Haberler

Türgev'li Öğrencilerle Söyleşi Programı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof. Dr. Kemal Sayar, yeni şeylerle karşılaşılmadığı sürece beynin durağanlaştığını belirterek, öğrencilere, "O yüzden sizlerin kuvvetli bir merak duygusu içinde olmanız lazım" tavsiyesinde bulundu.

Prof. Dr. Kemal Sayar, yeni şeylerle karşılaşılmadığı sürece beynin durağanlaştığını belirterek, öğrencilere, "O yüzden sizlerin kuvvetli bir merak duygusu içinde olmanız lazım" tavsiyesinde bulundu.

Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı'ndan (TÜRGEV) yapılan açıklamaya göre vakıf, yazar, mütefekkir, araştırmacı ve eğitimci olarak tecrübelerini paylaşacak önemli isimlerle gençleri buluşturmaya devam ediyor. Bu kapsamda psikiyatrist, şair ve yazar Prof. Dr. Kemal Sayar da TÜRGEV'li öğrencilerin konuğu oldu. Sayar, gençlerle eğitim ve güzel yaşamak üzerine konuştu.

Sayar, öğretmenliğin kendi dünyasını öğrencilere dayatmak olmadığını belirterek, "Öğretmen veya eğitici konumunda olan insanların kendi dünyalarını alıp öğrencilerin kafasına yerleştirmekle eğitim yaptıklarını düşünmemeleri lazım. Her an esnek olmalıyız. Her an yeni bir şeyler öğrenmeye hazır olmalıyız. Çünkü beynimiz esnek arkadaşlar. Beynimiz her an yeni yaşantılarla kendini yeniliyor" ifadelerini kullandı.

Öğrenme sürecinin aksatılması durumunda beynin durağanlaştığına dikkati çeken Sayar, ideal öğrenci ve öğretmen için bu sürecin asla bitmemesi gerektiğini bildirdi. Sayar, şunları kaydetti:

"Öğrenmezsek, yeni şeylerle karşılaşmazsak o beyin durağanlaşıyor. O yüzden sizlerin kuvvetli bir merak duygusu içinde olmanız lazım. Yani öğrenciliği tanımlayacak bir şey varsa eğer, gördüğü her şeyle ilgili bir açıklama bulmak isteyen bir zihin olmalı. Her şeyi anlamaya çalışan, sebep sonuç ilişkilerini kurmaya çalışan, dünyadaki olayların nedenini anlamaya çalışan, bulduğuyla yetinmeyen, daha fazla daha derin sorular soran insanlar olmalı. Öğrencilik böyle olursa güzel. Öğretmenlik zaten böyle olmalı. "

Mucizenin hayatın içinde olduğunu anlatan Sayar, öğrencilerin güzeli görebilmek için çaba sarf etmesi gerektiğini anlattı. Sayar, güzel bakanın hayattan lezzet alabileceğini vurgulayarak, "Her insanda huzuru görmek çok önemli bir felsefedir arkadaşlar. Kimseyi incitmemek. Can yakmadan, güzelliği baş tacı ederek. Yine bir hadisi şerif var; 'Rabbim hayretimi arttır.' Ne kadar güzel bir duadır. Yani kainata hayret nazarı ile bakmamı, kainatta ki güzellikleri, iyilikleri görmemi mümkün kıl. Kalbimi kötülüklerle kapatma. Kapatmama izin verme. Birçoğunuz hayatın başındasınız. Hayatınızı güzellik ekseninde kurmaya çalışın arkadaşlar. Güzeli görmeye çalışın arkadaşlar." ifadelerini kullandı.

"Umutlu insan sorumlu insandır" diyen Sayar, dünyayı umutlu insanların güzel kılacağını ifade etti.

Gençlere kendilerini geliştirmek için sürekli okumaları tavsiyesinde bulunan Sayar, insanın sürekli bir oluş süreci içinde bulunduğunu söyledi. Öğrencilerin kuvvetli bir hayret duygusuna sahip olmaları gerektiğini söyleyen Sayar, "Öğrenciliği tanımlayacak bir şey varsa eğer, gördüğü her şeyle ilgili açıklama bulmak isteyen bir zihin olmalı. Hayretle bakarsak, hayatın içinde saklı olan o mucizeyi fark edebiliriz. Dünyayı iyi yönde değiştirmeye talip olmanız lazım. Dünyayı umutlu insanlar, iyimser insanlar daha güzel kılar" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close