Haberler

Tunceli'de Üniversiteliler "Mini Araç" Üretti

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri, bitirme projesi kapsamında hurda malzemelerden tek kişilik mini araç imal etti.

Tunceli Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yahya Taşgın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin koordinatörlüğünde, 4. sınıf öğrencileri Cem Arslan, Can Saraç ve Timur Yıldız'ın bitirme projesi çerçevesinde yaklaşık 1 yıllık çalışma sonunda mini araç ürettiğini söyledi.

Aracın kaportasının kompozit malzemeden yapıldığını belirten Taşgın, "Bu çalışmada öncelikle malzeme teminine gittik. Birçok malzemeyi, özellikle motor kısmını hurdadan alarak rektefiye ettik, daha iyi bir hale getirdik. Kasa kısmını, özellikle profil aksamını biz imal etmek istedik ve yeni bir dizayn olmasını istedik. Güzel bir çalışma oldu" diye konuştu.

" Tunceli Üniversitesi'nin geleceği için öncelikle bir çıta belirlemiş olduk" diyen Taşgın, "Bu çıtamız ne oldu? Bu, kesinlikle bir ön çalışma ama bundan daha iyi çalışmalar illaki olacaktır ve daha iyisini yapmaya çalışacağız. Tunceli Üniversitesi, bu yönde çok iyi gelişme gösterdi. Birçok bölümümüzde birçok projemiz var ama özellikle elektrik, elektronik ve makineyi bir arada kullanarak daha iyi projeler yapmayı amaçlıyoruz" ifadesini kullandı.

Taşgın, bu çalışmayla öğrencilerin becerilerini ve öz güvenlerini artırmayı amaçladıklarını söyledi.

"ARTIK MALZEME KULLANDIĞIMIZ İÇİN ÇEVRECİ BİR ARAÇ OLDU"

Projede görev alan öğrencilerden Cem Arslan da 3 arkadaş kafeteryada otururken akıllarına hurda malzemelerden mini araç yapma fikrinin geldiğini söyledi.

Arslan, projeyi öğretmenlerinin desteğiyle tamamladıklarını belirterek, "Aslında araba yapmanın çok ulaşılmaz bir şey olmadığını, 3-5 arkadaş bir araya geldiği zaman üniversitenin de imkanlarıyla neler yapılabileceğini göstermiş olduk" dedi.

Proje çalışmasında çok şey öğrendiklerini dile getiren Arslan, "Bu aracı yapmak, bizim için çok bir şey değil. Sadece yapalım dedik ve yaptık. Bu küçük fikir ileride daha büyük bir fikrin olmasına zemin oluşturur diye düşünüyorum çünkü anladık ki iyi fikirler bir araya geldiğinde bir şeyler yapabiliyor" diye konuştu.

Cem Arslan, benzinle çalışan, 12 beygirlik araç hakkında şu bilgileri verdi:

"Şasesi uzay kafesli, sağlam bir araç oldu. Kaportasını tasarlarken neden farklı bir malzeme kullanmıyoruz dedik. En azından okuduğumuz 4 yılın hatırı vardır diye düşünüp farklı bir malzeme arayışına girdik. Bunun için daha çok atık malzemeler üzerine yoğunlaştık. Eğer atık malzemelerden bir şey yaparsak hem bizim için yeni olacak hem de insanlar için yeni bir şey olacak diye düşündük. Kullandığımız malzeme, polyester reçine fakat içerisinde takviye malzemesi olarak piyasadaki kumaş ve güçlendiricileri denedik. Hepsini test ettik, dayanıklılığını ölçtük. Sonra elimizde çok sağlam bir yapı oldu. Bunun da ileride her alanda kullanılacağını düşünüyoruz. Özellikle otomotiv sanayinde, ulaşım sektöründe kullanılacağını düşünüyoruz. Zira kendisi çok hafif, aerodinamik yapıya ve her türlü şekil verilmeye elverişli bir yöntem. Bu kullanıldığı takdirde enerji sarfiyatınız azalacaktır, aracın ağırlığı azalacaktır. Atık malzeme kullandığımız için çevreci bir araç oldu."

Kaynak: AA / Güncel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title