Haberler

Türk Bilim Adamına Büyük Onur

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyada kendi alanında en eski ve büyük sivil toplum kuruluşlarından Uluslararası Kanser Savaş Örgütü'ne, tarihinde ilk defa bir Türk bilim adamı başkan seçildi.

Yıldız Aktaş - Dünyada kendi alanında en eski ve büyük sivil toplum kuruluşlarından Uluslararası Kanser Savaş Örgütü'ne, (UICC) tarihinde ilk defa bir Türk bilim adamı başkan seçildi. Hacettepe Üniversitesi

(HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Tezer Kutluk derneğin seçilmiş başkanı olarak belirlendi.

UICC'nin, Kanada Montreal'de yapılan genel kurulunda daha önce Avrupa Kanser Cemiyetleri Birliği'nin başkanlığını da yapan Prof. Dr. Tezer Kutluk derneğin yeni dönem seçilmiş başkanı olarak belirlendi.

Kutluk, 2012-2014 yılları arasında seçilmiş başkan, 2014-2016 yılları arasında başkan ve 2016-2018 yılları arasında da önceki başkan olarak 6 yıl UICC Yönetim Kurulunda görev yapacak.

Kutluk AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk hekimlerin tıbbın tüm alanlarında artık dünyada adlarını duyurduğunu ve önemli başarılara imza attığını belirterek, son yıllarda bu başarılarla Türk hekimlerinin, uluslararası alanda önemli derneklerde yönetim kurulunda yer alarak sağlık alanında politika belirleyicileri arasına girdiğini söyledi.

UICC'nin 1933'den beri dünyada kanser alanında çalışan en büyük ve en eski sivil kanser örgütü olduğunu ve 155 ülkeden 767 üyesi bulunduğunu dile getiren Kutluk, kendisinin başkanlık yaptığı 2008'de yılın en başarılı Kanser Cemiyeti seçilen Türk Kanser Araştırma ve Savaş Derneği'nin de 1969'dan beri bu cemiyete üye olduğunu ifade etti.

UICC'nin tüm dünyada kanser konusundaki gelişmeleri takip ettiğini ve bu konudaki politikalara damgasını vurduğunu belirten Kutluk, "UICC'nin, kanser konusunda bilgilendirme, politikaları belirleme, bu konuda lobi çalışmaları yapma, kanserden korunmayı teşvik etme gibi çok önemli etkinlikleri var. Ayrıca uluslararası alanda Dünya Sağlık Örgütü (WHO) da dahil bir çok kuruluşla güç birliği yapmaktadır" dedi.

-İlk Türk Başkan-

UICC'de 2008'den beri yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığını anlatan Kutluk, 15 yıldır aktif olarak çalıştığı cemiyetin genel kurulunda, bir sonraki dönem başkanlığına seçilmiş olmasının kendisini çok mutlu ettiğini belirtti.

Kanser gündeminin oldukça sıcak gelişmelerin yaşandığı bir alan olduğuna dikkati çeken Kutluk, "Türkiyede yetişmiş, bu ülkenin bir sivil örgütünde uzun yıllar hizmet etmiş bir kişi olarak uluslararası alanda böyle önemli bir görevi üstlenmiş olmak benim için büyük gurur ve onur kaynağı. Tabi büyük de bir sorumluluk, daha fazla çalışmayı gerektiren bir durum. 1933'den beri bu derneğin başına geçen ilk Türk başkan benim. Bu ayrı bir sorumluluk da getiriyor" diye konuştu.

-Önlenebilir ama yılda 7,5 milyon can alıyor-

Her yıl kansere 12 milyondan fazla insanın yakalandığına dikkati çeken Kutluk, önemli oranda önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen dünyada halen her yıl 7,5 milyon insanın kanserden hayatını kaybettiğini ifade etti.

Bu sayının 2020 yılında 13 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini, bu sayıyla ekonomisi güçlü ülkeleri bile başa çıkmakta zorlanacağını belirten Kutluk, bu nedenlerle Birleşmiş Millet'lerin 2011 yılında kanseri genel kurulda gündeme aldığını ve önümüzdeki yıllarda da kanserin de içinde bulunduğu bulaşıcı olmayan hastalıklara karşı bir eylem planı hazırlandığını kaydetti.

Kansere karşı topyekun mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizen Kutluk,

"Kanser bir gün tarih olacaktır ama bunun için herkesin çok çalışması gerekir. Kanserin bir gün marjinal olması için elimizden olanı yapacağız" dedi.

-Tezer Kutluk Kimdir-

Prof. Dr. Kutluk, HÜ Tıp Fakültesi'ni 1981'de üçüncülükle bitirdi ve aynı üniversitede Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda 1985'te uzmanlık eğitimini tamamladı. Aynı zamanda Pediatrik Onkoloji uzmanı olan Kutluk, 1988'de doçentlik unvanını aldı. 1992-1994 yılları arasında ABD'de Houston'daki Teksas Üniversitesi M. D. Anderson Kanser Merkezi'nde iki yıl süreyle kanser konusunda çalışmalarda bulunan Kutluk, 1995'te ise profesörlük unvanını aldı.

Kutluk, 1997'de HÜ İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Başhekim Yardımcılığı'na, 1999'da HÜ Onkoloji Hastanesi Başhekimliğine, 2000'de HÜ İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Başhekimliği ile HÜ Çocuk Sağlığı Enstitüsü Müdürlüğü'ne atandı.

2002'de Uluslararası Çocuk Merkezi konsey üyeliğine getirilen Kutluk, 2004-2008 yıllarında HÜ Onkoloji Enstitüsü Müdürlüğü görevini, 2008-2011 yıllarında Hacettepe Hastaneleri Genel Direktörlüğü görevlerini yürüttü.

Tüm bu süre zarfında Kutluk, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarında da aktif olarak görev aldı. 2004-2012 yıllarında Türk Kanser Araştırmaları ve Savaş Kurumu Derneğinin Genel Başkanlığını yapan Kutluk, kanserli hasta kongrelerini, Dünya Kanser Günleri'nin Türkiye kampanyalarını yürüttü ve halkı bilgilendirme kampanyalarında öncü görevlerde bulundu.

Türk Pediatrik Onkoloji gurubunun başkanlığını da yapan Kutluk, aynı zamanda ulusal kanser kongrelerin düzenlenmesinde sekreterlik ve başkanlık görevlerinde bulundu.

2009-2011 yılları arasında da Avrupa'da yaklaşık 30 kanser örgütünün oluşturduğu bir üst örgüt olan Avrupa Kanser Cemiyetleri Birliğinin başkanlığını da yapan Kutluk, başkanlığı döneminde kansere karşı Avrupa projesinin yürütülmesinde, "Kanserden korunma" programının yürütülmesinde, Kansere Karşı Avrupa haftasının yeniden başlatılmasında önemli görevlerde bulundu.

Halen HÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi olarak görev yapan Kutluk, aynı zamanda Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesinin de başkanlığını yürütüyor.

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
title
Close