Haberler

Tümsiad'tan 'Suriye'deki Krizin Küresel ve Bölgesel Dinamikleri' Semineri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tümsiad (Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği) Kayseri Şubesi ve TÜBİAD (Tüm Bilim İnsanları ve Akademisyenler Derneği) tarafından ortaklaşa düzenlenen seminerde, 'Suriye'deki Krizin Küresel ve Bölgesel Dinamikleri ve Yansımaları' ele alındı.

Tümsiad (Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği) Kayseri Şubesi ve TÜBİAD (Tüm Bilim İnsanları ve Akademisyenler Derneği) tarafından ortaklaşa düzenlenen seminerde, ' Suriye'deki Krizin Küresel ve Bölgesel Dinamikleri ve Yansımaları' ele alındı.

Dernek Merkezinde gerçekleşen seminerde konuşan Erciyes Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Arş. Gör. M. Hüseyin Mercan, Suriye'de bugüne kadar gerçekleşen olayları, 'kendiliğinden meydana gelmiş ve anlık bir ayaklanmanın devlet tarafından bastırılamayarak kontrolden çıkması şeklinde değerlendirmenin son derece saf bir yaklaşım olduğunu söyledi. Sorunun iyi kavranabilmesi için Suriye'nin tarihine bakmak gerektiğini kaydeden Hüseyin Mercan şunları söyledi:

" Suriye, Osmanlı'dan çıktıktan sonra Fransa'nın etkisinde kalmış olmasına rağmen Arap milliyetçiliğini benimseyen bir yer olması, Hamas ve İhvan-ı Müslim gibi hareketlere ev sahipliği yapmış olması gibi sebeplerle sürekli kontrol altında tutulan bir ülkeydi. Suriye de aynı Mısır gibi devlet olabilmeyi başarmış bir millettir ve her iki ülkenin de Arap Birliği gibi bir idealleri vardı. İslam ve Arap dünyasının ayağa kalkmasını istemeyen güçler 18 ve 19'uncu Yüzyıldan beri, Suriye'deki etnik millet ve mezheplerin ayrışması için çeşitli propagandalar yaptılar. Nusayriler, Dürziler ve Hıristiyanlar uyandırılarak, Sünnilerin merkezden uzaklaştırılması ile birlikte kamplaşmalar başladı. Suriye, 1946 yılında bağımsızlığını kazanmış olmasına rağmen 1949 yılında yapılan askeri darbe aynı zamanda Ortadoğu'da yapılan ilk darbeydi. Bu darbeler 1970 yılına yani Hafız Esad liderliğe geçinceye kadar hiç durmadan devam etti."

'SURİYE'DEKİ NE İÇ, NE DE DIŞ SAVAŞ'

Suriye'de yaşananların 'ne bir iç savaş ne de bir dış savaş' olmadığını savunan Hüseyin Mercan, "Beşar Esad kimin kimle savaştığı belli olmayan bu savaşta 'Bana yar olmayan başkasına da yar olmasın' diyerek, sadece halklar ve mezhepler ile değil, aynı zamanda çevreyle, tarihle, şehirle ve kutsal mekanlarla savaşan bir lider olarak tarihe geçecektir" dedi. Halkın değil rejimin korunmasını tercih eden Esad'ın, önünde sonunda gideceğini savunan Mercan, çok sıkıntı çeken halka yardım seferberliği başlatılmasını ve konunun dünya devletleri nezdinde yeniden gündeme getirilmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

TÜMSİAD Kayseri Şube Başkanı Nusret Uğurlu da, "Alıştıkça içselleştirip kanıksıyor ve normalleştiriyoruz. Sınırın açılması ve zulümden kaçan her mazlum Suriye vatandaşına ev sahipliği yapan Türkiye, bu yardımlara dış desteklere güvenerek başlamadı. Esad gidinceye kadar da devam edecek" diye konuştu. - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close