Türk Deri Sektörü, Alleather-IDF ile Dünya Pazarlarına Açılacak…
Alleather – IDF İstanbul Deri Fuarı'nda sektör, Türkiye Deri Vakfı ve UBM işbirliğinden doğan bu sinerji ile 2016 yılının ilk 9 ayında deri ve deri ürünlerinde 1,1 milyar dolar olan ihracat rakamını katlamayı hedefliyor.
Ataköy Sheraton Otel'de düzenlenen basın toplantısına, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) Başkanı Kıyasettin Temuçin, UBM EMEA (İstanbul) Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Tığlıoğlu, sektör temsilcileri Deri Tanıtım Grubu(DTS) Yönetim Kurulu Üyesi Ruken Mızraklı, Kürk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (KSİAD) Başkanı Ayfer Gümrük, Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Yakup Teleke, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, UBM Fuarlar Grup Direktörü Orhan Çağlayan ve Türkiye'nin önemli deri firmalarının temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin en büyük deri fuarı olan Alleather-IDF İstanbul Deri Fuarı Lansmanı'nı yapmak için bir araya geldik. Kendi sektörümün fuar lansmanında bulunmaktan dolayı ayrıca büyük mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum" dedi ve şöyle devam etti: "Deri sektörü ülkemizin en öncü ihracatçı sektörlerinin başında geliyor. Dolayısıyla, İstanbul Deri Fuarı da hem sektörümüzün hem tüm ihracatçı sektörler için yüksek önem arz ediyor. Bu sektörde ülke olarak çok önemli tecrübelerimiz bulunuyor. Ancak, diğer pek çok sektörde olduğu gibi, 21. yüzyılda rekabetçi olabilmek için tasarımla ve inovasyonla deri sektöründe de ön plana çıkmak durumundayız. Artık herkesin üretebildiği mallarla katma değeri yüksek ticaret yapmak mümkün değil. Rakiplerimizden ayrışmak için tasarım ve markalaşmada öne çıkmamız gerekiyor. Bu bağlamda, İstanbul Deri Fuarı'nın ekonomimize pozitif etkisinin oldukça büyük olacağına inanıyoruz. Fuarlar, sektörümüzü ve firmalarımızı tanıtmanın en iyi yollarının başında geliyor. İstanbul Deri Fuarı da deri sektörümüzün dış pazarlara açılan kapısı".
2016 yılının ilk 9 ayında deri ve deri ürünleri ihracatı, 1,1 milyar dolar oldu…
Deri sektörünün her geçen gün ekonomimize sağladığı katma değeri artığına ve sağladığı istihdama dikkat çeken TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "2016 yılının ilk 9 ayında deri ve deri ürünleri ihracatı, 1,1 milyar dolar oldu. Sektörümüzün 2023 ihracat hedefi ise tam 5,2 milyar dolar. Ayrıca 2023 yılında dünya deri sektörü ticaretinden aldığımız payı, yüzde 0,9'a çıkarmayı hedefliyoruz. Sektörümüzün 2023 hedeflerine ulaşmasının yolunun ise inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve markalaşmadan geçtiğini biliyoruz. Bu sebeple, tasarım ve markalaşmaya önem veriyoruz. Artık ciddi bir moda üreticisi ve ihracatçısı haline geldik. İstanbul Deri fuarı gibi sektör fuarları da, bunu çok iyi bir şekilde gösteriyor" dedi.
Hedef, İstanbul'u bölgenin 'Deri Moda ve Deri Ticaret Merkezi' konumuna getirmek…
TÜRDEV Başkanı Kıyasettin Temuçin ise "Tüm dünyada sektörümüzle ilgili fuarları da başarıyla düzenleyen UBM ile fuarcılık alanında başlattığımız işbirliği ile hem Türkiye Deri Envanterini global taleplere açmayı, hem İstanbul'umuzu içinde bulunduğumuz coğrafyanın 'Deri Moda ve Deri Ticaret Merkezi' konumuna getirip, ülkemizin 2023 Planlarına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda UBM ile işbirliği yapmaktan mutluluk duymaktayız" dedi. Alleather-IDF ile deri sektörümüzün bir bütün olarak yeni bir dinamizm kazanacağına inandığını belirten Temuçin "Türk dericiliğinin ve modasının hakettiği gerçek değerlere UBM'in global bilgi birikimiyle ulaşacağız. Sektör üyelerimizin talepleri doğrultusunda ilk Alleather-IDF'yi 1-3 Şubat 2017 tarihleri arasında, Atatürk Havalimanı Bölgesindeki İstanbul Fuar Merkezinde düzenliyor, Türk dericiliğini ve modasını global arenaya taşıma projemize hepinizin katılmasını bekliyoruz. Bu yepyeni dönemin hem sektörümüze hem de ulusal ekonomimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Türk Deri Sektörü, Alleather-IDF Istanbul Deri Fuarı ile yüksek ritmini bulacak…
UBM EMEA (İstanbul) Başkanı Serkan Tığlıoğlu ise yaptığı konuşmada, UBM'in dünya genelinde deri sektörünün güçlü iki fuar etkinliği olan APLF Leather & Materials Exhibition ve ACLE (All China Leather Exhibition) ile tekstil alanında çok önemli bir fuar olan MAGIC'in organizatörlerinden olduğuna dikkat çekti ve "UBM olarak böylesine başarı potansiyeline sahip bir sektörü, sahip olduğumuz uluslararası güç ile destekleyerek ve Türkiye Deri Vakfı TÜRDEV'in yerel sektördeki bilgi ve deneyimi sayesinde zirvenin vazgeçilmezi haline getirmek istiyoruz. Amacımız ABD'den Rusya'ya, AB ülkelerinden Afrika ve Kanada'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada deri sektörümüzün dünya pazarlarına açılmasına katkı sağlamak. İnanıyorum ki; Türk Deri Sektörü, Alleather-IDF Istanbul Deri Fuarı ile yüksek ritmini bulacak" dedi.
Türkiye'nin en büyük deri fuarına, 6 binin üzerinde profesyonel ziyaretçi bekleniyor…
Hem ihracat hem de istihdam anlamında önemli bir gücü elinde bulunduran Türk deri sektörü, mevcut potansiyelini daha da ileriye taşıma kararı alarak önemli bir işbirliğine imza attı. Deri endüstrisinin tüm alt sektörlerini çatısı altında birleştiren Türk Deri Vakfı TÜRDEV ile dünya genelinde deri sektörünün güçlü iki fuar etkinliği olan APLF ve ACLE ile tekstil alanında çok önemli bir fuar olan MAGIC'in organizatörlerinden UBM'in global gücü, Türk deri sektörü için elele verdi. Yıllık ortalama 2 milyar dolarlık ihracat ve 1,2'lik istihdam payı ile önemli bir katma değeri elinde bulunduran Türk deri sektörü böylece uluslararası gücünü 1-3 Şubat 2017 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde bir kez daha gösterecek.
Dünyanın en büyük tedarikçilerinden biri olarak gösterilen Türk deri sektörü adına Alleather – IDF, 250 yerli ve yabancı firmayı bir araya getirecek. 15 bin metrekarelik bir alanda gerçekleşecek olan fuarın hedef profesyonel ziyaretçi katılımı ise 6 binin üzerinde. Fuar'da başta deri konfeksiyon firmaları olmak üzere deri ve deri aksesuar ürünleri, deri aksesuarları, bitmiş deri, deri makineleri ve kimyasalları gibi ürün grupları yer alacak. Fuarın katılımcı hedef kitlesi; tabakhane, kimyasal makineciler gibi hammadde ve ekipman üreticileri ile distribütörleri ve konfeksiyon alanındaki üreticileri içeriyor. Ziyaretçi hedef kitlesi ise dericilik sektöründe ve yan sanayilerinde faaliyet gösteren tüm profesyonelleri kapsıyor.
Yeni hedef pazarlar ve B2B görüşmeleri ön planda…
Farkını ve gücünü düzenledikleri fuarların uluslararası özelliğinden alan UBM, global gücünü ve tecrübesini Alleather – IDF'ye aktaracak. UBM, Alleather – IDF ile dünyanın en büyük deri ithalatçısı olan ABD'de dahil olmak üzere, Rusya, İngiltere, İtalya, Almanya, Fransa gibi AB ve Japonya, Güney Kore gibi Uzakdoğu ülkeleri ile Afrika ve Kanada gibi Türkiye için nispeten yeni pazarlara girmeyi hedefliyor. Ayrıca T.C. Ekonomi Bakanlığı'nın destekleri ile yaklaşık 12 ülkeden Alım Heyeti'nin Alleather-IDF Istanbul Deri Fuarı'nda yer alması için girişimlerde bulunan UBM'in bir diğer hedefi de katılımcı ve ziyaretçileri hedef ülkelerden yetkili kişilerle bira araya getirerek B2B görüşmelerini organize etmek.
Türkiye; yarı işlenmiş-bitmiş deri ve işlenmiş kürk ihracatında son 15 yılda yükselişe geçerek, dünyanın en büyük 11. ihracatçısı konumuna gelirken; deri sektörü Alleather – IDF'le mevcut pazarlarının yanı sıra AB ülkeleri, komşu ülke pazarlarındaki ihracat potansiyelinin yanı sıra Çin ve Uzak Doğu ülkeleri ile de önemli işbirlikleri yakalama şansına sahip olacak. Mevcut pazarlara yenilerini eklemek açısından önemli bir kapı olacak Alleather – IDF böylece ihracat rakamlarını yeni dönemde 2 milyar dolarların çok çok üstüne taşıyabilecek potansiyelini de ortaya koyacak.
Dünya deri sektörü 225 milyar dolarlık bir ticari büyüklüğe sahip. Türk Deri Sektörü de sahip olduğu bilgi birikimi ve uzmanlaşma ile deri ve deri ürünleri alanında dünyada büyük oyuncu olmaya aday bir ülke. Öte yandan ham deri fiyatları son 10 yılın en yüksek seviyelerine ulaşmış durumda. Bunun en büyük nedeni hayvan kesimlerinin azalması. Bu fiyat artışları tüketicilerin satın alma kabiliyetini azaltıyor ve sınırlandırıyor. İtalya ve İspanya'da iş koşullarının zorlaşması, tabakhanelerin kapanması ile Avrupa deri sektöründe ortaya çıkan kriz, Türk Deri Sektörü'ne ham deri tabaklama ve işleme alanında hem önemli bir pazar fırsatı sunuyor hem de bu alanda bölgedeki liderliğini güçlendiriyor. Yerli üreticilerin üretimde kaliteye verdikleri önem, katma değerli üretim ve ARGE yatırımlarını arttırması Türk Deri Sektörü'nün önümüzdeki dönemde önünün açık olduğuna işaret ediyor.