Türk, Alman İşbirliği ile Güneş Enerjisine Yatırım
Türkiye'nin kurulu gücünün yarısı kadar yeni güneş yatırımı geliyor…
Alman menşeili SUNFARMING Eurasia ve ERKANLI Grup, güneş enerjisi (fotovoltaik) yatırımı yapmak üzere anlaşma yaptı. Anlaşma ile, 2014 yılında toplam 50 milyon TL'lik yatırım yapılması öngörülüyor. İşbirliği çerçevesinde, endüstriyel çatılara kurulum, sanayii şirketlerinin enerji tasarrufu sağlayabilmesinin yanı sıra kentsel dönüşüm projelerinde her binanın kendi elektriğini karşılayabilmesi için fotovotaik sistemlerin kurulması sağlanacak.
Gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak, günümüzde tüm şirketler için ön planda yer alıyor. Bu süreçte de güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları önem kazanıyor.
Çevre dostu, yenilenebilir enerji yatırımlarında öncü rol üstlenen ERKANLI Grup ve dünyanın önde gelen fotovoltaik uzmanlarından SUNFARMING de bu sorumluluğa riayet ediyor. Bu amaçla iki şirket, Türkiye'de ilklerden birine imza atarak toplam 50 milyon TL'lik güneş enerjisi yatırımı anlaşması imzaladı.
Güneş enerjisi yatırımları konusunda dünyada söz sahibi olan, ocak ayında SUNFARMING Eurasia Enerji Üretim A.Ş'yi kurarak Türkiye pazarına giren SUNFARMING, ERKANLI Grup ile yaptığı işbirliği çerçevesinde, endüstriyel çatılara kurulum ve ERKANLI Grup portföyünde yer alan sanayi şirketlerine enerji tasarrufu ile temiz enerji yatırımı için fırsat sağlayacak. Bunlara ek olarak, kentsel dönüşüm projelerinde her binanın kendi elektriğini karşılayabilmesi için fotovotaik sistemlerin kurulumu gerçekleştirilecek.
Anlaşmanın duyurulduğu basın toplantısında konuşan Sunfarming Eurasia Enerji Üretim A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Şahin Balkan, SUNFARMING ve ERKANLI Grubu'nun bu yatırım ile enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye'nin enerji ithalatından sıyrılmasına destek olmayı hedeflediklerini söyledi.
Her ticari işletmenin güneşten faydalanarak kendi öz tüketimini karşılayabileceğini gösterme konusunda da öncü olmayı hedeflediklerine de işaret eden Balkan, "Yatırımcılara Alman devlet bankalarından 15 yıla kadar vadeli uygun faizli kredi sağlayabiliyoruz. Bu sistemler kendilerini 8-9 yılda amorti ediyor. Kendileri direkt yatırım yapmadan çatılarına bu sistemden kurdurmak isteyenlere de alım yapma garantisi vermeleri şartıyla sistemi biz kurabiliyoruz" dedi.
Güneş enerjisi yatırımlarında son yıllarda yatırım maliyetlerinin düştüğüne de işaret eden Balkan, 2005 yılında 1 MWp'lik yatırımın 5-6 milyon Euro'ya kurulurken, bugün bu rakamın 1,5 milyon Euro'ya kadar düştüğüne dikkat çekti.
Üç yıllık görüşmeler sonrasında iş birliği yapma kararı aldıklarını belirten Erkanlı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Erkanlı, "Bu yatırım için yüzde 75'lik dış kaynak getirdik. Güneş enerjisinin kısa ve orta vadede öne çıkacağını, güneş enerjisinin geleceğin teknolojisi olacağını düşünüyorum" dedi.
Erkanlı, Soma'da yaşanan yürek burkucu olayın ardından enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinin öneminin bir kez daha ortaya çıktığına işaret ederek, güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji yatırımlarının artması gerektiğini vurguladı.
Hüseyin Erkanlı, yaptıkları Exclusive (münhasırlık) anlaşması ile kendi tesislerine fotovoltaik sistemler kurdurmanın yanı sıra, sanayi tesisleri ve AVM'ler gibi başka binalara da kurulum yapılması konusunda iş birliği yapacaklarını da söyledi.
Kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde kat malikleriyle yaptıkları toplantılarda insanların yeni yapılacak binalarda aidatların ne olacağı konusuna odaklanıp ona göre firma seçtiklerini tespit ettiklerini belirten Erkanlı şöyle devam etti:
"Aidatlar kimi projelerde 750 ila 1000 TL'lere kadar çıkabiliyor. Burada kentsel dönüşümde inşa edeceğimiz projelerde asansör, sosyal tesisler, çevre aydınlatması gibi ortak alanların enerjisini üretecek bu sistemleri kurdurmak üzere anlaştık. Böylece aidatların yüzde 15-20 oranında düşmesini sağlayacağız."
İlk sipariş verildi...
2014 yılında yüzde 25'i yerli, yüzde 75'i yabancı kaynaklı olmak üzere toplam 50 milyon TL'lik güneş enerjisi yatırımı yapılması planlanırken bu çerçevede; ERKANLI Grubu Niğde, Konya ve Mersin'de kendi enerji bölümü için 2 MWp'i aşan ilk siparişini SUNFARMING Eurasia'ya verdi. Bahsi geçen yatırımlara iki ay içinde başlanacak.
Türkiye'de şu anda 20 MWp'lık güneş enerjisi kurulu gücü bulunurken, işbirliği çerçevesinde ayrıca Türkiye'nin diğer güneşli bölgelerinde bu yıl içinde 10 MWp'i aşan Güneş Santrali (GES) yatırımları da yapılması planlanıyor.
SUNFARMING Eurasia Türkiye'deki potansiyeli görerek, kendi bünyesinde kalacak şekilde 10 milyon TL'yi aşan güneş enerjisi yatırımı da yapacak.