirdi. Platform, proje kapsamında Balkanlar'da yardım kampanyası gerçekleştirdi.

Türk Dünyası Birlik Platformu'nun başlattığı 'Yesevi Yolunda' projesi kapsamında, yüzyıllar önce Hoca Ahmet Yesevi'nin başlattığı Türk dünyasındaki gönül birlikteliği temel alındı. Bunun için öncelikli olarak Türk dünyasına temas etmenin önemi üzerinde durularak Türk dünyasının çeşitli noktalarına ziyaretler, Türk dünyasında sosyal projeler ve Hoca Ahmet Yesevi'yi anlatan bilimsel toplantılar ve konferanslar düzenlenmesi planlandı. Projenin ilk ayağı olarak geçtiğimiz hafta Makedonya'nın doğu bölgesindeki Türk köylerine yardım kampanyası gerçekleştirildi. Makedonya'ya giden heyette Platformu Genel Koordinatör Dr. Halit Gökalp Küçük, Platform Yönetim Kurulu Üyeleri Cihan Kantar, Yiğit Cinbaz ve Muhammed Yüksel bulundu.

"TÜRK GENÇLERİ OLARAK TÜRK DÜNYASI BİRLİK PLATFORMU ÖNCÜLÜĞÜNDE BU YERLERE BİR NEBZE DE OLSA YARDIMLAR GÖTÜRMEMİZİN ÖNEMİ BÜYÜKTÜ"

Proje hakkında açıklama yapan Proje Sorumlusu Dr. Halit Gökalp Küçük, şunları kaydetti:

"Türk dünyası denilince, Balkan coğrafyası pek akla gelmez. Oysaki Balkan coğrafyasında halen yaşayan yüz binlerce soydaşımız vardır. Osmanlı Devleti'nin çekilişinden bu yana, o topraklarda büyük zorluklar altında yaşamaya çalışan, hakları göz ardı edilen ama yine de var olmaya çalışan, benliklerini, kültürlerini, inançlarını yaşamaya ve yaşatmaya çalışan soydaşlarımız var. Kimisi işsizlik sıkıntısı ve çeşitli maddi zorluk yaşıyor, kimisi çeşitli baskılara maruz kalıyorlar. Lakin bütün bu zorluklara karşı, bu soydaşlarımız mücadele etmeyi asla bırakmıyorlar. Onların bu var oluş mücadelesine biz de bir nebzede olsa destek olmayı istedik. Özellikle Makedonya, Türk varlığının yoğun olduğu, on binlerce Türk'ün yaşadığı, Osmanlı zamanından bu yana Balkanlar'daki en önemli merkezlerden biridir. Ülkenin batısı ekonomik olarak daha iyi olsa da Doğu Makedonya ekonomik zorluklar içindedir. Doğu Makedonya'da nüfus olarak tamamen Türk soydaşlarımız yaşadığı geçim kaynaklarının tarım olduğu fakir Türk köyleri bulunmaktadır. İşte biz de Türk gençleri olarak Türk Dünyası Birlik Platformu öncülüğünde bu yerlere bir nebze de olsa yardımlar götürmemizin önemi büyüktü."

"FAALİYETLERİMİZE DİĞER TÜRK DÜNYASI BÖLGELERİNDE DEVAM EDECEĞİZ"

Yardımlar konusunda da bilgi veren Küçük, "Bu köylerde yaşayan çok sayıda çocuk var. Kültürel ve inanç olarak yozlaştırılmaya, milli değerlerden uzak kılınmaya çalışılan soydaşlarımız için ilk önceliğimiz bu çocuklardı. Bölgedeki genç kuşağın milli değerlerden uzak kalmasının önüne geçmek ve eğitim alanında donanımlı gençlerin yetişmesi öncelikli gayemizdi. Özellikle buralarda Türkçe dilinin kullanımı ve yaşatılması çok önemlidir. Bu yüzden özellikle Türkçe çocuk hikaye kitapları ve kırtasiye malzemesi, defter, kalem, silgi gibi ihtiyaçların karşılanması daha doğru olacaktır diye düşündük. Türk Dünyası Birlik Platformu bünyesindeki 50 üniversitedeki 110 öğrenci kulüp ve topluluklarının desteği ile bu ihtiyaçları çok kısa sürede temin ettik. Bu konuda öğrenci arkadaşlarımızın kısıtlı imkanlarına rağmen büyük özverileri takdire şayandır. Topladığımız yardımları Yesevi Yolunda Projemiz kapsamında Makedonya'nın Radoviş şehrindeki, Kocali, Alikoç ve Kılavuzlu köylerindeki Türkçe öğrenim yapan köy okullarında dağıttık. Ayrıca Gostivar'da bulunan Makedonya Türk Kadınları Teşkilatı Ana Okulu'nda çocuk oyuncakları ve çocuk eğitim malzemeleri dağıttık. Dağıttığımız çocuk kitaplarını ve kırtasiye malzemelerini alan çocukların gözlerindeki mutluluk ve yüzlerindeki tebessüm görülmeye değerdi. Bu mutluluğun asıl sebebi; Türkiye'den ağabeylerinin ablalarının selamıyla onlar için gelmiş olmamız, onları unutmamamızdı. Türk Dünyası Birlik Platformu olarak Türkçe çocuk kitabı ve kırtasiye malzemesi yardım kampanyamız devam etmektedir. Bu alandaki faaliyetlerimize diğer Türk dünyası bölgelerinde devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title