Tuncelililer, Tüik'in Mutsuzluk Verilerini Değerlendirdi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2013 yılına ilişkin “İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyeti Araştırması” sonuçlarına göre en mutsuz olan il Tunceli’de yaşayan vatandaşların büyük bölümü anket sonuçlarının doğru olduğunu düşünüyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2013 yılına ilişkin "İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyeti Araştırması" sonuçlarına göre en mutsuz olan il Tunceli'de yaşayan vatandaşların büyük bölümü anket sonuçlarının doğru olduğunu düşünüyor.
TÜİK tarafından 2013 yılına ait "İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyeti Araştırması" sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranının en yüksek olduğu il, yüzde 77,7 ile Sinop olurken en mutsuz il yüzde 42 ile Tunceli oldu. Tuncelililerin büyük bölümü anket sonuçlarının doğru olduğunu belirtirken, mutsuzluklarında 1938 yılında yaşanan olaylar, bölgede uzun sürede devam eden çatışmalı ortam ile Alevi kimliklerinin önemli etken olduğunu düşünüyor.
Tuncelili belgesel yapımcısı Belgin Cengiz, kentin yüz yıllık travma topluluğu olarak kendini var etmeye çalıştığını belirterek, "1938-1994 arada 1980 siyasi süreçlerinin etkisi. Alevi inancına sahip olması, egemen olanla sürekli çatışma durumuna düşmesi, gelirdeki düşüş, istihdam eksikliği yatırımların yeterince yapılmaması, üvey evlat muamelesi görmesi, muhafazakarlığın dışında azınlıkta pozisyon alması gibi sebepler bu bölgenin insanını en mutsuz insan haline getiriyor" dedi.
Kemal Özer isimli esnaf, işsizlik, yoksulluk ve göç olaylarının mutsuzlukta önemli bir etken olduğunu belirtirken, Malik Kaya isimli fotoğraf sanatçısı da zamanla insan yüzlerinin bile değiştiğini söyledi. Kaya, "Eskiden belki insanlar yoksuldu, ama mutluydular. Şimdi maalesef bunu göremiyoruz. Bunun çok sebepleri vardır. Bölgemizde yaşanan çatışmaları da ekleyebiliriz. Benim mutsuzluğumu sorarsanız insanların mutsuzluğu beni mutsuz ediyor" diye konuştu.
Öte yandan, anket sonuçlarının yanlış olduğuna inanan Tuncelililer de var. Tunceli'de yaşamaktan mutlu olduğunu ifade eden Özgür Elcan isimli esnaf, "Anketi yapanlar yanlış yapmışlar. Ben çok mutluyum" ifadesini kullandı.
Songül Çiçek Özkaya isimli vatandaş ise kent sakinlerinin mutsuzluğunu ekonomik sebeplere bağladığını dile getirdi.
SİSTEM TARAFINDAN DIŞLANMIŞLIK MUTSUZLUKTA ETKEN
Tunceli Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sabit Menteşe, TÜİK verilerini normal karşıladığını dile getirdi. Menteşe, "Çünkü bakıldığı zaman Tunceli halkının kamu hizmetleri başta olmak üzere diğer bütün hizmet alanlarından yeterince faydalanmadığını, bunların kendisinin mutluluğuna yansımadığını söyleyebiliriz" dedi.
Tunceli'de sosyal, siyasal, kültürel, ekonomik; bireysel tüm beklentileri karşılayabilecek kamusal nitelikli hizmette problem olduğunu ifade eden Menteşe, "Bana öyle geliyor ki hizmet ile sistemin kendisini algılayışı arasında bağlantı kuruyor. Bir yerde Tunceli Dersim halkı sistem tarafından dışlanma, ötekileştirme ve sahipsizlik nedeniyle kendini mutsuz hissediyor" diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Sabit Menteşe, Gezi olayları ile Berkin Elvan'ın ölümünün ardından kentte gösterilen yüksek düzeyli tepkiyi de dışlanmışlığın dışa vurumu olarak değerlendirdiğini kaydetti. - TUNCELİ