Tunceli'nin Biyolojik Çeşitliliği Kayıt Altına Alınıyor
Bitki çeşitliliği ve endemik türler bakımından zengin bir yöre olan Tunceli'de, "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" kapsamında çalışma yürütülüyor Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Gürsönmez: "Tunceli, biyolojik çeşitlilik yönünden zengin bir il. Zengin doğa değerlerine sahip olduğu için birçok otorite tarafından biliniyor.
HAYDAR TOPRAKÇI - Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hayata geçirilen "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" kapsamında, Tunceli'deki biyolojik çeşitliliğin tespiti için çalışma yürütülüyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi"nin aralarında Tunceli'nin de bulunduğu 30 ilde uygulandığını söyledi.
Bu projenin, biyolojik çeşitliliğin etkin korunması, doğal kaynak yönetimi, arazi kullanım planlarının yapılması, yatırım projelerinin yönlendirilmesi ve seçeneklerin oluşturulması açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Gürsönmez, Tunceli'de biyolojik çeşitlilik ve envanter izleme çalışmalarını 20 Aralık 2013'te başlattıklarını kaydetti.
Çalışmaları 20 Aralık 2014'te bitirmeyi hedeflediklerini belirten Gürsönmez, proje kapsamında, damarlı bitkiler ve omurgalı hayvanlar için literatür ve arazi, tohumsuz bitkiler ve omurgasız hayvanlar için ise literatür çalışması yapılacağını söyledi.
Gürsönmez, 9 ayrı uzmanlık dalında çalışmanın yürütüleceğini ifade ederek, çalışma sonunda, Tunceli'nin biyolojik zenginliğinin ortaya konulacağını dile getirdi.
Tunceli'nin biyolojik çeşitlilik yönünden zengin bir il olduğunu vurgulayan Gürsönmez, "Zengin doğa değerlerine sahip olduğu için birçok otorite tarafından biliniyor. Bu çalışmayla bunun tescillenmesi söz konusu" dedi.
Projede görev alan ve bölgede kuş gözlemi yapan uzman Sedat İnak ise 1 yıl sürecek proje kapsamında Tunceli'de kışlayan türleri, göçmen kuşları, üreyen kuş türlerini araştıracağını söyledi.
Bu kapsamda, yörede 4 mevsim gözlem yapacağını anlatan İnak, "Arazi çalışmaları 5 gündür devam ediyor. Başta Munzur Vadisi olmak üzere Pülümür Vadisi, Ovacık bölgesi, daha sonra Keban Barajı'nın kuzeyinde çalışmalarımız devam etti. Bu 5 günde yaklaşık bin 600 kilometre yol gittik. Neredeyse Tunceli'nin bütün bölgelerine ulaştık. Bu sayede yaklaşık 41 kuş türü tespit ettik. Bu, sadece kış dönemine ait bir veridir. Bir yıl süresince bu takiplerimiz devam edecek ve sayının daha da artması muhtemeldir" diye konuştu.
Çalışmalar sayesinde, Tunceli'nin sahip olduğu kuş çeşitliliğini de göreceklerini anlatan İnak, derin vadilere ve sulak alanlara sahip Tunceli'nin arazi yapısının ve konumunun kuş türleri için önemli bir saha olduğunu belirtti. - Tunceli