Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi Açılışı
ABD'nin Maryland eyaletindeki Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezinin (Amerika Diyanet Merkezi) açılışında, farklı din ve milletlerden önde gelen temsilcilerin yanı sıra çok sayıda kişi bir araya geldi.
ABD'nin Maryland eyaletindeki Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezinin (Amerika Diyanet Merkezi) açılışında, farklı din ve milletlerden önde gelen temsilcilerin yanı sıra çok sayıda kişi bir araya geldi.
Açılış töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen merkez, Türkler kadar yabancılardan da ilgi gördü.
Merkeze ilişkin, AA'ya değerlendirmede bulunan konuklar, içerisinde cami de bulunan külliyenin, medeniyetler arasındaki iletişime önemli katkı sunmasını beklediklerini belirtti.
"Sadece ABD'de değil dünya genelinde böyle merkezlere ihtiyaç var"
ABD'nin ilk İslami üniversitesi olan Zaytuna Koleji'nin kurucusu Hamza Yusuf, külliyeyi "çok iyi bir proje" olarak nitelendirdi.
Dünya genelinde özellikle Müslümanlarla diğer insanların daha fazla birbirini anlamalarına ihtiyaç duyulduğuna dikkati çeken Yusuf, her iki tarafta da temel insani konulara ilişkin büyük bir bilgisizlik olduğunu dile getirdi.
Yusuf, yeryüzündeki her insanın Allah'ın kulu olduğuna vurgu yaparak, "Hepimiz Allah'ın misafirleriyiz. Allah Müslüman, Yahudi, Hristiyan farkı gözetmeksizin tüm misafirlerine iyi bakıyor. Allah, bu merkezi buraya getirdi, elbette niçin getirildiğini iyi biliyor ve biz de birbirimize karşı çok iyi davranmalıyız" diye konuştu.
Merkezin çok önemli bir eser olduğunu vurgulayan Yusuf, "Sadece ABD'de değil tüm dünyanın genelinde bu tür yerlere, kültür merkezlerine ihtiyaç var" ifadesini kullandı.
"Burası manevi çekim merkezi olacak"
Dulles Bölgesi Müslüman Toplumu (ADAMS) Başkanı İmam Macit, bugün medyada İslam'la ilgili yer alan negatif anlayışın bu tür merkezlerle yıkılacağını belirtti.
Macit, şunları kaydetti:
"Bu, Türk hükümetinin Amerikalı Müslüman toplumuna bağışladığı bir hediye. Bu alan üzerinde Amerikalı Müslüman esintisi olmasını, buranın ABD'deki Müslüman toplumuyla iç içe olmasını istiyoruz. Bu merkez, medeniyetlerle diyalog için diğerlerine de kapılarını açarak bir manevi çekim merkezi olacak."
"Bu merkez Mevlana'nın tüm dünyaya verdiği mesajdır"
Eski ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone de ABD'ye böyle bir merkez kazandırılmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.
Mevlana'nın büyük bir hayranı olduğunu dile getiren Ricciardone, "Bu merkez, onun tüm dünyaya verdiği bir mesajdır, onun açık kalpliliğidir" dedi.
Ricciardone, külliyenin herkese açık olmasının önemine işaret ederek buranın aynı zamanda Türkiye'nin büyük bir yatırımla gerçekleştirdiği doğru bir proje olduğunu kaydetti.
Ricciardone, "Burası Türkleri, Müslümanları, Müslüman olmayanları bir araya getiriyor. Bu da harika bir şey. Burası özellikle nefret, bölünme, fanatizmin yükseldiği bu zamanda özellikle ihtiyaç duyulan bir yer. Burası tüm bunların tam tersi. Bu yüzden buraya geldim" diye konuştu.
Yahudi Müslüman Diyalog Toplumu Koordinatörü Spiro
Dinler arası diyalog çalışması kapsamında daha önce de merkeze geldiğini ifade eden Washington'daki Yahudi Müslüman Diyalog Toplumu Koordinatörü Daniel Spiro, buranın ruhani ortamında bulunmaktan ve Müslüman kuzenleriyle ibadet etmekten keyif aldığını söyledi.
Spiro, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ümit ederim ki burası dinler arası hareketin bu bölgede gelişmesine hizmet eder. Burası Müslümanların gelip ibadet edebileceği, bilgi edinebileceği bir yer ama şu da önemli ki burası dinler arası hareketi de geliştiriyor. Bu hareket bize barışı, uzlaşmayı ve aydınlanmayı getirecek."
Kuran-ı Kerim'i birkaç kez okuduğunu ve bu yüzden daha iyi bir Musevi olduğunu anlatan Spiro, ilerleyen dönemde burayı daha fazla ziyaret etmek istediğini söyledi.