Turhan Selçuk Mezarı Başında Anıldı
Türk Karikatürcülüğü'nün duayen isimlerinden, Cumhuriyet Gazetesi çizerlerinden Turhan Selçuk, ölümünün 2'nci yıldönümünde Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nde düzenlenen törenlerle anıldı.
Türk Karikatürcülüğü'nün duayen isimlerinden, Cumhuriyet Gazetesi çizerlerinden Turhan Selçuk, ölümünün 2'nci yıldönümünde Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nde düzenlenen törenlerle anıldı.
Hacıbektaş Belediyesi'nce düzenlenen anma töreni, Turhan Selçuk'un Çilehane Mevkii'ndeki Seyyit Nesimi, Pir Sultan Abdal, Fuzuli, Şah İsmail Hatai, Yemini, Kul Hikmet ve Virani'nin büstlerinin de bulunduğu Ozanlar Yolu üzerindeki 'İz Bırakan Aydınlar' mezarında Turhan Selçuk'un mezarı başında yapıldı. Eşi Ruhan, Kızı Aslı Selçuk, Nevşehir Vali Yardımcısı Vural Demirtaş, Cumhuriyet Gazetesi Ek Yayınlardan sorumlu Yazıişleri Müdürü Miyase İlknur'un yanı sıra aile dostları ve çok sayıda kişinin katıldığı anma töreninde konuşan Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, dünyanın duayen çizer olarak tanıdığı ve Türk Ulusu'nun bilgesi Turhan Selçuk'a sahip çıkmanın tüm Türk Ulusu'nun olduğu kadar Hacıbektaş halkının da onuru olduğunu söyledi. Selmanpakoğlu, şöyle dedi:
"Hepimizin gurur kaynağı, Türk Ulusu'nun bilgesi Turhan Selçuk'u Hacıbektaş'ta barındırmak, Hacıbektaş topraklarında ona sahip çıkmak, Türk Ulusu'nun olduğu kadar Hacıbektaş halkının da onurudur. Hacıbektaş'ta aydınlanmacı çizerlerin yazarların hakka yürüdükten sonra da vasiyet ederek Hacıbektaş'da defnedilmeleri, ilçemizin tarihten gelen süreç içinde bilim ve kültür merkezi olarak aydınlanmanın merkezi olarak varlığını sürdürmesi, halkımızın bu konuda duyarlılığının sonucudur. Turhan Selçuk için çizerler, yazarlar, aydınlanmacılar çok şey söylemiş, yazmıştır. Hacıbektaşlılar olarak aydınlarımıza sahip çıkmanın, her zaman onlara ev sahipliği yapmanın onur ve mutluluğunu yaşamayı sürdüreceğiz."
Turhan Selçuk'un kızı Aslı Selçuk da, 11 Mart tarihinin kendisi açısından iki ayrı anlamı bulunduğunu belirterek, "11 Mart 1925 amcam İlhan Selçuk'un doğum günü, 11 Mart 2010 babam Turhan Selçuk'un aramızdan ayrıldığı gün" şeklinde konuştu. Daha sonra amcası İlhan Selçuk'un babası için yazdığı bir makaleden alıntılar yapan Aslı Selçuk, "Turhan, evrendeki her şeyi çizgiye dönüştürmenin ilm-i simyasında benliğini buldu. Baytekin gibi yıldızlara gitmiyor, yıldızları ayağına çağırıyordu. Doktor Faust'un gücü artık ne yazardı. Gulliver'in devleri ve cüceleri, çizginin büyüsünde bir büyüyüp bir küçülüyorlardı. Shakespeare'in tiyatrosu, çizgi dünyasının egemenliğinde perdelerini açıp kapıyordu. Turhan çizgisinde sadeleşti, kişileşti, özgünleşti, kendi evrenini yarattı. Rodin'e nasıl heykel yaparsın diye sormuşlar. 'Bir taş alırım fazlalıkları atarım' demiş. Turhan, karikatürde fazlalıkları ata ata Turhan oldu. Turhan'da, zaman korkusu kalmadı, zaman artık Turhan'a çalışıyor" diye konuştu.
Turhan Selçuk'un eşi Ruhan Selçuk ise, çizgilerin şairi olarak değerlendirdiği eşinin kurduğu yalın, zarif ve sağlam anlatım diliyle çağına ayna tuttuğunu kaydetti. Ruhan Selçuk, şöyle konuştu:
"Onun çizgilerini okumak, şiir okumak gibidir. Can vermiştir onlara adeta; dile gelirler,hareket ederler. Turhan Selçuk kalemi ve fırçasıyla insanlığın sonsuz ufkundaki yerini almıştır çoktan. Fiziken aramızdan ayrılışının 2'nci yıldönümünde onu sonsuz sevgi, özlem ve saygıyla anıyoruz."
Etkinlikte yerel şair Haydar Kain, Turhan Selçuk ile kardeşi İlhan Selçuk için yazdığı 'Hoş geldiniz' şiirini okuması duygulu anlar yaşattı. Daha sonra Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi'nde devam eden anma etkinliğinde, Turhan Selçuk'u anlatan belgesel izlendi.