Haberler

Turgut Cansever, Adına Düzenlenen Sempozyumda Anıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyada üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne layık görülen Cumhuriyet döneminin çağdaş mimarı Turgut Cansever, kendi adına düzenlenen sempozyumla anıldı.

Dünyada üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü'ne layık görülen Cumhuriyet döneminin çağdaş mimarı Turgut Cansever, kendi adına düzenlenen sempozyumla anıldı.

İstanbul'da, alanında uzman çok sayıda akademisyen, tarihçi ve yazarın katılacağı sempozyumda ünlü mimarın düşünce dünyası, modern Türk mimarisi içerisindeki yeri ve yeni şehirler üzerine yaptığı özgün çalışmaların günümüze uyarlanması tartışıldı. Programın ev sahipliğini çevre duyarlılığının geliştirilmesi ve arttırılması için kurulan ve bu yıl 40'ıncı kuruluş yılını kutlayan Marmara Belediyeler Birliği(MBB) Şehir Politikaları Merkezi yaptı.

İstanbul Deniz Müzesi'nde düzenlenen sempozyuma Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Cemil Arslan, Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar, Marmara Belediyeler Birliği Kurucu Başkanı Ahmet Enön, Türkiye'de İslamcılık denince ilk akla gelen isimlerden Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kara, Beşir Ayvazoğlu, Mustafa Armağan, Korhan Gümüş gibi isimlerin yanı sıra Cansev'in kızı mimar Emine Öğün de katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Cemil Arslan, "Kuşkusuz söylediklerinin önemli bir kısmını yapamadık. Fakat şöyle inanıyorum: Bazı insanlar vardır ki farkları, yaşamlarından daha ziyade hizmet eder milletlerine. Turgut Cansever galiba böyle bir insan. Turgut Cansever, yapabilme kabiliyetine sahip olup iyi işler yapamayanlar ya da işlerini iyi yapamayanlar için vicdan sızısıdır. Umarım vefatından sonra hayırlı işlere vesile olur" diye konuştu.

"SU İÇİN YENİ POLİTİKALAR ÜRETİLMESİ LAZIM"

Marmara Belediyeler Birliği Kurucu Başkanı Ahmet Enön ise, "Böyle insanlar belediyelerin tarihine geçerken izler bırakıyor. Bu izlerden de bizler çıkıyoruz. İnşallah sizlerin içerisinden de çok insanlar çıkacaktır ve bu işlere önem vereceklerdir. Çevreye ve suya önem vereceklerdir. Su olayı sizlerin birinci olayıdır. 25-30 sene sonra suyu parmağınızı ıslatmaya bulamayacaksınız. Su bitiyor, gidiyor, harcanıyor ve kötü kullanılıyor. Su için yeni politikalar üretilmesi lazım" dedi.

"TOPTAN BİR ANLAYIŞI DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR"

Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar da, "Aslında toptan bir anlayışı değiştirmemiz gerekiyor şehir hukukuna dair. Bu yönde belediyelere birlikleri fevkalade önemli. Biz hem Marmara Belediyeler Birliği üyesiyiz hem de çok daha önemli bir bölgedeyiz; boğaz bölgesindeyiz. Boğaz Belediyeler Birliği var orada da çalışmalar yürütüyoruz ama siyasi çatışmalar, siyasette kullanılan dil, bazen mevcut iklim doğru işler yapmak noktasında öylesine zorluyor ki bizleri, birlikte doğru kararlar almak o kadar zorlaşıyor ki temas edemiyorsunuz. Kullanılan siyaset dili, hakim olan ötekileştirme, geldiğimiz nokta ortak karar fevkalade güç hale getiriyor" şeklinde konuştu.

CANSEVER'İN DÜŞÜNCE DÜNYASI TARTIŞILDI

Sempozyum üç oturumda gerçekleştirildi. Prof. Dr. İsmail Kara'nın açılış konferansı ile başlayan sempozyum, 'Turgut Cansever'in Düşünce Dünyası' konulu ilk oturumla devam etti. Oturumun başkanlığını İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Korkut Tuna yaptı. Gazeteci-Yazar ve Şair Beşir Ayvazoğlu, Gazeteci Mustafa Armağan ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Murat Şentürk, Turgut Cansever'in düşünce dünyasını tartıştı.

Sempozyumun öğleden sonraki ilk oturumunda ise, Turgut Cansever'in Cumhuriyet dönemi mimarisindeki yeri ele alındı. İstanbul Şehir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Alim Arlı'nın başkanlığındaki oturumda İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Doç. Dr. Tansel Kormaz, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Yusuf Civelek ve Mimar Aykut Köksal sunum yaptı. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozloğan'ın başkanlığını yaptığı konulu 3'üncü oturumda ise, 'Turgut Cansever Vizyonundan 21'inci Yüzyıl Türkiye Şehirleri' konusu ele alındı. Bu oturumda Gazeteci Korhan Gümüş, Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Halil İbrahim Düzenli ile Turgut Cansever'in kızı mimar Emine Öğün, ünlü mimar Turgut Cansever'in 21'inci yüzyıla bakış vizyonunu tartıştı. Emine Öğün yaptığı sunumda nüfus artışının özellikle büyük şehirlerde yoğu bir şekilde arttığını belirtti.

AĞA HAN MİMARLIK ÖDÜLÜ NEDİR?

Ağa Han Mimarlık Ödülü, 1977 yılından beri her üç yılda bir, İslam kültürünü başarıyla yorumlayan çağdaş tasarım, sosyal konut, toplumsal gelişim, restorasyon, yeniden kullanım ve bölgesel koruma projelerini kapsayan mimarlık ürünleri Ağa Han Geliştirme Ağı tarafından Ağa Han Mimarlık Ödülleri ile ödüllendirmektedir. 1977'den beri 8 dönem geçiren mimarlık ödülleri, dünyanın farklı bölgelerinde bulunan 7 binden fazla yapı projesini içeren bir belgeliğe sahip. Şimdiye kadar yüzden fazla proje ödüllendirilirken, bu ödülü 3'üncü kez alan tek mimar ise Turgut Cansever'dir. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close