Haberler

Tunus'ta "Mali Uzlaşı Kanun Tasarısı" Protestosu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunus'ta "Affetmiyorum" adlı muhalif grup, ülkede yeniden gündeme gelen "Mali Uzlaşı Kanun Tasarısı"na karşı protesto gösterisi düzenledi.

Tunus'ta "Affetmiyorum" adlı muhalif grup, ülkede yeniden gündeme gelen "Mali Uzlaşı Kanun Tasarısı"na karşı protesto gösterisi düzenledi.

Grup, taşıdıkları pankart ve dövizlerle Habib Burgiba Caddesi'nde yürüdükten sonra Milli Tiyatro binası önüne geldi.

Sloganlar atan grup üyeleri, tasarının yasalaşmasına izin vermeyeceklerini savundu.

"Affetmiyorum" adlı gençlik hareketi üyelerinden Sonya bin Yahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tasarının cezadan kurtulma ilkesi üzerine kurulduğunu öne sürdü.

Tasarının devrim karşıtı olduğunu ve yasalaşmasına engel olacaklarını iddia eden Yahmed, "Bu, yolsuzluk ve hırsızlık yapanların korunmasını sağlayan, onların hesap vermelerine engel olmak için çıkarılmak istenen bir kanundur. Bizler bu kanun tasarısının geçmesine Temmuz 2015'te nasıl izin vermediysek bugün de kabul edilmesine izin vermeyeceğiz." dedi.

Tunus'ta 2015'in ortalarında gündeme gelen Mali Uzlaşı Kanunu ile Habib Burgiba (1957-1987) döneminden bu yana çeşitli yolsuzluklara karıştıkları gerekçesiyle mallarına el konulan çok sayıda iş adamı ve görevden uzaklaştırılmış üst düzey bürokratın Tunus'a yeniden kazandırılması hedefleniyor.

Başta Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi ve parlamentoda uzantılara sahip olduğu iddia edilen bazı kesimler bu kanunun çıkması için çalışmalar yapıyor.

14 Ocak Devrimi sonrasında yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla mallarına el konulan 114 kişi ve Burgiba'dan bu yana devlet içindeki makamını kullanarak şahsi menfaat elde edenlerin, bunu devlete iade ettikten sonra yüzde 5 oranında bir miktarla ülkede ihtiyaç duyulan bir projeye destek vermeleri isteniyor.

1987-2011 tarihleri arasında ülkenin cumhurbaşkanı olan Zeynel Abidin bin Ali'yi ülkeden kaçmak zorunda bırakan "14 Ocak Devrimi" sonrasında Tunus'ta çok sayıda iş adamına yurt dışı yasağı getirilmiş, bankalardaki hesaplarına ve mal varlıklarına el konulmuştu. El konulan mallar ve şirketlerin yönetimi bilirkişilere devredilmişti.

Parlamentoda milletvekiline sahip "Hür Demokrat Parti", "Halk Cephesi" ve "Tunus İrade Hareketi Partisi" gibi siyasi oluşumlar kanun tasarısının karşısında olduklarını açıkça dile getiriyor.

Koalisyonun başını çeken Nida Tunus Partisi ise ilgili kanunun oluşturulmasında öncülük ederken, Nahda Hareketi Partisi "Anayasaya aykırı olmamak" kaydıyla kanun lehinde oy verileceğini belirtiyor. Kanun tasarısının çıkması gerektiğini dile getiren siyasiler, yolsuzluk iddiasıyla el konulmuş malların iyi işletilemediğini ve devletin zarara uğratıldığını iddia ediyor.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close