Türk Böbrek Vakfı Organ Bağışı Kampanyası Başlattı
Türk Böbrek Vakfı üyeleri 3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen "Organ Bağışı Haftası" kapsamında organ bağışının önemine dikkat çekmek için Galatasaray'da basın açıklaması yaptı.
Türk Böbrek Vakfı üyeleri 3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen "Organ Bağışı Haftası" kapsamında organ bağışının önemine dikkat çekmek için Galatasaray'da basın açıklaması yaptı. Vakıf üyüleri organ bağışı kampanyasının da startını verdi.
Türk Böbrek Vakfı üyeleri, 3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen "Organ Bağışı Haftası" kapsamında organ bağışına dikkat çekmek için Galatasaray lisesi önünde basın açıklaması yaptı. Türk Böbrek vakfı tarafından yapılan açıklamaya BÖHAK (Böbrek Hasta Haklarını Koruma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği)'ta destek verdi. Galatasaray Meydanı'ndaki açıklamaya organ nakli olan ve organ bekleyen birçok vatandaş da destek verdi. Vatandaşlar ellerinde "Toprak olma umut ol" "Bağışlanan her organ kurtarılan bir hayattır" yazılı afişler taşıdı.
Grup adına açıklama yapan Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, "Ülkemizde yılda ortalama 3.000 civarı böbrek nakli yapılırken, bu sayının ancak % 18'i kadavra donörden gerçekleştirilebiliyor. Her sene bekleme listesine kayıtlı hasta sayısı artarken, kadavradan nakil sayısı artmıyor ve pek çok hasta nakil olamadan hayatını kaybediyor. Bu nedenle ne yapmamız lazım. Beyin ölümünden sonra kadavradan böbrek nakli konusunu kamuoyunun aktarmamız lazım. Bu nedenle bu etkinliği yapıyoruz. Türkiye'de şuanda 600 civarında olan kadavradan nakil sayısını yüzde 50 lere yani 1500'lere çıkarmaya çalışıyoruz. Bu nedenle Tanrı'nın yarattığı 2 böbrekten canlıdan birisini almak yerine kadavradan böbrek nakli sayısını artırmak istiyoruz" diye konuştu.
Açıklamada yer alan böbrek hastası vatandaşlardan Kenan Aktaş, 2005 yılında kadavra çıkmadığından dolayı diyalize girdiğini ve daha sonra eşinin böbreğinin kendisine nakledildiğini söyleyerek "Fakat böbrek 7 yıl yetti. 7 Yıl sonra tekrar diyalize başladım. Bundan dolayı ailelere çok büyük iş düşüyor. Kadavrada olmadığı için kimse organlarını bağışlamıyor. Aileler birbirlerine hastalarına organlarını bağışlasınlar. Organ bağışlamakla bir şey olmuyor, bunun sevabı da var. Bağışlayan kişiye hiçbir şey olmuyor. Benim eşim 8 yıl sonunda sağlam bir insandan dahi daha sağlam. Organ bağışı can bağışı demektir. Sizde organlarınızı bağışlayın, hem sevaba girin, hemde faydanız dokunmuş olur." dedi.
Herkesin bağışta bulunmasını istediğini belirten böbrek hastası Sedat Cebar ise "Çünkü bağış demek bir hayat kurtarmak demektir. İnsanlar bir böbrekle yaşayabiliyor. Bana böbreği ağabeyim bağışladı ve şuanda aslan gibi sapasağlam çok şükür. O yüzden korkup çekinmesinler. Hiçbir şey olmuyor. Herkes yaşamını olduğu gibi sürdürüyor. Hem bir sevap işlemiş hemde bir can kurtarmış oluyor. Ayrıca 1 Eylül'de çıkan yasayla organ nakli olanların maluliyeti devam edecek kontrol muayeneleri kaldırılacak diye. Tam tersine benim maluliyetim kaldırıldı. Dört nüfusla ortada kaldım" diye konuştu.
Böbrek nakli olan Erdal Arslan isimli vatandaş da, "4 yıllık böbrek nakilliyim. Herkesin böbrek, kalp nakli için organlarını bağışlamasını istiyorum. Çünkü ülkemizde 20.000 diyaliz hastası var ve böbrek nakli bekliyorlar. Bunun dışında bilmediğimiz bir çok farklı organ hastaları da var. Bunlara umut olmak için organlarınızı bağışlamanızı istiyorum ve tüm vatandaşların bu konuda daha duyarlı olmasını rica ediyorum ifadelerini kullandı. - İSTANBUL