Haberler
Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Turizm ve Tarıma Hizmet İçin Kanat Çırpıyorlar

Turizm ve Tarıma Hizmet İçin Kanat Çırpıyorlar
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nevşehir'in Uçhisar beldesinde peri bacaları arasında yerli ve yabancı turistlerin bakışları altında kanat çırpan güvercinler, hem turizme hem de yuvalarından toplanan gübreyle tarıma hizmet ediyor.

BEHÇET ALKAN - Nevşehir'in Uçhisar beldesinde peri bacaları arasında yerli ve yabancı turistlerin bakışları altında kanat çırpan güvercinler, hem turizme hem de yuvalarından toplanan gübreyle tarıma hizmet ediyor.

Bölgenin en çok ziyaretçi çeken Güvercinlik Vadisi'nde, güvercin gübresi temini için Romalılar döneminde yapılan kayadan oyma yuvalar, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde de tarımdaki verimi artırmak amacıyla korundu. Aradan geçen uzun yıllara rağmen vadideki güvercinler, belde halkının geçim kaynağı olan tarım ve turizm sektörüne olumlu katkılar sağlamaya devam ediyor.

Her yıl beldeyi ziyaret eden on binlerce turist, vadi içinde uçan çeşitli cinsteki güvercinlerin renk kattığı doğal oluşumlar arasında gezerken, kayadan oyma özel yuvalarda biriken gübreler ise çiftçiler tarafından toplanarak ekili arazilerde kullanılıyor.

Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldenin sembolü haline gelen güvercinlerin Kapadokya'nın güzelliklerini pekiştirerek bölgenin doğasına ayrı bir ahenk kattığını söyledi.

Bölgede asırlardır varlığını sürdüren güvercinlerin geçmişte olduğu gibi bugün de yerli halka maddi katkılar sunduğuna değinen Karaarslan, güvercin gübresinin tarımda çok verimli sonuçlar doğurması dolayısıyla geçmişte ticaretinin yapıldığını ve bundan dolayı kayadan oyma büyük güvercinlikler inşa edildiğini aktardı.

Karaarslan, "İnsanların yaşamına etki eden güvercinler geçmişte gübre ticareti sayesinde maddi imkan sağlamış, şimdi de turizme dayalı katkı sunmaya başladı. Uçhisar kalesine gelen 150 bin ziyaretçinin tamamı Güvercinlik Vadisi'ni de ziyaret ediyor." dedi.

En zevkli yürüyüş Güvercinlik Vadisi'nde

Vadiye ismini veren güvercinlerin Kapadokya'daki varlıklarının çok eski tarihlere dayandığını hatırlatan Karaarslan, şöyle devam etti:

"Güvercinlerin barınması için vadide kayadan oyma yüzlerce yuva var. Güvercinlerin asırlardır yoğun şekilde burada olmalarından dolayı vadi de aynı isimle anılıyor. Seyir alanları olan vadide aynı zamanda 4 kilometrelik yürüyüş parkuru da bulunuyor. Kapadokya'da, doğayla baş başa en zevkli vadi yürüyüşü Güvercinlik Vadisi'nde yapılıyor. Uçhisar'da bugün yaşam genel olarak turizme dayalı ancak geçmişte bölge halkı geçimlerini tarımdan ve ekili alanlarda verimi artıran güvercin gübresi ticaretinden sağlıyordu."

Kendisine ait işletmede müşterilerine organik ürünler sunan Cemalettin Köksal ise güvercin gübresini sebze ekimi yaptığı arazilerinde kullandığını belirterek, "Kimyasal bileşenlerden uzak, doğal gübre sayesinde yetiştirdiğimiz ürünler hem lezzetli hem doğal oluyor." diye konuştu.

Arazisi içinde Roma döneminden kalma kayadan oyma güvercin yuvalarından belirli aralıklarla güvercin gübresi toplayan Köksal, bir odacık şeklindeki yuvaların içinde özenle yapılmış raflarda güvercinlerin doğal yaşam sürdüğünü belirtti.

Köksal, güvercin gübresiyle yetiştirdiği ürünlerin, kimyasal gübre kullanılarak hasat edilen ürünlerden lezzet yönünden çok net ayırt edilebildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel
title