Tunus'ta 'Devlet Güvenliğine Karşı Komplo Kurmak' Suçlamasıyla Hapis Cezaları

Tunus'ta, 'devlet güvenliğine karşı komplo kurmak' suçlamasıyla yargılanan sanıklara 13 ile 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Suçlamalar arasında terörle bağlantılı örgüt kurmak ve halkı kışkırtmak yer alıyor. Dava, ülke genelinde süren gözaltı dalgalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Tunus'ta ilgili mahkemenin, "devlet güvenliğine karşı komplo kurmak" suçlamasıyla yargılanan sanıklara 13 ile 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verdiği belirtildi.
Tunus resmi ajansı TAP'ın haberine göre dün 3. duruşması yapılan "devlet güvenliğine karşı komplo kurma" davasında yargılanan sanıklar hakkındaki hükümler açıklandı.
Sanıklara 13 ila 66 yıl arasında hapis cezaları verildiği ancak temyiz yolunun açık olduğu kaydedildi.
Sanıklara yöneltilen suçlamalar arasında "devletin iç ve dış güvenliğine karşı komplo kurmak", "terörle bağlantılı örgüt kurmak ve bu örgüte katılmak", "devlet yapısını değiştirmeye yönelik saldırı hazırlığı", "halkı birbirine karşı silahlı kışkırtma", "kaos, yağma ve cinayet teşviki", "gıda ve çevre güvenliğine zarar vermek" yer alıyor.
Davada, Ulusal Kurtuluş Cephesi'nden Cevher bin Mübarek, Cumhuriyet Partisi Genel Sekreteri İsam eş-Şabbi, Nahda Hareketi'nin eski yöneticilerinden Abdulhamid el-Celasi, eski bakanlardan Gazi eş-Şevvaşi ve eski Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Rıda Belhac gibi isimler de yargılanıyor.
Tunus'ta 2023'te başlayan operasyonlarla aralarında eski Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi'nin de olduğu gözaltına alınan onlarca siyasetçi, gazeteci, aktivist, hakim ve iş insanı "devlet güvenliğine komplo kurmak" suçlamasıyla tutuklu yargılanıyor.
Muhalif kesim, bu gözaltı dalgasını ve soruşturmaları kendilerine yönelik "sindirme operasyonu" olarak niteliyor.
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ise ülkede bazı siyasilerin, "devletin güvenliğine karşı komplo kurmak" ve "ekonomik krizi körüklemeye yönelik adımlar"dan dolayı gözaltına alındığını savunuyor.