Türk Destanlarını Yüzüğe Aktardılar
İstanbul Aydın Üniversitesi Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı, Türk destanlarına ve tarihine saygı amacıyla yüzüklerden oluşan bir koleksiyon hazırladı.
İstanbul Aydın Üniversitesi Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı, Türk destanlarına ve tarihine saygı amacıyla yüzüklerden oluşan bir koleksiyon hazırladı.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, koleksiyon, takı tasarımı uygulama ve bilgisayar destekli takı tasarımı dersleri projesi olarak ortaya çıktı. İstanbul Aydın Üniversitesi Kuyumculuk ve Takı Tasarımı öğrencileri, Program Başkanı Öğretim Görevlisi İlteriş Çatalbaş ve diğer öğretim üyelerinin eşliğinde hazırladıkları projeyi, tarihçilerin de desteğini alarak uygulama dönüştürdü.
Koleksiyon, 15 adet destanlara adanmış yüzükten oluşuyor. Koleksiyon, temasını oluşturan Yaratılış, Şu, Manas, Göç, Ergenekon, Alp Er Tunga, Oğuz Kağan, Genç Osman, Çanakkale ve Kuvayi Milliye destanları araştırılarak tasarlandı ve bilgisayar destekli çizimleri yapılarak üretildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen İstanbul Aydın Üniversitesi Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Program Başkanı Öğretim Görevlisi İlteriş Çatalbaş, "Bu destanlar bizim, Hepimiz biriz" sloganıyla tanıttıkları Türk destanları koleksiyonu üzerinde uzun zamandır düşündüğünü belirtti.
Tasarımları tamamlanan ürünlerin, Bilgisayar Destekli Takı Tasarımı dersinde uygulama çalışmaları yapılarak döküm aşamasına getirildiğini ifade eden Çatalbaş, bu koleksiyon sayesinde öğrencilerin, bilgisayar programında detaylı çizim konusunda bilgi edindiğini aktardı.
Çatalbaş, Türk destanları koleksiyonunu ilk kez üniversite bünyesinde hazırladıkları sergiyle duyurduklarını ve ürünlerin çok beğenildiğini kaydetti.
Öğretim Görevlisi Tuba Yılmaz da mücevher tasarımında Türk tarihini ve kültürünü gündeme getirecek özel bir çalışmaya imza attıklarını belirtti.
Öğretim yılı başından itibaren öğrencilerle birlikte destanları farklı kaynaklardan tek tek araştırdıklarını, ayrı ayrı konuları belirlenen destanların, hikaye bazında soyutlanarak tasarım çalışmalarının yapıldığını ifade eden Yılmaz, öğrencilerin bu çalışmayla tasarımda araştırma, eksiz, soyutlama, estetik gibi konularda uygulama yaparak önemli deneyimler kazandığını vurguladı.
Yılmaz, el çizimleri de yapılan tasarımlara, bilgisayar destekli tasarım aşamasıyla devam edildiğini aktardı.
Muhabir: Çiğdem Pala
Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL