Turistik Mağara Yeniden Turizme Kazandırılıyor
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Mağaradan detaylar Vali Ali Kaban'ın konuşması Zonguldak'daki turistik mağara yeniden turizme kazandırılıyor Galeri, sarkıt, dikit, travertenler ve milyonlarca yıllık mercan fosilleriyle ziyaretçilerin ilgisini çeken Gökgöl Mağarası, tadilatların ardından yeniden ziyarete açılacak Zonguldak Valisi Kaban: "Burası ölü bir mağaradan, yaşayan bir mağaraya döndü" Zonguldak'ta, galeri, sarkıt, dikit, travertenler ve milyonlarca yıllık mercan fosilleriyle ziyaretçilerin ilgisini çeken Gökgöl Mağarası, tadilatların ardından yeniden ziyarete açılacak.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Mağaradan detaylar
Vali Ali Kaban'ın konuşması Zonguldak'daki turistik mağara yeniden turizme kazandırılıyor
Galeri, sarkıt, dikit, travertenler ve milyonlarca yıllık mercan fosilleriyle ziyaretçilerin ilgisini çeken Gökgöl Mağarası, tadilatların ardından yeniden ziyarete açılacak
Zonguldak Valisi Kaban:
"Burası ölü bir mağaradan, yaşayan bir mağaraya döndü"
Zonguldak'ta, galeri, sarkıt, dikit, travertenler ve milyonlarca yıllık mercan fosilleriyle ziyaretçilerin ilgisini çeken Gökgöl Mağarası, tadilatların ardından yeniden ziyarete açılacak.
Temiz havasıyla insanları stresten arındırdığı belirtilen 3 bin 250 metre uzunluğundaki Gökgöl Mağarası'nın, turizme açık olan 875 metrelik bölümü ziyaretçilerden ilgi görüyor.
Yaklaşık 3 yıl önce su bastığı için ziyarete kapatılan mağara, valiliğin çabaları sonucu tadilata alınmasının ardından 2 Mayıs'ta yeniden ziyarete açılacak.
Vali Ali Kaban, gerekli tadilat ve düzenlemelerin yapıldığı Gökgöl Mağarası'nda incelemelerde bulundu ve mağaranın farklı bir yüzüyle yeniden hizmete gireceğini söyledi.
Mağarayı 3 yıl önce su basması nedeniyle zorunlu olarak ziyarete kapattıklarını, sorunun tekrar yaşanmaması için yaptıkları çalışmaların yanı sıra bir dizi tadilat da gerçekleştirdiklerini anlatan Kaban, şöyle konuştu:
"Mağarayı su basmasının ardından Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ile bir çalışma yaptık. Sorunun çözülmesi için mağaraya pompa sistemi kurarak, su basmasını engelleyecek bir sistem gerçekleştirdik. Mağaranın elektrik sisteminde güçlü ısı yayan projektörler vardı, onlar çıkartıldı. Projektörler, elektrik sarfiyatı olan ve mağarayı hiçbir şekilde ısıtmayan 'soğuk kaynak' dediğimiz lambalarla değiştirildi. Daha önce aşırı ışıktan ve ısıdan kaynaklanan sebeplerle formu bozulan bir kısım sütunlar eski doğal hallerini almaya başladı. Yaptığımız çalışmalar, bu mağaranın yaşaması açısından çok büyük önem arz ediyordu. Burası ölü bir mağaradan, yaşayan bir mağaraya döndü."
Mağaradan tadilat süresince bin 500 metreküp çamur, çakıl ve moloz atıldığına işaret eden Ali Kaban, "Buradan çıkan atık malzeme 100 kamyona tekabül ediyor. Çok hızlı bir tahliye süreci yaşandı. Mağaranın içerisini arkadaşlarımız gezdikçe daha önce burayı terk eden yarasaların geri döndüklerini, bir baykuşun var olduğunu, suyun daha durgun olduğu bazı kesimlerde balıkların yaşadığını tespit ettiler" dedi.
Mağaranın güvenlik kamerası sistemiyle denetleneceğini de ifade eden Vali Kaban, yaşanabilecek olumsuz bir durumda veya bir ziyaretçinin rahatsızlanması halinde hemen müdahale edebileceğini de kaydetti.
Mağaranın tanıtım gezisinde Ali Kaban, İl Emniyet Müdürü Osman Ak ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Demirtaş, öz çekim yaptı.
Gökgöl Mağarası, içinden geçen yeraltı deresinin taşarak yürüyüş yollarının çamurla kaplanması dolayısıyla 2013 yılından bu yana ziyarete kapatılmıştı.
Temiz ve serin havasının yanı sıra görsel zenginlikleriyle stresten arındıran Gökgöl Mağarası, İl Özel İdaresi tarafından turizme açıldığı 2001'den itibaren her yıl çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyordu.