Haberler

Tunceli Üniversitesi Akademik Açılışı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Ülkemizde Avrupa Birliği ülkelerinden çok daha önemli oranda üniversite mezunlarının istihdam edilmesi söz konusu."

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer,

"Ülkemizde Avrupa Birliği ülkelerinden çok daha önemli oranda üniversite mezunlarının istihdam edilmesi söz konusu. İstihdam edilme oranı Avrupa'da yüzde 68 iken, Türkiye'de yüzde 71-72'dir" dedi.

Bakan Dinçer ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen Tunceli Üniversitesi 2012-2013 Akademik Yıl Açılış Töreni'ne katıldı.

Salondakileri Kürtçe selamlayan Dinçer, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de 81 kente üniversite kurma hedefiyle yola çıktıklarında, kurulan üniversitelerin tabela üniversitesi olmaktan öteye geçemeyeceği şeklinde eleştirilere maruz kaldıklarını söyledi.

Günümüzde beşeri kaynaklara, bilime ve ileri teknolojiye yatırım yapan ülkelerin refah ve huzur seviyelerinin hızla yükseldiğini belirten Dinçer,

"Şimdi görüyoruz ki onların hepsi zihni engellerden ibaret. Eğer istenirse bütün bunların yapılma imkanı vardı ve Anadolu'nun pek çok kentinde aynı performansı gösteren bir çaba içerisindeyiz. Bugün yükseköğretim alandaki yatırımların sonuçlarına, üniversitelerimizin şehirlerin gelişmesi üzerindeki etkisine baktığımızda, böylesi düşünenlere en güzel cevabı yine yeni kurulan üniversitelerimiz veriyor" ifadelerini kullandı.

Dinçer, üniversiteli olanların istihdam edilmelerinin çok daha önemli olduğunu, istihdam için okutulduklarını ve okuduklarını ifade ederek, "Nitekim bizim ülkemizde de belki Avrupa Birliği ülkelerinden çok daha önemli oranda üniversite mezunlarının istihdam edilmesi söz konusu. İstihdam edilme oranı Avrupa'da yüzde 68 iken, Türkiye'de yüzde 71-72'dir. Hem de kız erkek ayırt edilmeksizin öyledir. Kızlarda yüzde 71'dir, erkeklerde yüzde 73'tür. Ortalaması da yüzde 72'dir" diye konuştu.

Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşmak için iyi eğitilmiş insanlara sahip olmaktan başka şansı olmadığını vurgulayan Dinçer, herkesi okutmak ve üniversite mezunu yapmak gibi bir çabayı ortaya koymanın hiçbir mahsuru olmadığını sözlerine ekledi.

-Kalkınma Bakanı Yılmaz-

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise üniversitelerin sadece eğitim değil, araştırma ve kalkınma anlamında da önemli kurumlar olduğunu söyledi.

Toplumda farklılıkların ve ortaklıkların aynı anda yaşanması gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, "Bizim yapmamız gereken, farklılıkları ve ortaklıkları bir ve aynı anda vurgulamaktır" dedi.

Bakan Yılmaz, AK Parti Hükümeti döneminde üniversitelere çok ciddi katkı sunduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Öğrenci sayılarımızda çok ciddi gelişmeler var. Hükümet olarak da bu konulara çok ciddi kaynaklar ayırıyoruz. Yatırım ödeneğinden sadece bir örnek vereyim, 2000 yılında tüm üniversitelerimize verdiğimiz yatırım ödeneği 249 milyon liraymış. 2013 için ayırdığımız 3 milyar 400 milyon lira. Bakın 249 milyondan 3 milyar 400 milyona gelmiş yatırım ödeneğimiz. Artışı yüzdelik olarak ifade edemiyoruz. Ancak katlarla söyleyebiliriz. 14 kat artmış."

Tunceli Valisi Hakan Yusuf Güner de kentlerin gelişmesini fiziki yatırımlar ve nitelikli insan gücünün oluşturduğunu, yakın tarihte kurulan Tunceli Üniversitesi'nin hızla gelişip şehirle bütünleştiğini ve halkı tarafından memnuniyetle müşahede edildiğini söyledi.

-Rektör Boztuğ: "Güven bunalımı aşıldı"-

Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ ise 2008 yılında kurulan üniversitenin 2012 yılına kadar olan gelişim süreci hakkında bilgiler verdi.

Tunceli Üniversitesi'nin kurulmasının Tunceli halkına çok büyük kazanç sağladığını aktaran Boztuğ, üniversitenin, Tunceli halkında devlete, hükümete karşı var olan "yatırım yapmaz, buraya hizmet getirmez" şeklindeki güven bunalımının aşılmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Boztuğ, şunları kaydetti:

"Tunceli Üniversitesi kurulduğunda 'bir an önce kampüsümüz yaptıralım' dediğimizde, Tunceli halkının büyük bir bölümü inanmadı. 'Bu devlet buraya bu kampüs yapmaz, bu hükümet buraya bu kampüsü yapmaz, burası hep Elazığ'dan yönetiliyor. Yine bu tabela üniversitesi olur. Her taraf gelişir ama burası gelişmez' diyorlardı. Ama gelinen noktada kampüs alanımızda üniversite yerleşkemizde 1. etap hizmete girecek."

Konuşmaların ardından Dinçer, Yılmaz, Vali Güner, Rektör Boztuğ, Belediye Başkanı Edibe Şahin ve bazı yetkililerce, 2012 yılında üniversite bünyesinde hizmete giren binaların temsili açılış töreni gerçekleştirildi.

-Bakan Yılmaz: "AK Parti, hareketli bir hükümet"-

Bakanlar Yılmaz ve Dinçer, Tunceli'deki programlarının ardından Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait helikopterle Elazığ Havalimanı'na geldi.

Bakan Yılmaz, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Bakan Dinçer ile Bingöl ve Tunceli'de programlara katıldıklarını, Bakan Dinçer'in her iki ilde de Milli Eğitim ile ilgili toplantılar yaptığını kaydetti.

Kendisinin bölgenin bakanı olduğunu, dolayısıyla sık sık gelip gittiğini aktaran Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

"Ama benim dışımda da görüyorsunuz çok sayıda Bakanımız, bölgeye gelip gidiyor. İllerimizle ilgileniyorlar, sağ olsunlar. AK Parti, hareketli bir hükümet. Bakanlarımız Ankara'da oturup memleketi idare etmeye çalışmıyor. Kendi alanlarıyla ilgili sahada bütün taraflarla bir araya gelip, meseleleri konuşup, sorunları yerinde tespit edip çözümler geliştiriyor. Bunun örneklerini ulaştırmada, tarımda, sağlıkta ve her tarafta gördüğümüz gibi eğitimde de görüyoruz."

Bakan Yılmaz, Dinçer'e gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür etti. Yılmaz ve Dinçer daha sonra, tarifeli uçakla Ankara'ya hareket etti.

Muhabir: Haydar Toprakçı - Ramazan Kaya - Ömer Fansa

Yayıncı: Ahmet Ekici - TUNCELİ/ELAZIĞ

Kaynak: AA / Güncel
title
Close