Türk-Alman Üniversitesinde "Uluslararası Ermeni Konferansı"
Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Akkanat, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın üniversitelere "Uluslararası Ermeni Konferansı" düzenlenmesi çağrısına ilişkin, Böyle bir çalışmanın özellikle Türk-Alman Üniversitesinde yapılmasının anlamlı olabileceğini düşünerek soykırım iddiaları ve Ermeni tehciri meselesinin hukuki boyutu üzerine en geç ekim ayında uluslararası bir konferans düzenlemeye karar verdik.
Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Akkanat, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın üniversitelere "Uluslararası Ermeni Konferansı" düzenlenmesi çağrısına ilişkin, Böyle bir çalışmanın özellikle Türk-Alman Üniversitesinde yapılmasının anlamlı olabileceğini düşünerek soykırım iddiaları ve Ermeni tehciri meselesinin hukuki boyutu üzerine en geç ekim ayında uluslararası bir konferans düzenlemeye karar verdik." dedi.
Akkanat, Yükseköğretim Kurulunda (YÖK) düzenlenen "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması" konulu toplantı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Akkanat, YÖK Başkanı Saraç'ın, Alman Federal Meclisinde Ermeni iddialarına ilişkin alınan karara karşı, konunun üniversitelerde bilimsel zeminde ele alınması ve iddialara karşı uluslararası nitelikte akademik bir konferans düzenlenmesi çağrısı yaptığını hatırlattı. Böyle bir çalışmanın özellikle Türk-Alman Üniversitesinde yapılmasının anlamlı olabileceğini düşünerek soykırım iddiaları ve Ermeni tehciri meselesinin hukuku boyutu üzerine uluslararası bir konferans düzenlemeye karar verdiklerini bildiren Akkanat, konferansın hazırlıklarına başladıklarını belirtti. Akkanat, gerek Almanya'dan gerek diğer ülkelerden konuyla ilgili çalışan bilim insanlarını üniversiteye davet edip meselenin hukuki boyutunun ne olabileceğinin ele alınacağını aktardı.
Bir gazetecinin "Konferansla ilgili Almanya'daki partnerlerinizle konuşma imkanınız oldu mu? Oradan bir katılım olacak mı?" sorusu üzerine Akkanat, henüz bunları konuşma imkanının olmadığını ancak onların da bir itirazı olacağını zannetmediğini söyledi.
Üniversitede Alman öğretim üyeleriyle beraber çalıştıklarını dile getiren Akkanat, "Tecrübelerimiz itibarıyla söylüyorum, onların da konferansı destekleyeceklerine eminiz. Konferansı, hazırlıkların ardından sonbaharda, en geç ekim ayında düzenlemeyi planlıyoruz." diye konuştu.
"Olay temel hukuk ilkeleri çerçevesinde ele alınacak"
Konferansın Almanya için bir bağlayıcılığının olup olmayacağının sorulması üzerine Akkanat, konferansın bilimsel bir çalışma olduğunu, bağlayıcılığının söz konusu olmadığını vurguladı. Konferansta, bilimsel olarak olayın temel hukuk ilkeleri çerçevesinde ele alınacağını ve bu iddiaların bir yere oturtulmasının mümkün olup olmadığının değerlendirileceğini anlatan Akkanat, bilimsel olarak bir durum tespiti yapılacağını söyledi.
Parlamentoların geçmişteki bir olayın şu veya bu şekilde yaşandığına dair bir karar vermesinin hiçbir anlamının bulunmadığını kaydeden Akkanat, "Adeta kendi kendilerine bir şey söylemişler. Bunun bir bağlayıcılığı olmayacağı gibi hukuki sonuç doğurması da söz konusu değil. Sadece kendi kamuoylarına verdikleri bir mesaj, hukuki açıdan baktığınızda başka bir anlamı yok çünkü hukuk, belge, delil ile konuştuğunuz zaman bir anlam ifade eder. Belgeniz, deliliniz, ispat vasıtanız yoksa her şeyi söyleyebilirsiniz. Ama bunun bir karşılığı olmaz." değerledirmesinde bulundu.