Türk Çalışması" ile Meme Kanserinde Tedavi Yaklaşımı Değişti
ABD'de meme kanseri üzerine çalışmalar yapan, Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezinden Prof. Dr. Atilla Soran ve ekibi, 2007 yılında başladıkları ve "Türk çalışması" adını verdikleri proje ile diğer organlara yayılmış evre 4 meme kanseri hastalarına yapılan cerrahi tedavinin, hastaların yaşam süresini uzattığını belirleyerek, dünyada bu alandaki tedavi yaklaşımını değiştirdi.
CEM ŞAN - ABD'de meme kanseri üzerine çalışmalar yapan, Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezinden Prof. Dr. Atilla Soran ve ekibi, 2007 yılında başladıkları ve "Türk çalışması" adını verdikleri proje ile diğer organlara yayılmış evre 4 meme kanseri hastalarına yapılan cerrahi tedavinin, hastaların yaşam süresini uzattığını belirleyerek, dünyada bu alandaki tedavi yaklaşımını değiştirdi.
Uludağ Üniversitesi'nde düzenlenen bir program için Bursa'ya gelen Prof. Dr. Soran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016 yılı itibarıyla dünyada tıbba yön veren çalışmalar arasına alınan ve "Türk çalışması" (Turkish Study) adı verilen sunumunu, 4 Haziran'da yaklaşık 35 bin onkoloji uzmanı ve kanserle ilgili otoritenin katıldığı Chicago'daki Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO) toplantısında anlattığını belirtti.
Bu toplantıya dünyanın her yerinden bilim adamlarının geldiğini ve burada sunulan çalışmaların tedavi yaklaşımlarını değiştirdiğini aktaran Prof. Dr. Soran, "Bu toplantıda 2007 yılında başlayıp, yakın zamanda bitirdiğimiz çalışma sonuçlarını sunduk. Bu çalışmanın adı, Türk çalışması." dedi.
"Dünyada buna benzer bir çalışma yok"
Prof. Dr. Soran, bu çalışmaya Türkiye'den Türk Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu'na bağlı yaklaşık 25 merkezin katıldığını belirterek, "Çalışmada, evre 4 meme kanserine yakalanan uzak organ metastası yapmış, kemiğe, karaciğere yayılmış meme kanserli hastalarda cerrahinin etkisi var mı, yok mu onu araştırdık. Bu çalışmanın sonucunda özellikle genç kadınlarda, hormonları pozitif olan kadınlarda, yalnızca kemik metastası olanlarda cerrahi müdahalenin 9 ay yaşamı uzattığı, 5 yıllık yaşama bakıldığında yüzde 20'sinin daha fazla yaşadığını gösterdik. Dünyada buna benzer bir çalışma yok." diye konuştu.
Meme kanserinin akciğer kanserinden sonra dünyada görülme sıklığı en yüksek olan kanser türü olduğunu kaydeden Prof. Dr. Soran, "Sunumumuzu 4 Haziran'da Chicago'da yaptık. Hemen sonrasında pazartesi gününden (6 Haziran) itibaren tüm dünyada evre 4 meme kanseri olan hastalarda tedavi yaklaşımı değişti. Bizi mutlu eden en önemli şey çalışmanın adının Türk çalışması olması. Bugün bütün dünyada tüm prestijli ülkelerde, meme konusunda uğraşan tüm kliniklerdeki yeni tedavi yaklaşımı, Türk çalışması olarak geçmektedir." ifadesini kullandı.
"Tıbba yön veren en iyi bildirilerinden biri olarak seçildi"
Prof. Dr. Soran, 2013'te San Antonio Meme Kanseri Sempozyumu'nda ön analizini sundukları "Türk çalışması"nın John Hopkins, Harvard ve Oxford gibi üniversiteler tarafından kullanıldığını vurgulayarak, şunları anlattı:
"ASCO'da en iyi çalışmaların seçilerek yaklaşık 20 ülkede sunulması önerilmektedir. Türk çalışması 2016'da tıbba yön veren en iyi bildirilerden (late breaking abstract) biri olarak seçilmiş ve tüm dünyada sunulmaya başlanmıştır. Türk çalışması, bu yıl boyunca dünyanın birçok ülkesinde sunulacaktır. Bu da bize büyük bir onur ve gurur vermektedir. Bu çalışma Türkiye'nin tıp alanında özellikle meme kanseri konusunda bir adım öne çıkmasına vesile oldu."