Haberler

Tunceli'ye Baraj Yerine Sinema Salonu İstediler

Tunceli'ye Baraj Yerine Sinema Salonu İstediler
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli'de devam eden 1'inci İnsan Hakları Film Festivali kapsamında dün akşam meşaleli yürüyüş düzenleyen sinemaseverler, Munzur Nehri'ne yapılacak baraj yerine kente sinema salonu yapılmasını istedi

Tunceli'de devam eden 1'inci İnsan Hakları Film Festivali kapsamında dün akşam meşaleli yürüyüş düzenleyen sinemaseverler, Munzur Nehri'ne yapılacak baraj yerine kente sinema salonu yapılmasını istedi.

Kent merkezinde 20 Mayıs'ta başlayan ve 29 Mayıs'ta sona erecek 1'inci İnsan Hakları Film Festivali devam ediyor. Festival etkinlikleri kapsamında, aralarında sanatçı, yönetmen ve siyasetçilerin bulunduğu yaklaşık bin kişi, dün saat 22. 00 sıralarında meşaleli bir yürüyüş düzenledi. Tunceli'de bir sinema salonunun olmamasını protesto amaçlı düzenlenen yürüyüşte kalabalık grup, Munzur ve Pülümür nehirlerinin birleştiği Gola Çetu Parkı'na geldi.

Yürüyüşe, Gölgeler ve suretler filminin yönetmeni Derviş Zaim, yönetmenler Kazım Öz, Shiar Abdi, Abdulhaluk Ünal, dizi ve sinema oyuncuları Buğra Gürsoy, Emre Oskay, Ümit Kıvanç ve ses sanatçısı Züleyha ile birlikte Tunceli Belediye Başkanı Edibe şahin, bağımsız milletvekili adayı sanatçı Ferhat Tunç, yurt dışında yaşayan sanatçı Ali Baran ile birlikte birçok sivil toplum örgütü temsilcisi ve yüzlerce Tuncelili katıldı.

'Dersim'de baraj değil sinema istiyoruz' pankartı ve sloganını atarak yürüyen sinemacılar ve Tunceliler Gola Çetu Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan yönetmen Ümit Kıvanç, Munzur'a barajların yapılarak buradaki manzarayı değiştirmenin saçma olduğunu belirterek, "Munzur'a seri barajlar yaparak burayı bambaşka bir hale getirmek kadar saçma, manasız, kıyıcı ve haince bir şey olamaz. Bu sizin yürüteceğiniz bir mücadele, bizler ise ancak sizlerin bu mücadelesine katkı sunabiliriz. Bugün bu katkı için buradayız. Bazı insanlar vardır, suya bakarlar ve sadece su görürler, bazıları kayaya bakıp sadece kaya görürler, ama bazıları suya bakıp, 'Bundan nasıl baraj yaparsak daha çok para kazanırız' şeklinde bakarlar. Burada yaşanan tam bir doğa felaketidir. Baraj yapımlarının durdurulması için daha etkili bir çalışma gerekmektedir" dedi.

Daha sonra konuşan Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin ise Alliaoni, Karadeniz, Hasankeyf ve Türkiye'nin diğer birçok yerinde yapımı süren HES'leri hatırlatarak, aynı kaderin Munzur ve Dersim'e de biçildiğini söyledi. Barajlarla Dersim doğasının ve kültürünün ortadan kaldırılmaya çalışıldığına dikkat çeken Şahin, baraj yapımlarının durdurulması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Edibe Şahin, "Sinema dört dağ içinde diyerek insan hakları film festivalini organize ettik. Bugün insan hakları konusunda sanatını, yapıtını bizimle paylaşanlar, dostlarımız burada insanlık kırımının yanında bir de doğa kırımını görüp duygularını bizimle paylaştılar. Bu sanatçılarımız doğamıza karşı yapılan bu kırımın karşısında bir sanat seti çekeceklerini düşünüyoruz" diye konuştu.

Gola Çetu Parkı'nda toplanan yaklaşık bin kişiye, daha sonra su altında kalan yerleri konu alan 15 dakikalık kısa film gösterildi.

Basın açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yönetmen Derviş Zaim, Munzur'a baraj yapılmasına karşı çıkarak, şunları söyledi:

"Bugün burada Dersim insan hakları film festivali çerçevesinde filmimin gösterimi için burada bulunuyorum. Bugün bu eylemin amacı Tunceli'ye bir sinema salonu yapılması ve barajların durdurulması için yapıldı. Ben de bu eyleme destek verdim. Yüzlerce hatta binlerce yıllık bir süreçte oluşan bir doğanın dengesinin bozulmasını çok doğru bulmuyorum. Bu festivalin gelenekselleşmesi ve devam etmesi gerekiyor. Umarım önümüzdeki yıllarda da burada oluruz. İnsan hakları teması ile Türkiye'de ilk kez bir film festivalinin Tunceli'de yapılması çok önemlidir. Benim asıl mesleğim sinema, bu konuda rahatlıkla konuşabilirim. Bizim bu festivale ve eyleme destek verme talebimizin en başında bir sinema salonunun yapılması talebi idi. Bu anlamda Tunceli'de devamlılık arz edecek bir sinema salonunun kurulması, kültürel açıdan önemlidir. Umarım önümüzdeki senelerde geldiğimizde Tunceli'nin bir sinema solunu olur. Ben doğanın her zaman kendi haline bırakılmasını ve doğaya dokunulmamasını isteyenlerdenim. Baraj yapımlarına karşıyım sadece turizm ve doğa güzelliği açısından düşünüldüğü zaman bile baraj yapımlarının yapılmasını iki kere düşünerek karar verilmesi gerektiğini söyleyebilirim. "

Basın açıklamasından sonra yürüyüş sona erdi. - Tunceli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title