Tunceli'de Eski Kışla Binası Müzeye Dönüştürülüyor
Dersim Müzesi'de, "Dersim olayları, Alevilik ve halk kültürü, kent tarihi, arkeoloji ve etnografya bölümleri" yer alacak Bir araya getirilecek eser ve belgeler, interaktif canlandırmalarla da desteklenerek sergilenecek.
Dersim Müzesi'nde, "Dersim olayları, Alevilik ve halk kültürü, kent tarihi, arkeoloji ve etnografya bölümleri" yer alacak.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, müzenin yapılacağı Kışla Binası'nın mülkiyeti, Maliye Hazinesine ait. Kışla Binası, Erzurum Koruma Bölge Kurulu tarafından 2005 yılında "Erken Cumhuriyet Dönemi Yapısı" özelliği göstermesi nedeniyle tescil edildi. 1935-1936'da başlayan Dersim olaylarının bastırılması için askerlere kışla binası olarak yapılan bina, Alman mimarlar tarafından tasarlandı ve yapımına 1937 yılında başlandı.
Bina, 1949 yılından bu yana memur lojmanı olarak kullanıldı.
Kışla Binası'nda, iç avlu etrafında konumlanmış ve birbiri ile bağlantılı mekanlar bulunuyor. Dışa kapalı bir plan şemasına sahip olan yapı, kare şeklinde birbirini tamamlayan 4 bloktan oluşuyor.
Toplam 5 bin 805 metrekare inşaat alanına sahip olan yapının toprak zemin olan iç avlusu ise yaklaşık 1790 metrekareyi buluyor.
Kışla Binası'nın "Dersim Müzesi" yapılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisine ilişkin talep, kısa süre önce Maliye Bakanlığına iletildi.
Dersim Müzesi'nde, başta Elazığ Müzesi olmak üzere çevre müzelerde bulunan, Tunceli ili ve ilçelerinde açığa çıkarılmış arkeolojik eserlerin tespit edilmesi ve "Dersim Müzesi"nde sergilenmesi planlanıyor. Ayrıca, çalışmalar sonucunda Alevilik, etnografya, kent tarihi ve Dersim Olaylarına ilişkin harita, fotoğraf, çizim gibi eser ve belgeler toplanarak çağdaş müzecilik anlayışı doğrultusunda interaktif canlandırmalarla da desteklenerek sergilenecek.
Başbakan Davutoğlu, Tunceli Üniversitesinde yaptığı konuşmada, eski kışlanın müzeye dönüştürüleceğini açıklamıştı. - Ankara